Чи можливо поєднувати роботу і навчання?

Кожен студент рано чи пізно починає замислюватись над тим, щоб заробляти гроші самостійно, не просячи кишенькові у батьків. Ми вирішили поцікавитись у студентів нашого міста: Чи можливо поєднувати навчання та роботу?

  • Даша, ЗНУ, 1 курс, факультет журналістики

Я поєдную навчання та роботу. Вчуся по будням, працюю у вихідні. Якщо чесно, то морально дуже складно. Немає вихідних, вільного часу. У свій вільний час я роблю домашнє завдання. Я сплю по 2-3 години на добу. Відповідно у мене до кінця робочого тижня немає бажання ні навчатися, ні працювати. Коли почнеться сесія, то я буду звільнятися, напевно, адже тоді, мені здається, в мене взагалі не буде часу вчитися, і я просто вилечу з університету (усміхається).

  • Олена, ЗНТУ, 3 курс, факультет іноземної філології

Я можу поєднувати роботу та навчання, але виходить не дуже вдало. Робота у першій половині дня, на навчання часу немає, через це багато проблем. В мене вже багато пропусків і є проблеми з деякими викладачами. Поєднувати виходить, але не дуже добре.

  • Олексій, ЗНУ, 5 курс, факультет журналістики

Вважаю, що можна поєднувати і це цілком реально. Три роки працював і поєднував з навчанням. Думаю, що багато залежить від факультета та викладачів. Якщо викладачі нормально відносяться до того, що ти іноді приходиш сонним на пари, то все буде добре. На бали ніяк не вплинуло, закінчив 4 курс без трійок та на п’ять написав диплом. Поєднувати, я вважаю,  можна, і, навіть, потрібно.

  • Олександр, ЗНУ, 1 курс, факультет журналістики

Поєднував на початку навчання і можу сказати, що робота завдає шкоди навчанню. Зазвичай після роботи і пар ти дуже сонний, немає сил робити домашнє завдання. Стан втоми, ліні й сонливості переслідує тебе весь час і ти не можеш продуктивно ні працювати, ні навчатись.

Поліна Демченко