Пазл до пазла – буде картинка

Складання пазлів – заняття, яке є популярним вже близько двох століть. Технології зробили широкий крок вперед, світогляд молоді змінився, а пазли все ж таки залишаються у числі найбільш поширених іграшок. Пошукаймо відповіді на питання, у чому секрет популярності пазлів, які вони бувають та як ефективніше їх складати.

У наш час виробники пропонують різноманітні види пазлів: традиційні, 3D (об’ємні) пазли, м’які, комп’ютерні. Кількість елементів – від 12 штук до декількох тисяч. Скрізь мета схожа – отримати цілісну картинку або предмет. В результаті виходить картинка з мультфільма, пейзаж, карта, архітектурна будівля, іграшка. Навіть можна замовити індивідуальні пазли зі своєю фотографією, які бувають картонними, дерев’яними та пластиковими. Розміри та форма елементів – різноманітні.

Дитячий психолог Катерина Левікова каже, що пазли – це іграшка, яка вимагає посидючості, уважності та охайності. Таке дозвілля розвиває координацію рухів, логічне та просторове мислення, фантазію, пам’ять. Крім цього діти привчаються самостійно приймати рішення та нести відповідальність за них. Якщо вони помилково з’єднають елементи, вони не отримають потрібний результат, доки не виправляться. Малюки стають більш впевненими та врівноваженими.

Однак це не означає, що пазли – це лише для дітлахів. Німецький невролог провів дослідження, до якого долучив 100 дорослих людей. Половина з них 30 днів збирали пазли як мінімум 1 годину на добу. Вчений протестував їхні розумові здібності до та після дослідження. Це показало, що збирання пазлів стимулює вісім функцій мозку, серед яких оперативна пам’ять, швидкість сприйняття та гнучкість мислення. При цьому вчений запевняє, що результативність напряму залежить від рівня складності головоломки.

Таке хобі підходить тим, хто хоче релаксувати ввечері, хто хоче творити прекрасне, але не вміє майструвати, шити та малювати. Пазли – це для тих, хто бажає розвивати уважність та сконцентрованість.

16

Наведемо деякі рекомендації для тих, хто вперше хоче спробувати свої сили у збиранні пазлів.

  • Обирайте набір у відповідності з вашими можливостями. Не варто одразу складати картину на 10 тисяч елементів. Почніть з простого, щоб зрозуміти, чи подобається вам таке заняття.

  • Збирайте такі пазли, де вам сподобається результат. На коробці виробники зображують те, що ви отримаєте, вибудувавши конструкцію (автомобіль, тварини, морський пейзаж або портрет). Варто придбати такі пазли, які вам буде приємно збирати.

  • Оберіть у квартирі затишне місце. Треба усвідомлювати, що складання пазлів, зазвичай, – довгий процес. Можете підготувати мобільне робоче місце (маленький стіл, дошка або аркуш картону), щоб переносити пазли.

  • Якщо почали збирати пазли, радимо не відволікатися на телевізор чи смартфон. Тоді творчий процес буде більш ефективним.

  • Потурбуйтеся, щоб ваше робоче місце було гарно освітлене. Адже у пазлах важливі маленькі деталі, які ви можете не помічати в сутінках.

  • Запросіть друзів та сім’ю разом провести час за складанням гарної картини. Це заняття об’єднає вас та зробить вечір незабутнім.

  • Коли картина готова, її можна наклеїти на цупкий папір і перетворити на предмет декору, можна розібрати в коробку, щоб за деякий час знову складати пазли.

Бажаємо приємного дозвілля під час створення шедеврів. Сподіваємося, що пазли обов’язково стануть вашим хобі, яке приноситиме не тільки задоволення, а й користь!

Наталія ДАНИЛЮК