Бджолине золото, або скарб корисних компонентів

Професійне свято День пасічника в Україні відзначається в другій декаді серпня. з 1997 року. У кожному домі можна знайти великий глечик з медом, або хоч маленьку баночку не лише солодкого, а ще й дуже корисного продукту. 

 Ще Гіппократ казав:  «Якщо ви захворіли, і нічого не допомагає, зверніться до бджіл». В стародавній Греції мед вважали цінним даром, який падає з небес разом з ранковою росою. Чому мед вважають біологічним золотом і справжнім лікувальним засобом мало не від усіх хвороб!? Річ у тому, що мед за своїм складом нагадує кров людини. Він містить 13-20% води, 70-80% вуглеводів (глюкоза, фруктоза, сахароза) вітаміни (В1, В2, В6, Е, К, С, провітамін А). Також присутні антисептичні речовини, через що мед використовують, як засіб народної медицини .

Молодий пасічник з Запоріжжя, Сергій Юрченко охоче розповідає про своє захоплення

-Сергію, на вашу думку, бджоловодство в Україні на якій стадії розвитку?
Бджоловодство потроху відновлюється. Взагалі, в Україні це ремесло передається з покоління в покоління. Так і мені передалось воно від батька. У світі нараховується близько 48 типів бджолиних родин з них десята частина- в Україні. Світове виробництво меду складає близько 400 тисяч тон на рік, з них кожна 7 вироблена в Україні.
-Кого можна вважати пасічником, а хто ще любитель?
Господаря 20-30 бджолиних сімей вважають пасічником, а ось в Канаді людина, яка має пасіку з 200-300 бджолиних сімей-ще любитель і тільки 1000 сімей-це пасічник.
-Скільки квіточок треба бджолі облетіти, що б отримати 100 грам меду?
Точно не скажу, але близько тисячі, не менше.

Як зазначають лікарі, добова доза меду 100-150 грам для дорослих і 50-70 грам для дітей. По поживності 200 грам меду прирівнюються 240 грам горіхів, 450 грам риб’ячого жиру, 180 грам сиру, або 350 грам фаршу. Організм засвоює мед на 100% (для порівняння: м’ясо засвоюється на 95%, яйця-95%, молоко-91%, хліб-96%, картопля -89%)

Такий скарб здорових компонентів можна придбати і в магазині і на базарі, ціна за кілограм близько 85-120 гривень, все залежить від якості меду.

ТОП-5 найкорисніших сортів меду

№1-Гречишний мед. Він набагато темніший всіх інших сортів меду: його колір варіюється від темно-жовтого до темно-коричневого. Користь від цього меду величезна: лікує анемії, гіпертонію, авітаміноз, стоматит, гастрит. Близько 150 гривень за кілограм.

№2-Липовий мед. Світло-янтарного відтінку, а також неймовірно духмяний. Допомагає при лікуванні ангіни, бронхіальної астми, бронхіту, захворювання нирок.Близько 120 гривень за кілограм.

№3-Акацієвий мед. Це найвідоміший сорт меду, один гектар дозволяє бджолі зібрати близько 1500 кілограмів меду. Допомагає при  шлунково-кишкових  захворюваннях, та при лікуванні порушень нервової системи. Близько 120 гривень за кілограм.

№4-Вересковий мед. Ідеальний продукт для поціновувачей гірковатого смаку. Коли він густішає –нагадую желе з великим вмістом бульбашок повітря у середині, але якщо його перемішати, він знову стане рідким. Допомагає при відсутності апетиту, судинних захворюваннях, захворюваннях нервової системи. (В Україні майже не доступний)

№5-Каштановий мед. Достатньо темний та густий мед, якому властива приємна гірчинка. Каштановому меду належать антимікробні характеристики, він також зміцнює організм і допомагає у боротьбі з хворобами. Близько 490 гривень за кілограм.

Визначити якість меду можна за допомогою йоду, або олівця. Якщо крапля меду, в яку додали йоду посинішала – продукт не якісний. У випадку з олівцем – паганий мед потемнішає після контакту з графітовим стрижнем.

мед

Тож обирайте мед якісний і не шкодуйте грошей для справжнього скарбу корисних речовин!

Автор: Валентина Кузьміна