«Гендер Зед» проведе традиційну вуличну акцію до Дня боротьби з гепатитами

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна посідає перше місце в Європі за темпами поширення гепатиту С, тобто цим вірусом інфіковано більше 3 відсотків громадян, що становить близько 1 млн осіб. Невтішні результати підтвердилися під час проведення дослідження, ініційованого Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні (Альянс-Україна) наприкінці липня 2013 року. За допомогою «швидких тестів» медпрацівники  протестували 1422 людини в 30 містах країни. Гепатит С виявили у 13 відсотків протестованих.

Про ситуацію з проблемою вірусних гепатитів в Запорізькій області нам розповів заступник директора Запорізького обласного благодійного фонду «Гендер Зед» Олександр Витвіцький.

Так, 27 липня з 15:00 «Гендер Зед» планує вже традиційне проведення вуличної акції до всесвітнього Дня боротьби з гепатитами. Під час заходу на площі Фестивальній будуть встановлені намети, в яких усі бажаючі зможуть пройти тестування на вірусний гепатит С. Для діагностики використають експрес-тести. Процедура діагностики проста: береться кров з пальця, і протягом десяти хвилин лікар-інфекціоніст повідомляє результат.

Крім цього, планується проведення «Живої бібліотеки», де всі бажаючі зможуть поспілкуватися з людьми-«книгами» – лікарем або людиною з гепатитом С,  поставивши їм запитання.

Акція носить національний характер і пройде в усіх обласних центрах України. Також близько двадцяти волонтерів розповсюджуватимуть інформаційні матеріали щодо вірусних гепатитів.

На думку Олександра Витвіцького, для подолання проблеми вірусних гепатитів дуже важлива трьохстороння співпраця: влади, фарм-компаній і пацієнтів. Саме тому цьогорічна акції «Гепатит С – виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому» має на меті донести до населення важливість відповідального ставлення до свого здоров’я.

Кожен може пройти тест на гепатит С та привести своїх друзів, а в разі позитивного результату стати на облік, пройти необхідну діагностику й вимагати лікування. Головною вимогою є необхідність розробити механізм збору даних щодо захворюваності на гепатит С та оприлюднити достовірну статистичну інформацію щодо розповсюдженості захворювання в Україні, контроль за виконанням Держпрограми з гепатитів, що містить забезпечення фінансування, діагностики та лікування вірусного гепатиту, а також своєчасне забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків для всіх, хто їх потребує, з бюджетних коштів.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Пороги