Що переможе: папір, електроніка чи звук? Дослідження читацьких вподобань

Чи читаєте ви книжки? В сучасному світі, попри стрімкий розвиток технологій, це заняття залишається важливою частиною життя багатьох людей. Кожен з нас має свої вподобання та звички, пов’язані з читанням. Сьогодні ми розглянемо, які формати читання найчастіше обираються читачами: друковані, електронні чи аудіо. Поглянемо на переваги та недоліки, а також на те, які фактори визначають цей вибір.

У 1993 році Пітер Джеймс вразив світ, випустивши перший віртуальний роман “HOST”, який розміщувався на двох дискетах. Це була не більше ніж експериментальна спроба, ринок не був готовий до такого, і ідея про масовий перехід читачів на електронні формати виглядала абсурдною. Однак у 2007 році ситуація кардинально змінилася, коли Amazon презентував перший Kindle. Згодом, компанією було створено систему з електронних книг, які коштували доволі дешево. Ринок електронних книг розвивався швидко та стрімко.

Звичайно, що у кожного із засобів читання є свої переваги та недоліки. Що можна сказати на користь електронних книжок? Одним з найчастіших аргументів є зручність та компактність. Адже «важать» вони всього-нічого, а на одному пристрої можна сформувати ледь не власну бібліотеку з численною кількістю різноманітної літератури.

Натомість поціновувачі друкованих видань наголошують на тому, що читання саме таких книг має свою чарівну атмосферу, яку неможливо передати електронними форматами. Відчуття від перегортання сторінок, запах паперу – все це додає шарму в процесі читання. А також прихильники друку відзначають, що такий формат дає змогу краще зосередитися на тексті без різних відволікаючих факторів, які можуть нести цифрові пристрої.

Ще один формат – аудіокниги. Серед «плюсів» цього формату варто відзначити доступність сприйняття. Слухати книги можна будь-де та в будь-який час: тренування в спортивному залі, поїздки в транспорті або при виконанні побутових справ, наприклад. Також цей тип видань допомагає розвивати та покращувати аудіальну пам’ять, адже гарне сприйняття інформації на слух – дуже корисне вміння.

Згідно з опитуванням від Українського інституту книги, яке було опубліковане Forbes за 2023 рік, українці все ще віддають перевагу друкованим книжкам, проте їх популярність все ж таки зменшується. І якщо у 2020 році перевагу друкованим виданням відало 39%, то вже у 2023 – 21% респондентів. Водночас зростає кількість читачів, які обирають для себе і друкованих, і електронний формат. Їх частка зросла на 6% (з 27 до 33%). Натомість лише електронні книги у 2023 обирають для себе близько 12% опитаних (на відміну від 5% у 2020 році).

Щоб з’ясувати, які формати книг сьогодні мають найбільший попит серед читачів, було проведено опитування про використання різних форматів книг. Розглянемо, що показали відповіді респондентів і які тенденції домінують на книжковому ринку.

Серед опитаних респондентів близько 32% віддали свою перевагу друкованому типу видання. На другому місці – електронні з 27% голосів. Також 32% опитаних обрали для себе і друкований, і електронний варіант. Лише один респондент обрав для себе всі три формати.

На питання чому саме читачі обирають паперовий чи електронний формат книжок, найбільш популярними відповідями стали «зручність» та «доступність» (близько 86%).

Також ми запитали читачів скільки годин на тиждень вони проводять в процесі читання, адже це теж важливий критерій при виборі формату. За результатами опитування 62% читають в середньому від 1 до 3 годин на тиждень. 14% опитаних – від 3 до 5 годин, 19% – менш як годину на тиждень. Лише один учасник обрав варіант «понад 5 годин».

Також ми звернулися до аудиторії з метою почути їх думку стосовно деяких питань.

– Чи вважаєте ви, що електронний або аудіоформат(и) можуть замінити друковані книги?

Значна кількість опитаних (62%) відповіла «ні», пояснюючи свою позицію таким чином:

– «Ні, адже друковані книги мають особливу атмосферу».

– «Повністю замінити – ні. Тому що друковані книги для мене це в першу чергу антураж та вайб. Процес перегортання паперових сторінок, написання заміток від руки та виділення ключових моментів. Ну і збір власної бібліотеки для мене це також важливий етап».

– «Не вважаю. Якби так було, то вже давно б повністю замінили, а так це справа смаку і як кому зручно».

– Які недоліки ви бачите в кожному з форматів?

Щодо друкованих книжок найчастіше лунала відповідь про їх дорогу вартість, а також про відсутність портативності: незручно брати з собою, а також висока ймовірність пошкодити книгу. Також деякі респонденти зазначали про неекологічність даного формату та специфічні умови зберігання.

Електронні книжки також не залишились без зауважень. Близько 24% респондентів зауважили на тому, що книжки на електронних носіях значно втомлюють очі та можуть негативно впливати на зір. Також частина людей зазначила той факт, що не завжди можна отримати доступ до електронної книги, якщо у вас, наприклад, розряджений прилад (в умовах відключення світла це актуальна проблема). Ще одна проблема, на яку звернули увагу – поширене піратство. Ось також одна з представлених відповідей:
– «В українському просторі немає безкоштовних «читалок». Є платні, у яких безпосередньо можна купити та прочитати книгу. Це як недолік, так і перевага…»

І, врешті-решт – аудіокниги. Найбільш часто згадуваний недолік цього формату – важкість сприйняття тексту на слух. Адже це нерідко потребує підвищеної концентрації та уваги. Також респонденти зазначали такі варіанти:

– «Аудіо – обмежують фантазії (в плані голосів та інтонацій), та сама проблема з піратством, що і в електронних книгах, потребують концентрації на прослуханому матеріалі (суб’єктивна думка), не всі книги мають офіційні аудіоваріанти».

– «… В аудіокнигах не зручно повертатися і переслухувати моменти та і це важко зробити, не так активно працює мозок, як при читанні, також читач на відміну від слухача краще сприймає і розуміє емоції, а в аудіо це робить диктор…»

– «Знайти якісне аудіо важко, треба знайти свого доповідача, а їх не так багато».

Але серед недоліків аудіо формату було виділено і позитивну рису:

« … Але цей формат досить інклюзивний і підходить людям з порушенням зору, тому в цьому випадку такий формат досить корисний».

Загалом в опитувані взяли участь __ респондентів.

Отже, дослідження демонструє, що вибір формату книги – це процес індивідуальний та залежить він від особистих уподобань кожного. Друковані книги цінуються за атмосферу, електронні – за зручність, аудіокниги – за багатозадачність. Проте кожен формат все ж таки має свої обмеження. Сучасні читачі все частіше поєднують різні формати, свідчачи про те, що технології доповнюють, а не замінюють чи обмежують традиційне читання.

Катерина Тихонова

*Загалом було опитано 22 респонденти.

Джерела:

https://speka.media/elektronni-vs-paperovi-yak-citayut-v-ukrayini-ta-v-usyomu-sviti-vzdd76

https://forbes.ua/news/yak-chitayut-ukraintsi-pid-chas-vtorgnennya-chastka-lyudey-yaki-chitayut-knigi-shchodnya-zrosla-vdvichi-doslidzhennya-uik-12102023-16629

джерело зображення: gettyimages (https://www.gettyimages.fr/detail/photo/female-young-behind-book-with-face-covered-for-a-image-libre-de-droits/1381521896?searchscope=image%2Cfilm&adppopup=true)