Як повернути вдачу?

У студентів залишилось менше місяця для підготовки до пар. Після тривалого відпочинку важко встати на робочу колію. Як налаштуватись на навчання не втративши свої законні дні відпочинку? Команда Порогів зібрала для вас лайфхаки з приборкування страху перед першим вересня.

Літні канікули, для тих хто не здає ЗНО, досить значний відрізок часу, щоб встигнути розслабитись і повністю забути, що таке режим. Ті хто не буде вчитись в другу зміну, візьміть на озброєння наступну пораду.

Вже зараз, за три тижні до перших пар – час поступово повертатися в режим (особливо якщо ти першокурсник і ходиш на всі пари, навіть ті, що о 8:00). Різкий перехід від стану спокою до робочого режиму – стрес і для вас, і для викладачів. Уявіть, як пройдуть заняття, коли ви ще бачите третій сон, а викладач трішки хиткий на нерви від недосипу. Треба зменшити вірогідність зштовхування цих двох стихій. Можна вже зараз поступово прокидатися вранці і вкладатися спати не вночі, а хоча б в вечері.  Зазвичай радять прокидатись з кожним разом раніше на 15 хв.

Літній «відкат» в знаннях

«В середньому, за 3 місяці відпочинку відбувається «відкат в знаннях» , до другої чверті попереднього року навчання. Тому легкі тренування мозку просто необхідні.», говорить психолог Світлана Ройз.

Необов’язково бігти в деканат за списком предметів. Можна прокачати мізки і дещо по іншому. Як Вам ідея зробити те для чого не вистачає часу за виконанням індивідуальних робіт? У вільному режимі, але системно можна навчався, наприклад, іноземним мовам В спокійному темпі, без тиску і примусу переглянути записи минулих років. Або завантажити з інтернету програму навчання, і хоча б просто переглянути заголовки тем.  Взагалі існує купа додатків та ще й безкоштовних:

  1. Duolingo– один з найпопулярніших сервісів для вивчення іноземних мов з нуля. Фінансово проект підтримують Google Capital, Ештон Кутчер. Програма побудована у формі «дерева досягнень»: щоб перейти на новий рівень, потрібно спершу набрати певну кількість очок, які даються за правильні відповіді. Є програми для iOS і Android.
  2. LearnEnglish– тут зібрані матеріали для вивчення англійської в різних форматах: уроках, іграх, спілкуванні в чатах і т.п. Сайт доступний англійською мовою.
  3. Situational English– пропонує вивчати англійську через ситуації. На сайті зібрано близько 150 статей, в яких, в залежності від контексту, пропонуються готові вираження і реакції. Матеріали доступні російською мовою.
  4. Real-english.com– сайт з уроками, статтями та відео. Також доступний російською мовою.
  5. Eslpod.com– користувачам пропонується працювати з впорядкування файлів, всі вони доступні в iTunes безкоштовно. Також є можливість займатися з роздруківками подкастів і словниками.
  6. Learn American English online– весь матеріал розподілений за рівнями і виділений певним кольором для зручності. А вчитель Пол пояснює граматику в відеоформаті.
  7. Оroro.tv– сервіс вивчення англійської в процесі перегляду фільмів і популярних серіалів. У відеоплеєр вбудований перекладач, в якому потрібно вибрати російську мову.
  8. Film-english– сайт вивчення мови за допомогою короткометражок створив викладач англійської Кієран Донахью – лауреат низки престижних освітніх премій у Великобританії.
  9. TuneintoEnglish – сайт пропонує вивчати англійську за допомогою музики. Тут можна записувати тексти пісень під диктовку, співати караоке, знайти вправи до текстів та вгадувати, про яку пісню йдеться по діаграмах.
  10. FreeRice – тренажер для поповнення словникового запасу англійської з вправами по граматиці і тестами. Сервіс підтримує Всесвітня продовольча програма Організації Об’єднаних Націй, тому заняття побудовані у вигляді гри – за кожну правильну відповідь ви отримуєте трохи рису, щоб нагодувати голодних.

А ще, щоб мозок працював на повну, треба розвивати увагу, мислення, пам’ять та взагалі підвищувати кількість сірої речовини за рахунок пізнавальних функцій.

Розвиваючі ігри

Кращий спосіб розвивати мозок – це регулярно навантажувати його, при цьому, комплексно. Ця думка не блищить оригінальністю, більш того вона банальна і очевидна: немає кращого способу поліпшити стан свого здоров’я і фізичну форму ніж кинути шкідливі звички і зайнятися спортом. Як правило, такі ігри засновані на наукових методиках функціонування головного мозку. Наприклад, настільні ігри, розгадування головоломок і рішення логічних задач. Альтернативою можуть стати когнітивні онлайн-тренажери.  Прикладом може бути Вікуум.

brain_train

Логічні та інтелектуальні ігри: шахи, нарди, покер, преферанс, логічні головоломки, розвиваючі комп’ютерні ігри різних жанрів і т.д.

Інтелектуальні ігри відмінно тренують розум, концентрацію і пам’ять. Вони доставляють радощі конкуренції (якщо гра ведеться проти супротивника). Настільна гра та ще й під кониціонером – гарний настрій вашій хаті.

