У гостях ЗНУ представник Посольства США

До Запорізького національного університету завітала заступник Аташе з питань культури Посольства США в Україні Віра Максимова. Метою візиту стала зустріч із випускниками тренінгу, відвідання семінару для вчителів української мови та літератури, знайомство з оновленою навчальною лабораторією. ЗНУ показав, як активно працює з отриманими грантами.

Перша зустріч була урочистою. Так, врученням дипломів, Віра Максимова привітала випускників тренінгу з підвищення кваліфікації. Представник Посольства США зауважила, що це тільки початок просвітницької діяльності. Важливо мати бажання та сили співпрацювати з Посольством і тоді таких семінарів варто чекати надалі.

Тренер та завідувач нової лабораторії американського варіанта англійської мови Олександра Головко говорить, що 108 годин навчання відвідали абсолютно всі учасники, не дивлячись на те, що були слухачі і з Мелітополя.

“Не дивлячись на відпустку та відстань, наші вчителі жодного заняття не пропустили. А завдяки такій аудиторії де,  до речі, з’явилося наше власне чудове ноу-хау з інформаційними ролетами на вікнах, у нас навіть не було складності спонукати до навчання”.

45120027_2198869580388762_7298925091348283392_n

Віра Максимова підготувала лекцію «Програми обміну та навчання для студентів та викладачів» та відповідну презентацію. Запитували про тип візи, процедури її отримання, вікові обмеження учасників академічних обмінів. Та головне питання стосувалось пошуку актуальних стипендій та грантів. Кожен отримав посилання на ключові веб-сайти та огляд освітніх можливостей, які надає Посольство США в Україні.

45219160_536102620194403_2256499817872097280_n

Вся інформація про різноманітні програми обміну студентів та викладачів, грантові підтримки знаходиться на головній сторінці Посольства – https://ua.usembassy.gov/uk/ .

Снимок экрана (103)

Проект майбутніх лідерів Flex рекомендовано учням шкіл. Програма надає стипендії учням на навчання в американській школі протягом одного академічного року і можливість проживання в американській родині. До речі, партнер в адмініструванні Flex в Україні – Американські Ради з міжнародної освіти.

Студентам ВНЗ Посольство рекомендує  програму обміну Global UGRAD. Так бакалаври денного відділення можуть навчатися протягом одного семестру в університетах або дворічних чи чотирирічних коледжах США. Магістри на Фулбрайтівському гранті навчаются в американських університетах від одного до двох років.

Снимок экрана (104)

Для молодих викладачів та дослідників представили проект FFDP. Його учасники проводять дослідження в університетах США тривалістю від шести до дев’яти місяців. У конкурсі можуть брати участь особи віком до 40 років з дворічним професійним досвідом: викладачі, аспіранти та дослідники, які ще не мають наукового ступеня, кандидати наук (не пізніше 5 років після захисту), журналісти, фахівці з бібліотечної, музейної та архівної справи, спеціалісти у сфері управління культурою тощо.

 Снимок экрана (105)Вчителям середніх шкіл підійде — Програма педагогічної майстерності та досягнень вчителів шкіл Євразії та Південної Азії (ТЕА). Вона передбачає підвищення викладацької майстерності, розвиток викладацьких навичок та ознайомлення зі США. Така шеститижнева програма включає: академічне навчання, інтенсивний тренінг з методів викладання, написання навчального плану, стратегій викладання, лідерства в освіті, навчання інтернет-технологіям та їхнього використання у процесі викладання.

Снимок экрана (106)
Представниця Посольства Сполучених Штатів також відвідала навчальну лабораторію телевізійної журналістики, новітніх медіа (студентський портал «Пороги») та Інтернет-радіо «Університет». Магістр  ЗНУ Діана Токмань мала можливість поспілкуватись з Вірою Максимовою.  

https://soundcloud.com/diana-tokman/usa-for-universe

Наразі в ЗНУ працює два малих гранти громадської дипломатії для підтримки проектів у сфері освіти й культури 2018 за грантової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

НЕумовно — новий проект навчальної лабораторії інтернет-радіо «Universe».  Його мета: якомога яскравіше розповідати про цікавих людей з хистом змінювати світ на краще. Перші результати роботи наших журналістів вже з цього тижня в ефірі. Протягом року вийде 40 програм. Така можливість з’явилась завдяки перемозі у міжнародному гранті.

Грант почав працювати ще до початку навчального року. Вже закуплено та встановлено обладнання на суму більше 60 000 гривень (комп’ютер, ноутбук, три диктофони, навушники, мікрофони та мікшерний пульт). Записано 5 випусків.


Також, нещодавно, весь Факультет журналістики облетіла новина про те, що запрацювало Бюро аналітико-розслідувальної журналістики. Спільно з ГО «Спілка молодих незалежних журналістів» та за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні буде обладнано ньюзрум для створення журналістських матеріалів, а також пройде низка тренінгів і майстер-класів від провідних медіаекспертів, аналітиків і журналістів-розслідувачів та початківців, для школярів, студентів  Південно-Східного регіону України.
Головна мета: навчити майбутніх фахівців аналітично-розслідувальній журналістиці на основі висвітлення конфліктно-чутливих тем. Наразі в регіональних медіа відсутня якісна аналітика, а журналісти демонструють непрофесійність у висвітленні питань, пов’язаних із військовою тематикою, гендерною рівністю, адаптацією внутрішньо-переміщених осіб у Запорізькому регіоні. Керівником проекту стала директорка ГО «Спілка молодих незалежних журналістів», старший викладач факультету журналістики Наталія Виговська.


Нагадаємо, Відділ преси, освіти і культури Посольства США в Україні координує та надає інформацію про програми академічних обмінів Державного департаменту США для українських студентів, вчителів, викладачів, дослідників та інших осіб. Консультації безкоштовні. Звертайтесь до America House Kyiv.

Відділ преси, освіти та культури Посольства США підтримує низку інформаційних центрів. До цієї мережі входять 29 центрів “Вікно в Америку” в різних областях України, включно із Запоріжжям. В центрах надають інформацію про США: історію, уряд, суспільство та цінності; пропонують доступ до ресурсів Інтернету. Вони також інформують про американські програми допомоги та обміну, сприяють вивченню англійської мови.

 

  • Віра Максимова – помічник Аташе відділу преси, освіти й культури Посольства США в Україні.