Ось і Великдень на порозі. До цього свята, традиційно, господині випікають паски або як їх ще називають бабки.
23 квітня у Світлиці філологічного факультету відбулась лекція присвячена традиціям випікання пасок. Секретами їх приготування зі студентами поділилася фахівець ЗОДТРК і просто добра господиня Оксана Гладій. «Рецептів вам не скажу,- говорить Оксана Богданівна,-скільки борошна,скільки яєць…,бо в мене їх немає. Я роблю все на око. Випікаю на сироватці, а не на молоці, до тіста додаю тільки жовтки. Головне, майте на увазі, наголосила пані Оксана,- чим більше цукру, тим більше має бути дріжджів ».
Рецепт тіста для пасок залишається незмінний сотні років. Зазвичай це: яйця, вершкове масло, борошно, молоко, сметана, дріжджі та цукор. Кожна господиня має свій спосіб приготування, що робить паски неповторними.
Процес приготування пасок досить простий та вимагає уважного ставлення, гарного настрою і вкладеної душі та любові. Ці «інгредієнти» є дуже важливими у приготуванні бабок.
Традиції традиціями, та нині більшість українців віддають перевагу не власноруч спеченим, а придбаним у магазині паскам. Та ж форма (за православними традиціями – циліндрична), маленькі, а ось і більші. Однаково прикрашені: візерунками з тіста, збитим білком з цукром, посипані різнокольоровою посипкою. Майже як домашні. Але це маленьке слово «майже»…
Чи може вкласти машина для вимішування тіста любов у кожну пасочку чи молиться та людина, яка ставить їх у піч? Адже головне для випікання пасок мати не лише чисті руки, а й чисті думки.
Люди виправдовуються: «Просто не вистачає часу, швидше купити». А куди власне ми поспішаємо? Напевно, якнайдалі від українських традицій, свого коріння.
Насправді, паска це не просто здобний хліб, який можна купити у магазині за 5-10 гривень. А їх випікання – не звичайна справа, це ціле дійство, обряд. Сакральний зміст у приготуванні пасок безперечно присутній. Це підтверджується тим, що навіть через місяць її можна їсти, тоді як звичайний хліб запліснявіє вже за декілька днів.
Але головне, як вважає Оксана Гладій, паска повинна бути створена руками господині, аби бути символом єднання усієї родини.
Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Оля Кущинська