Фарбуємо крашанки за допомогою натуральних барвників

Фарбування великодніх яєць є своєрідною традицією кожної родини. Однак способів прикрашання існує величезна кількість. Хтось заздалегідь збирає лушпиння цибулі, хтось зовсім не переймається з цього приводу – йде до крамниці та купує стандартні поліетиленові наклейки. Але є й ті, хто із задоволенням робить із крашанок справжні витвори мистецтва. Аби вберегти організм від алергії на штучні барвники, «Пороги» підготували кілька цікавих рецептів фарбування яєць, які не нанесуть шкоди вашому організму.

1. Варити березове листя (можна навіть сухе) протягом 10 хвилин. В отриманому відварі зварити яйця. Вийде насичений жовтий колір.

2. Взяти буряк або чорницю та ягоди черемхи. Вичавити з них сік. Зварити яйця у простій воді, а потім натерти їх отриманим соком. Яйця будуть червоного кольору.

3. Кава. На 1 стакан води взяти 4 с. ложки меленої кави, перемішати і зварити яйця. Насиченість кольору залежить від того, як довго яйця будуть варитись (від кремового кольору до темно – коричневого).

4. Цибулиння необхідно залити водою та прокип’ятити. Відвар залишити настоятись на 30 хвилин. Після цього зварити в ньому яйця. В залежності від того, скільки взяти цибулиння, вийде різної міри насиченість кольору (від світло-жовтого, до темно-коричневого).

5. Щоб отримати яскраво зелений колір необхідно прокип’ятити у воді листя шпинату, кропиви, конвалії, примули, корут крушини та ясеня. Дати відвару настоятись 30 хвилин і після цього зварити в ньому яйця.

6. Необхідно дрібно нарізати червонокачанну капусту та додати п’ять столових ложок оцту. Залити все водою та залишити настоятись на ніч. Зранку, не виймаючи капусти, зварити у цьому відварі яйця. Отримаємо насичений блакитний колір.

Для любителів незвичайних візерунків:

1. Листяний візерунок. Накласти на яйця змочені у воді листя, туго обгорнути марлею та зварити у відварі.

2. Полоси. Туго обв’язати яйця ниточками, зварити. Якщо обв’язати різнокольоровими нитками, які линяють, можна отримати різнокольорові розводи.

3. В крапочку. Мокрі яйця необхідно обваляти в рисі. Потім загорнути в марлю та зварити у відварі.

4. Фігурні візерунки. З щільного паперу вирізати будь – які фігури. Накласти їх на шкарлупу, обгорнути марлею та зварити у відварі.

Важливі поради при фарбуванні яєць:

1. Перед тим, як зварити яйця, вони повинні нагрітися до кімнатної температури.

2. Перед фарбуванням яйця необхідно вимити з милом. Тоді фарба буде лягати рівніше.

3. Аби після фарбування яйця блищали, треба змастити їх рослинним маслом та натерти тканиною.

4. Щоб колір став більш насиченим, крашанки в розчині необхідно залишити на ніч в холодильник.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Олександра Мирошниченко