Моторошне чтиво до Хелоуїну / чому нам подобається мороз по шкірі

Важливою традицією святкування Хелоуїну є не тільки костюми, випрошування солодощів, ігри і ворожіння, а й моторошні історії, від яких волосся стає дибки, а серце вистрибує з грудей. Ми зібрали для вас найцікавіші варіанти книг до Хелоуїну. Та перед тим, чи не замислювались ви: “А чому нам подобається лякатись?

На цьогорічній Книжковій толоці, сидячи у досить радісній атмосфері, говорили про

“Задоволення від жаху: чому ми любимо, коли нас лякають?”

44985069_477758192718536_2864935871549800448_n

Журналіст, літературний критик та письменник Олесь Барліг ділить жахіття на раціональні та ірраціональні віддаючи перевагу першим. Говорить, що таким чином людина випробовує себе на міцність та стає товстошкірою до реальних проблем.

qmЄ дуже популярна версія, що ми полюбляємо жахи тому, що ці художні уявні страшилки нам допомагають змиритися з реальними речями. Хоррор-серіал допомагає примиритись з тими кримінальними новинами. Однак, мені здається. що це трішки не вірна версія.  Ми вже так звикли до сюжетів про злочіни, що вже не сприймаємо їх. Я думаю, що залежністю до страшилок є біохімічні фактори. Відчуття адреналіну та певного гормонального тла є приємним. Ірраціональність в жахіття – це всі демони та відьми чи зомбі, що за нами прийдуть, а раціональні – маньяки. І зараз актуалізується страх, що не десь якась потвора з болота за нами прийде, а  звичайні люди. Ми живемо в великих містах де всі люди- незнайомці. Сусід може вас відгодовувати пиріжками десять років, а потім взяти і зарізати. нам здається, що кожен навколо може наш ошукати і т.п. До цього страху активно звертається нова література.

Страх у книгах перед найближчими людьми вважається, серед літературних критиків, фольклорним – народженим у давнині. Саме такої думки і Тетяна Гребенюк.

qmІснують фільми слешери, сплитери, природні жахастики типу несамовитого пітона. Таких видів безліч і всі вони підлаштовуються під різні потреби людини. Дивлячись чи читаючи такі історії людина реалізує свої первинні бажання. Потреба жаху була закладена ще з часів міфіф. Там є і повчальна сторона, і елементи залякування”.

qmВи читали про витоки “Гензель і Гретель”? Ця казка базується на голоді 13-14 століття, коли процвітам канібалізм. В першій редакції діти почувши про те, що батьки хотіли з’їсти своїх дітей, тікають до лісу. Але там на них чекає голодна мати від якої не втекти, – говорить Олесь Барліг.

Якщо відійти від класичної літератури до народної, то фольклорні жахіття виникають під час тяжких періодів в історії людства. Саме такої думки літературний критик Юрій Ганошенка.

qmПам’ятаєте оці страшилки “В темній-темній кімнаті..”? Вони виникли в 30-х роках у великих містах. Це дитяче сприйняття репресій та страх, що батьків може не стати. “Пішла за хлібом і не повернулась”.

44938132_187846822100885_1925920540195815424_n

У сучасному світі образи монстрів стають для нас симпатичними. Той же образ вампіра. Експерти наводять приклад “Сутінків”. В масовій культурі монструозність виражається в Гагівському  “Monster Claw”  і її текстах:  “Я прекрасна бо  народилась такою, бог не робить помилок…”  Цей образ монстра в її текстах- образ інакшого. Говорить критик Софія Філоненко та радить, якщо і починати знайомство з хоррором то у витоках класичної літератури:

qmДля мене, в жанрі хоррор, очевидні два автори. Це Ернст Теодор Амадей Гофман та Едгар Аллан По. Їх твори в жанрі готичного роману (1764 рік) здатні налякати, навіть, сучасних людей. Власне на готиці, довгий час, була повернута література. Взагалі, класична література ХІХ столітті дає три моделі, які чинні і до сьогодні. Про це говорить та кількість ремейків того ж Франкенштейна”.  

Історії від класиків жанру страшно читати на ніч, але відірватися неможливо. Едгар Аллан По, Брем Стокер, Вашингтон Ірвінг, Абрахам Мерріт, Михайло Булгаков. Праці цієї компанії вразять вашу уяву. Ми зібрали для вас найкращі містичні розповіді, книги в жанрі хоррор і напружені психологічні трилери. Словом, твори, від яких стане не по собі.

“Вечірка в Хелоуїн”, Агата Крісті

На вечірці з нагоди Хелоуїну холоднокровно вбивають дівчинку, втопивши її в відрі з водою. Цікаво, що в одному інтерв’ю Агата Крісті зізналася, про вигадуванні сюжетів своїх книг під час миття посуду. “Це таке дурне заняття, що в голову мимоволі приходить думка про вбивство”, – заявила вона.

