У Запоріжжі перевірили ставлення лікарів до паціентів-геїв

Запорозькі правозахисники перевірили якість послуг тестування на ВІЛ. Відповідне дослідження провів благодійний фонд «Гендер Зед». В період з березня по червень 2018 року активісти, в якості «таємних пацієнтів», приїхали до медичної установи, де можна було пройти перевірку на ВІЛ.

 

ВІЛ-інфекція може передатись виключно під час незахищеного, тобто без презерватива, статевого контакту. Через нестерильні інструменти, наприклад, користування одним шприцом, від матері до дитини під час вагітності, пологів або грудного годування. Для інфікування вірусу вдосталь може бути лише тільки в трьох рідинах: спермі, крові і грудному молоці.

 

Особливістю дослідження стало те, що під час консультації пацієнти повідомляли про свою гомосексуальну спрямованість. Після цього спостерігали, як лікарі проводять алгоритм консультування та тестування, а також відповідають на хвилюючі питання.

Всього «таємні пацієнти» відвідали 92 медичні установи – як в місті, так і в області. Але пройти тестування на ВІЛ вдалось лише в 37-ти лікарнях. Хоча, в теорії, профільні фахівці з цього питання повинні бути в кожній лікарні. Найчастіше в реєстратурі відмовляли посилаючись на те, що в медустанові не практикують таку процедуру, або ж перенаправляли до місцевого СНІД-центру, або в платні кабінети. Нагадаємо, що в Україні тестування на ВІЛ в державних медустановах є безкоштовним.

У разі, якщо пацієнт потрапляв на прийом до лікаря, більшість медиків доброзичливо або нейтрально реагували на камін-аут (добровільне розкриття своєї сексуальної орієнтації). Хоча все ж деякі показували необізнаність в темі ВІЛ.

Наприклад, в одній з лікарень заявили, що тест на ВІЛ може бути «фальшивим» чи «хибно-позитивним», незважаючи на те, що дослідження продемонстрували дуже низький відсоток помилкових результатів.

В іншій лікарні на питання, як передається ВІЛ, лікар відповів, що це може статися при зіткненні шкіри.

896213_1989508

Також під час дослідження були зафіксовані випадки, коли лікарі вимагали гроші за шприци та рукавички. А в одному медичному закладі заявили, що вартість процедури тестування – від 100 до 300 гривень.

«Після того, як я відмовився платити, в приймальні головного лікаря запропонували написати заяву на тестування на ВІЛ і тільки тоді провели процедуру. На жаль, її якість виявилася незадовільною», – розповів 061 один з «таємних пацієнтів» дослідження.

Серед медичних установ, які показали найкращі результати – одна бердянська і три запорізьких клініки, Пологівська і Приазовська лікарні та протитуберкульозний диспансер м. Запоріжжя.

«У Пологах було надана якісна консультація і тестування. Лікарі використовували коректну лексику і після процедури запропонували взяти інформаційні буклети, а також презервативи і лубриканти», – зазначив« таємний пацієнт».

Як відзначають організатори, дослідження стало пілотним для всієї України. Наша країна продовжує займати одне з лідируючих місць в Центральній Європі і Східній Азії за темпами поширення ВІЛ. Це відноситься як до ключових груп (споживачі наркотиків, працівники комерційного сексу та чоловіки, які практикують секс з чоловіками), так і до загального населення.

896213_1989509

896213_1989510

896213_1990417

Автор: Костянтин Андрєєв

Фото: https://24tv.ua

Детально про діагностику можна прочитати тут