Заняття математикою, точними науками. Точні науки розвивають цілий спектр розумових здібностей. Це логічне і абстрактне мислення, критичні, аналітичні, дедуктивні, прогностичні здібності, а також пам’ять і швидкість мислення.

Читання художньої літератури. Мені здається, що вплив книг на розвиток розуму, дещо перебільшено. Я говорю про поширену переконаності в тому, що, щоб стати розумним треба багато читати. Це твердження вірне, але неповне. Так, безперечно, хороші книги розширюють ваш кругозір, сприяють емоційному становленню, формують хороший смак і розвивають певні якості вашого розуму. Книги обов’язково потрібно читати і дорослим і дітям. Але література підсилює уяву та словниковий запас.

Інтернет-сміття

Як інтернет впливає на наш мозок? Чи не робить Мережа нас залежними, перетворюючись на своєрідний наркотик? Розсіювання уваги – найнебезпечніше. Нам постійно доводиться переключатися з одного виду діяльності на інший, і це не дає зосередитися на важливих речах.  Встановіть для себе звід правил: півгодини email, півгодини Twitter і так далі. Ви можете зробити це самі, але, якщо знаєте, що сили волі може не вистачити, скористайтеся допоміжними засобами.

На зміну соц.мережам – «мозкова аеробіка

Основні принципи знайомі кожному, хто виконував якісь фізичні вправи: розігрів, посилення і – в фіналі – охолодження, розслаблення. Отже, почніть з розминки. Приведення думок в порядок. Час: 5-10 хвилин після пробудження. Положення тіла: зручно сидячи або лежачи. Всі вправи вимовляються вголос.

  • Вправа 1. Якнайшвидше порахуйте у зворотному порядку від 100 до 1.
  • Вправа 2. Вимовте алфавіт, вигадуючи на кожну букву слово (А – абрикос; Б – бочка …), причому якомога швидше. Якщо ви задумалися над якоюсь буквою більше 30 секунд, пропустіть її і рухайтеся далі.
  • Вправа 3. Вимовте 20 чоловічих імен (знову ж таки, як можна швидше), нумеруя кожне з них (1 – Філіп, 2 – Олександр, 3 – Роберт …).
  • Вправа 4. Виконайте те ж саме, але тепер з жіночими іменами.
  • Вправа 5. Те ж, що і у вправах 2 і 3, але на цей раз вам доведеться нумерувати 20 видів їжі (1 – яблуко, 2 – котлета, 3 – компот …).
  • Вправа 6. Виберіть одну букву алфавіту і назвіть 20 слів, що починаються з неї (нумеруя їх так само, як ви це робили раніше), і знову якомога швидше (1 – мороз, 2 – мати, 3 – масаж …).
  • Вправа 7. Якщо ваші очі були відкриті під час цих вправ – це прекрасно, але тепер закрийте їх. Порахуйте до 20 і відкрийте. Ваш мозок тепер розігрівся і готовий до труднощів майбутнього дня.

Мозковий спринт

Візьміть будь-який друкований текст і виберіть перше-ліпше слово в ньому, наприклад слово «дощ» в газетному прогнозі погоди. Встановіть будильник (таймер) на п’ять хвилин. У верхній частині аркуша паперу напишіть слово, яке ви вибрали. Протягом наступних п’яти хвилин напишіть якомога більше фраз з цим словом. Не зупиняйтеся і не замислюйтесь. Ваше завдання – «перемогти» таймер і писати так швидко, як ви можете, навіть якщо ваші асоціації виглядають безглуздо. Через п’ять хвилин зупиніться, порахуйте до 20 і продовжуйте роботу.

Світло

Запам’ятайте, якщо Ви бажаєте продовжити свою розумову діяльність, то залишайте світло яскравим протягом всього дня. Найкраще, щоб це був сонячне світло або його імітація.

Їжа

Думаєте, то, що Ви їсте впливає на Вашу фігуру, але ніяк не діє на Ваш мозок? А це далеко не так! Записуйте і біжіть в магазин за речовинами, виявленими в продуктах харчування, а точніше за самими продуктами.

  • Чорниця
  • Чорна смородина
  • Какао
  • Зелений чай
  • Червоне вино (+18)

У них виявлено флавоноїди., Які покращують пам’ять і сприяють захисту від дегенерації мозку. Даний факт з’ясував Джеремі Спенсер з університету Редінга (Великобританія). «Ми спостерігали за впливом лохини і встановили, що вона підвищує увагу» – говорить Спенсер.

Спорт

Ви поїли корисної їжі, мозок поліпшив свій творчий хист, а тепер саме час відправитися в спортзал. Не можна не згадати, що помірна фізична активність сприяє правильному формуванню тканини мозку. Але не перевантажуйте себе, адже надмірна фізична активність призведе до зворотного ефекту – руйнування тканини.

Свіжого повітря

Здійснюйте прогулянки на вулиці щодня або хоча б не лінуйтеся провітрювати приміщення, щоб клітини отримували достатньо кисню. А тепер чого ви чекаєте? ВПЕРЕД! Три тижні до вересня. Як все на собі спробуєш то не забудь написати нам, як воно спрацювало, чи ні?