“Темрява – і більше нічого”, Стівен Кінг

Всім давно відомо, що Стівен Кінг – це просто король жахів. З понад п’ятдесят розбурхують уяву романів непросто вибрати найстрашніший: “Кладовище домашніх тварин”, “Воно”, “Сяйво”.

https://www.youtube.com/watch?v=9u04PqIzVCA

“Переддень всіх святих”, Рей Бредбері

Сюжет книги розгортається в ніч з 31 жовтня, коли були одіті святкові костюми, діти вже клянчили цукерки, але по-справжньому страшна пригода починається в таємничому старому будинку на краю яру. Примітно, що сам Рей Бредбері розповідає про похмуре походження і призначення Хелоуїну, атрибутиці, істинному значенні костюмів та інше.

“Темні води”, Кодзі Судзукі

Автор трилогії-фільму жахів “Дзвінок” в своїх творах майстерно маніпулює психологічними страхами, створюючи атмосферу гнітючого відчуття безсилля, паніки та загрози неминучого зла.

“Мертві з Верхнего Лога”, Мар’яна Романова

Всі події в книзі відбуваються в болотистій місцевості, оточеній густим лісом, де вже понад два століття стоїть село Верхній Лог. Похилені будинки, потемнілі від часу, молодь роз’їхалася по великих містах – час тут ніби завмер на століття. Від розповіді віє ароматом трав і малини, а також страхом, який викликають народні зомбі.

«Пророки» Ліббі Брей

Захоплюючий детектив, в який поступово втручається все більше містики і потойбічного, що тільки прикрашає роман. У «пророків» кошмарні події і злочини чергуються з богемним життям Нью-Йорка в 1929 році, в епоху джазу і великих подій. Криваві діяння жахливого маніяка, шикарні сукні і зачіски, вечірки до ранку, запаморочливе розслідування, люди, які мають дивний дар бачити майбутнє або читати думки, старлетки і магнати. Все це сплітається в моторошний, але красивий клубок сюжету. Головна героїня – Еві, юна, але мріє про славу в Нью-Йорку. Вона змушена жити у свого дядька, який володіє музеєм окультизму.

«Проклята школа», Рейчел Хокінс Хелоуїн

Це не тільки кошмари, від яких страшно моргати і дихати в темній кімнаті наодинці з книгою. Це ще й чарівна атмосфера самого містичного свята, гарбуза, чари в повітрі. Саме таким настроєм вас зарядить «Проклята школа», яка взагалі є ідеальним читанням для осені. А тепер уявіть бал на Хелоуїн в самій незвичайній школі – «Геката-Хол», в якій навчаються діти з паранормальними здібностями. Дівчата і їх компанії готуються до цього свята особливо ретельно, мріють прибрати конкуренток і відхопити найкрасивіших хлопців-старшокласників.

«Пташиний короб», Джош Малерман

Гаряча осіння новинка, яка змінює концепцію і підхід до жахів в літературі. Уявіть собі світ майбутнього або ж світ в паралельній реальності. За порогом вас чекає щось, настільки жахливе, що кров холоне в жилах, але розглянути це можна, хіба що ви самогубець. Один погляд на щось зробить вас божевільним, і ви помрете в страшних муках. Ось воно майбутнє людей, яких скосить не вірус і не атомна війна. Одного разу мати-одиначка і її двоє дітей вирішуються бігти з дому, в поселення людей, де, за чутками, можна не ховати очі.

«Притулок», Меделін Ру

Який Хелоуїн без історії про старій будівлі, в якому скриплять мостини, облуплені стіни і живе давня легенда, пов’язана зі страшними подіями минулого? Загадкові фотографії, забуті архіви, нічні бачення і страхи … той, хто потрапляє в цьому будинок, чи зможе його колись покинути?

«Легенда про Сонну лощину», Вашингтон Ірвінг

Якщо ви втомилися від переглядів кожен Хелоуїн «Сонної лощини» з Джонні Деппом, але не хочете відпускати цей абсолютно особливий настрій, то чому б вам не почитати книгу, що ліг в екранізацію? Тим більше, що Вашингтон Ірвінг – визнаний майстер містичних романів.

«Монстролог», Рик Янсі

Історія ведеться від імені підлітка, який за трагічних обставин потрапляє в учні до лікаря Уортропу. Після смерті батьків похмурий і наповнений таємницями особняк – не найкраща пристань, а новий опікун займається не тим, що рве зуби пацієнтам, а полює на найпохмуріших і страшних монстрів міста. Разом зі своїм наставником їм належить вплутуватися в таємничі справи, розслідувати серію вбивств і поповнити свої знання про монстрів-людожерів.


“Запорізька книжкова толока” — триденний літературно-мистецький фестиваль, що об’єднує книжковий ярмарок і понад 200 заходів для дорослих і дітей: зустрічі з авторами, презентації і читання, дискусії і круглі столи, воркшопи, майстер-класи, художні та фотоекспозиції, покази документальних фільмів, театральні та музичні перфоманси. Цього року проходив 26-28 жовтня.