Як мотивувати себе до роботи?

Для початку визначимось із поняттями. Можна трактувати мотивацію як те, що примушує нас робити ту чи іншу справу заради успіху або гарного результату. А успішний досвід – це вже наслідок мотивації. Те, що ми отримуємо на виході – результат праці. Мотивацію можна підвищувати, а значить – збільшувати й вірогідність успіху. Спробуємо розібратись, як цього досягти.

Авторка: Юлія Стельмах, першокурсниця ф-ту журналістики ЗНУ
Авторка: Юлія Стельмах, першокурсниця факультету журналістики ЗНУ

У кожного був в житті такий момент, коли нічого не хотілося робити. Коли, беручись за нову справу, ти вже відчуваєш себе, наче вичавлений лимон.

Так само було і в мене, але вся ця штука з мотивацією дуже захопила мене, і я змогла перебороти себе.

Останній рік в школі був дуже напружений: екзамени, випускний, вступ до університету. Мало того, що ти сам думаєш про ці турботи щодня, так тобі про них ще нагадують вчителі та батьки. Від цього можуть бути стреси, а в гірших випадках – депресії. З наближенням першого екзамену нерви здавали дедалі більше – жодна справа не виходила. Здавалось, нічого вже не зробити, але…

Одного вечора я щось шукала в Інтернеті для позакласної роботи і випадково наткнулася на статтю мотиваційного характеру. У ній йшлось про концентрацію, спокій, а найголовніше було виділено великими літерами:

якщо лад на столі, то лад і в голові.

Спочатку це мене насмішило, але за кілька днів я зрозуміла, що саме малося на увазі. Тож наведу декілька прикладів, які допомогли мені навести лад навколо та всередині себе.

Веди щоденник. У щоденниках варто записувати, що і коли потрібно зробити. Це дуже допомагає в навчанні і повсякденному житті. Спробуй – і вже невдовзі ти помітиш, як стаєш зібранішим і впевненішим.

Позбався зайвого. Як тільки на робочому місці залишається те, що тобі дійсно потрібно, ти концентруєшся лише на цьому, тебе нічого не відволікає, а робота виконується швидше й ефективніше.

Вимкни гаджети і девайси. Банально? Так. Але це працює. Якось мені стало цікаво, скільки часу я витрачаю на домашнє завдання з соціальними мережами та без них. Результат здивував мене саму: без соціальних мереж я впоралась за три години, а ось з відволіканнями на повідомлення – за п’ять годин! Виконуючи кілька справ одночасно, ми втрачаємо концентрацію, тож не дивно, що продуктивність роботи падає.

Наприкінці можу додати, якщо ці способи вам не допоможуть, то спробуйте просто заспокоїтись. Послухайте музику, почитайте книжку, подивіться улюблений фільм. Зробіть те, від чого ви відчуваєте спокій.  Іноді саме ці справи допомагають налаштуватися на ефективну роботу.

Юлія Стельмах


Редакція «Порогів» не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за вибрані авторами й авторками теми та висловлені думки.