Менонітська школа – споруда, що розповість частинку історії запорізького краю

Запоріжжя – має величезну історію, ми можемо прочитати її, а можемо побачити на власні очі частини історії, з допомогою картин, книг, довідників, архітектури. Все це є культурними пам’ятками міста в яких ми можемо побачити цікаве минуле нашого краю.

Розпочнемо нашу подорож з найгарнішої архітектурної будівлі у місті – Менонітська школа. Зараз вона відома, як школа №81, проте історія її створення досить цікава. Може постати запитання: Хто такі меноніти? Меноніти це представники протестантської церкви, що виникла XVI столітті під час Реформації, за походженням вони були голландцями-фризами. І свою сьогоднішню назву – «меноніт», дане релігійне об’єднання отримало в честь імені голландського релігійного лідера – Менно Сімонса. А український письменник Тарас Шевченко після відвідування поселення у своїх творах називав менонітів німцями через їх діалект.

Збудували Менонітську школу у 1904 році, однією із її засновниць була Катаріна Вальман – дружина відомого підприємця Андеаса Вальмана. Жінка робила грошовий вклад для її будівництва, розміщена вона у колишній колонії Розенталь. Менонітська колонія Розенталь – історичне поселення переселенців західноєвропейської етноконфесійної групи на правобережному районі сучасного Запоріжжя, зараз запоріжці називають цей район – Верхньою Хортицею.

Починали навчання у школі з 6 років, незалежно від статті, але дівчатка закінчували школу на 2 роки раніше, бо серед менонітів навчання дівчат в спільних класах по досягненню ними 12-річного віку довгий час вважали непотрібною та непристойною справою. Згодом таке ставлення до жіночої освіти було змінено .

Менонітська школа оформлена у стилі модерн, поєднана з елементами пізнього бароко та голандського ренесансу. Архітектурні особливості споруди –  дерев’яні різьблені двері з малюнком у вигляді круга і трьох вертикальних прорізів, як і велике вікно над ними, оформлене у формі арки. У оформленні фасадів школи архітектор майстерно стилізував німецьку готику ХVІ-ХVІІ ст. Готична архітектура переважно використовувала тесане каміння, проте у поселеннях з дефіцитом природних покладів, як у випадку Менонітської школи, використовували цеглу.

У 2021 році будівлю додали до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Вона є не тільки найгарнішою спорудою, вона має цікаву історію створення, має неабияке значення в історії освіти для менонітів та безпосередньо освіти для дівчат.

Валерія Кур’янінова

використані джерела:

  1. Істоміна , 18: Медхеншулє (школа №81)
  2. МЕНОНІТСЬКА ШКОЛА, ЗАПОРІЖЖЯ