Чайні пакетики — отрута в чашці

Кожного ранку ми зазвичай п’ємо гарячі напої, аби «розбудити» наш організм. Кавомани надають перевагу зернам Арабіки, а інші – заварюють чай. Він може бути різним: розсипний, листовий, пакетований, білий, чорний, зелений, пуер, каркаде. На полицях супермаркету є великий асортимент чаїв не тільки за їх класифікацією, а й за способом подачі. Закцентуймо свою увагу саме на чайних пакетиках. Що насправді ми заварюємо щоранку?

Пакетований чай заполонив лавки магазинів та наші чашки. І не дивно – його зручно пити, не потрібно довго заварювати, і він є порівняно недорогим.

Люсі Варнава, британська шеф-кухарка, в інтерв’ю для «Сніданок з 1+1» поділилася секретами чайної церемонії: «Пакетований чай є всюди. В Англії розсипний чай використовують, напевне, тільки для спеціальних гостей. У буденному житті все набагато простіше. Зручність чайних пакетиків «підкупила» навіть королеву Єлизавету ІІ».

Ми тішимося цими зручними й «швидкими» чайними пакетиками. Та насправді й не здогадуємось, що разом з подрібненими листями заварюємо частинки мікропластику.

Канадські вчені університету Макгілла дослідили склад чайних пакетиків. У результаті експерименту вони виявили у воді мільярди частинок мікро- і нанопластику. Такий «пластиковий бульйон» потрапляє до нашого організму щоразу, коли ми хочемо насолодитись чашечкою гарячого напою. Але пластик – не єдиний сюрприз, який може вас здивувати під час подібної церемонії.

З чого роблять пакетований чай?

Зауважимо, що те, шо міститься в пакетиках дає шахраям можливість нас обдурити, і помістити замість подрібненого якісного чаю пил, тобто залишки від виробництва продукту. Наприклад, в Індії та у Китаї такі відходи не використовують, їх купують недобросовісні виробники чаю. Ціна за 10 кг такого пилу — усього 10 $, тобто собівартість такого «напою» вимірюється копійками. У деяких пакетиках можна виявити не лише пил, але і траву, тирсу та інші домішки.

Неозброєним оком вміст чайного пакетика проаналізувати непросто, але визначити підміну подрібненого чаю дешевим пилом все ж можна. Досить відкрити пакування чаю й оцінити її чистоту — якщо бурий порошок просипається крізь пакетики та бруднить коробку, то вам доведеться “пригощатися” чайним пилом.

Навіть якщо коробка виявилася чистою, немає ніяких гарантій, що справжній подрібнений листовий продукт не пережив термін своєї придатності (такого “товару” у світі є близько 20%, і частіше за все його фасують саме в пакетики). Прострочений чай не лише втрачає усі свої корисні властивості, але і містить афлатоксин — продукт життєдіяльності мікроскопічних грибків. Це дуже небезпечна для здоров’я речовина, яка у великих концентраціях викликає безповоротні ураження печінки.

Термін придатності чаю – 3 роки. На перший погляд, здається, що все просто: можна подивитися на дату виготовлення на упаковці та додати три. Проте на коробці вказують не час збору з плантацій, а дата розфасовки — при цьому саме листя могло тривалий час зберігатися в якому-небудь підвалі.

Як перевірити, чи можна пити куплений чай? Ціна ролі не грає, адже найдорожчі сорти найчастіше підробляють. Варто подивитися на чай відразу після заварювання і якщо на поверхні напою з’являється невелика пінка чай свіжий, якщо немає — то його зібрали більше двох років тому. Крім того, якщо пакетик з чаєм заварюється швидко — у ньому є барвники. Це можна перевірити зі склянкою холодної води – якщо вода відразу почне забарвлюватись, то їх там дуже багато.

20

А що з папером?

Більшість пакетиків вироблена з фільтрувального паперу (рідше з нейлону), який виготовляється з целюлози й бавовни, але є одне “але”. Спробуйте насипати чай в паперову серветку і заварити її в кухлі: коли ви почнете розмішувати його, скоріш за все, папір порветься і перетвориться на кашу. Чому ж тонкий і напівпрозорий пакетик залишається на подив міцним після довгого перебування у воді?

Річ у тому, що в абсолютній більшості випадків фільтрувальний папір піддається обробці спеціальними синтетичними смолами, розчиненими в спирті або ацетоні, що допомагає паперу набути додаткової стійкості до механічних, термічних і кліматичних дій: паперові волокна виявляються міцно пов’язаними в місці перехрещення, і не страшні їм ні енергійні помішування ложкою, ні лимонний сік, ні інші агресивні дії.

Тому якщо ви хочете бути здоровим та підтримувати імідж людини, яка думає, не піддайтеся спокусі заощадити дві-три хвилини за допомогою пакетика чаю. Навіть якщо ви завантажені роботою в офісі, ви цілком заслуговуєте випити справжній збадьорювальний напій з керамічної чашки, а не помиї з пластикової скляночки, – пише Dselection.

https://dselection.ru/uk/chtoznachitpaketikchayavsyapravdaovrededlyazdorovyachainyhpaketikov.html

Як вибрати?

Окрім зручності у використанні, ми надаємо перевагу чайним пакетикам ще й через ціну. Чому все ж таки листовий чай дорожче пакетованого?

100 грамів листового чаю — це приблизно 10 грамів на чашку, тобто 12–13 чашок. 100 грамів пакетованого чаю — це мінімум 50 чайних пакетиків, тобто 50 чашок. Саме з такої арифметики розуміємо, що листовий – це скоріше ексклюзивний товар (якщо мова йде про якісний).

Тому ціни на чай в пакетиках різняться в середньому від 11 до 50 грн, листовий – від 30 до 90 грн. Різниця всього в декількох десятках гривень. Але вибирати те, що заварювати в чашці – саме вам.

Стрілець Алла