Українці в Шумперку

фото

Шумперк – це маленьке містечко у Чеській республіці, центр однойменного району в Оломоуцькому краї. Місто розташоване на річці Десна, біля гір Єсеників. Носить неофіційну назву «Ворота Єсеників».

До початку повномасштабного вторгнення рф в Україну у Шумперку населення складало всього 24910 осіб. Зараз воно збільшилось приблизно на 2000 осіб, після прийому до себе переселенців з України.

Міська влада вправно виконала наказ по забезпеченню усіх українців безкоштовним житлом та місцем перебування. На перший час було надано гуртожитки, дитячі садочки та дома загального користування, а також відгукнулось багато місцевих жителів, які мали змогу допомогти житлом: вільні кімнати чи поверхи у своїх будинках, квартири, у яких ніхто не мешкав.
Вже 14 березня у центрі міста у великому гаражі було створено волонтерський центр місцевими бізнесменами та керівниками фірм, де люди могли отримати речі першої необхідності, продукти харчування. Паралельно працював центр допомоги “Charita” за підтримки Папи Римського Франциска.

Неабияку допомогу надав місцевий уряд праці, де можна було швидко отримати візу та оформити потрібні документи, медичне страхування та фінансову допомогу. Зараз, як і рік тому, уряд праці активно пропонує різні вакансії у місті та околицях, як у державних підприємствах так і у приватних.

Велику увагу у місті приділяють дітям-переселенцям. Після приїзду до міста діти мали змогу ходити до реабілітаційного центру, де з ними працювали психологи, реабілітологи та викладачі чеських шкіл. Після двотижневого перебування у центрі дітей розподіляли по місцевих дитячих садочках, школах, гуртках, спортивних секціях враховуючи побажання дітей. Спортивні школи і позакласні гуртки взяли фінансову відповідальність за дітей з України.

Ця система працює і досі. Звісно, що потік біженців зменшився, але країна продовжує активно підтримувати увесь український народ.

На жаль, як і у кожній державі, зустрічаються люди, які наживаються на чужому лихові. Зустрічаються не чесні роботодавці, які не до кінця, або взагалі не виплачують заробітну плату, власники квартир, які отримуючи фінансову допомогу від держави беруть гроші з людей, колеги, які підставляють українців, але все це відслідковується, контролюється і несе за собою відповідне покарання.

Євгенія Богдан