Дізнаємося про історію Панського озера

У Запорізькій області під селом Григорівка розташована туристична та історична пам’ятка – Панське озеро.

Кажучи про історію, ніхто не може точно сказати рік створення, але відомо, що в озера три шари кладки на дні. Перша закладка вапняку була зроблена ще в Середньовіччі. Укладання другого шару каміння припадає вже на 18 століття. Низка істориків пов’язують цей період із особистістю графа Потьомкіна, що наказав збудувати озеро спеціально для Катерини другої, яка у свій час там побувала. Будівництво третього прошарку відбулося вже під час господарювання у Григорівці останнього власника поселення Соколова.

У 2002 року локацію облаштували за участю державної автомобільної інспекції Запорізької області. З основних робіт – здійснили реставрацію надводної частини озера, його повну чистку і капітальний ремонт кам’яної кладки навколо озера. На даний час озеро знаходиться в задовільному стані.

Протягом всього року температура води сягає від 10 до 16 градусів за Цельсієм, Секрет озера у тому, що його живлять 25 підземних вод. Саме озеро 33 метрів у довжину, 16 метрів у ширину, глибина сягає трьох метрів, з висоти схоже на людську стопу.

Місцеві жителі називають озеро «Блакитним». Пов’язано це із кольором води, її чистотою, яка забезпечується унікальною конструкцією споруди. Сюди приїжджають на відпочинок місцеві жителі та туристи. Козаки вірили, що вода в озері здатна зміцнити дух людини, а досвідчені мандрівники стверджують, що прохолодна цілюща вода благотворно впливає на організм людини, при цьому здатна позбавити його від хронічних захворювань. Цікаво, що на протилежному боці озера, його масивній стіні, встановлені ікони Пресвятої Богородиці та Ісуса Христа. У зв’язку з цим переважна більшість православних відпочивальників вважають за необхідне доплисти до кінця озера і торкнутися вмонтованих зображень.

Аліна Чугуєнко