Волонтери: хто вони і звідки беруться?

джерело ілюстрації

Волонтерство – це альтруїстична діяльність, спрямована на допомогу іншим людям, тваринам або навколишньому середовищу. Волонтери не отримують фінансової винагороди за свою роботу, але отримують безцінний досвід, навички та емоційне задоволення від творення добра.

Волонтерство може здатися дивним і непотрібним у сучасному суспільстві, де домінує прагнення до фінансового процвітання та особистого успіху. Але люди, які безоплатно віддають свій час, енергію та емоції, щоб покращити світ, – це волонтери. Вони є натхненниками доброчесності, надають допомогу бідним, сприяють вирішенню соціальних проблем та впроваджують конструктивні зміни.

Волонтери – це люди, які…? Це люди різного віку, професії, соціального статусу та життєвої філософії. Всі вони мотивовані одним і тим же щирим бажанням покращувати суспільство, допомагати іншим і позитивно впливати на світ.

Звідки беруться волонтери? Їхній корінь – співчутлива людська душа. Коли люди стають свідками несправедливості, болю та апатії, вони стають волонтерами, коли вони розуміють, що можуть щось змінити і що вони не байдужі до того, що відбувається у світі.

Деякі з найвідоміших волонтерських рухів включають:

  • Червоний Хрест: заснований у 1863 році, надає гуманітарну допомогу людям, які постраждали від стихійних лих, воєн та інших катастроф.
  • Всесвітня Організація Об’єднаних Націй розроблялася і затверджувалася в розпал Другої світової війни, коли у світі був хаос і збройні зіткнення. Статут її було засновано в 1945 році. Спочатку до складу ООН входило тільки 50 країн, на цей момент це число зросло до 143. Лише після цього Генеральною Асамблеєю ООН у 1970 році за ініціативою держав-учасниць ООН була заснована Програма Волонтери ООН. Волонтери ООН – це програма Організації Об’єднаних Націй, сприяє миру та розвитку шляхом поширення волонтерства у всьому світі.

Волонтерський рух в Україні має глибокі історичні традиції. Ще козаки славилися своєю взаємодопомогою та альтруїзмом. З часів незалежності України волонтерство стало невід’ємною частиною громадянського суспільства.

Приклади сучасних волонтерських ініціатив в Україні:

  • Help Ukraine” : Ця платформа об’єднує волонтерські ініціативи, спрямовані на допомогу постраждалим від війни в Україні. Її засновник – американець, народжений в Україні, не може спокійно дивитись на те, що зараз відбувається в Україні. На сайті можна знайти інформацію про діяльність, новини, а також про те, як стати волонтером, які види допомоги потрібні та як пожертвувати кошти.

Дізнатись більше

  • Повернись живим” : це благодійний фонд компетентної допомоги армії, а також громадська організація, яка займається аналітикою у секторі безпеки та оборони, реалізує проєкти з реабілітації ветеранів через спорт.

Як приєднатись – інформація тут.

  • Благодійний фонд “Таблеточки” : активно сприяють професійному розвитку лікарів і медсестер зі сфери дитячої онкології. Фонд організовує власні навчальні програми в Україні, надає доступ до стажувань та освітніх заходів за кордоном, оплачує підписку на міжнародні медичні видання. Місія фонду — створювати умови для якісної медичної, психологічної допомоги та повноцінного життя українських дітей, які борються з раком, та їхніх родин під час та після лікування. Допомогти діткам, зробити донат, доєднатись можна зробити тут.

Волонтерство, окрім альтруїстичної допомоги, дає можливість для особистого розвитку. Волонтери розширюють свої знання та навички, знаходять нових друзів та отримують новий досвід. Вони отримують відчуття самореалізації та задоволення від того, що відчувають себе важливими та цінними.

Приєднуйтесь до волонтерського руху та робіть світ кращим!

авторка: Марія Скнар