ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ УКРАЇНИ

ілюстрація

Наша країна не тільки захищає особисті кордони, а й диджиталізується. Це показує, що країна широко розвиває свої фізичні та інформаційні кордони.

Що ж таке диджиталізація?

Диджиталізація — це процес перетворення інформації в цифровий (тобто зчитуваний комп’ютером) формат. Результатом є представлення об’єкта, зображення, звуку, документа або сигналу, отриманого шляхом генерації ряду чисел.

Іншими словами, оцифрування – це перетворення всіх видів інформації, таких як текст, звук, графіка тощо у цифровий формат, зрозумілий сучасним пристроям.

В різних джерелах використовуються декілька варіантів терміну: «цифровізація», «диджиталізація» і також існують прикметники – «цифровий» та «диджитальний». Це слово походить від англійського «digital», що означає «цифровий», «пальцевий».

Як проявляється диджиталізація в Україні?

Наразі в Україні онлайн можна отримати понад 120 послуг. Наприклад, оформити державну допомогу при народженні дитини, просто подавши документ онлайн. Також онлайн можна зареєструвати шлюб, змінити ім’я або прізвище в паспорті, подати заяву на отримання закордонного паспорта, отримати пенсійне посвідчення і навіть подати заяву на розлучення.

Наприклад, яскравою ознакою швидкої диджиталізації України є «Держава у смартфоні». Ще нещодавно запускали тестову версію застосунку «Дія», а вже почали функціонувати й інші застосунки.

Держава в смартфоні – це тимчасове словосполучення, яке скоро переросте у застосунок, і це буде проявом високого рівня диджиталізації України.

«Держава у смартфоні» – проект, спрямований на спрощення доступу громадян до адміністративних послуг та спрощення бюрократичних процедур. Ініціатива була започаткована Президентом України Володимиром Зеленським.

«Держава у смартфоні» запровадиться офіційно через 3-5 років, адже застосунок тимчасово у розробці. Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода», що протягом трьох-п’яти років усі державні послуги будуть доступні через смартфони.

Наразі у застосунку «Дія» можна допомогти армії, зробити обмін лампочок, знайти сертифікат про вакцинацію, купити військові облігації, повідомити про пошкоджене майно, попросити допомогу через безробіття, оформити послуги ВПО, взяти у держави іпотеку на оселю, є радіо та телебачення, шеринг авто, податок ФОП, судові справи, довідки та витяги, виконавчі впровадження. Цими послугами можна користуватися в застосунку «Дія». Навіть можна пограти в гру та розбити ворожі танки.

Отже, сьогодні Україна має сприятливі умови для побудови економіки та системи управління, які забезпечать цифровізацію суспільства та держави. Таким чином, процес цифровізації охоплює багато різних сфер сучасного суспільства, включаючи державу, економіку, бізнес і повсякденне життя кожного з нас.

Каріна Лакіза