Проблема безпритульних тварин в Запоріжжі все вирішується

Проблема безпритульних тварин останнім часом все більше турбує громадськість. Так, 27 грудня 2011 року на сесії Запорізької міської ради затвердили Правила утримання собак, котів і хижих тварин громадянами, підприємствами, установами та організаціями м. Запоріжжя. В ідеалі цей документ із 17-ма пунктами мав підвищити відповідальність та контроль за тваринами.

Наступним кроком стала висунута в запорізьких ЗМІ (Прав.Да, 061, Live) ідея щодо будівництва муніципального притулку. Ініціатором стало управління з питань екологічної безпеки, яке хвалилося: «…в приюте будет оказываться весь спектр ветеринарных услуг, причем отдельно для домашних и бездомных кошек и собак». Саме тут і починається найцікавіше.

Пройшов рік, а справа з притулком не зрушилася з мертвої точки. «Пороги» звернулися до управління з питань екологічної безпеки, однак особисто поспілкуватися із головою управління Глібом Золотарьовим нам так і не вдалося. Аби отримати хоч якусь відповідь, ми звернулися з інформаційним запитом, у відповіді на який чорним по білому написано: «У рамках комплексного підходу в сфері поводження з тваринами у м. Запоріжжі на сьогоднішній день ВИРІШУЄТЬСЯ (Прим. виділення автора) питання будівництва муніципального притулку на 420 тварин». Тобто фактично питання ще й досі не вирішене!

До речі, як зазначається у тій же відповіді на інформаційний запит, кошти на будівництво притулку виділені не малі – «600 тис. грн з міського фонду охорони навколишнього природного середовища та 4000,0 тис. грн  з обласного бюджету міського бюджету».

А поки питання «вирішується», тисячі безпритульних собак та котів тиняються вулицями, помирають від голоду, замерзають і найстрашніше – нападають на людей.

«Животным помогать надо. По улицам бегают целые стаи собак, и люди не могут спокойно пройти на работу или вернуться домой. С этими животными нужно что-то делать», – поскаржилася запоріжанка Наталія Маркова. Багато безпритульних тварин і біля навчальних закладів.

Запорізька міська рада з командою Міжнародного фонду «4 лапи», однак, здійснила відчайдушну спробу допомогти «безхатченкам».  Цей проект мав на меті проведення безкоштовної стерилізації, вакцинації проти сказу та реєстрацію двох тисяч безпритульних тварин. І все б нічого, якби не порушувався закон. За вище згаданими Правилами у шостому пункті про Вилов та тимчасову ізоляцію домашніх тварин зазначено: «Вилов тварин проводиться у відсутності сторонніх осіб, особливо дітей, з 05.00 до 07.00 та після 20.00 (влітку – після 22.00)».

За словами ж голови громадської організації «Дай лапу, друг» Ірини Дідур, відлов тварин проводився протягом усього дня: «Люди начали закидывать нас звонками и жаловаться, что живодеры стреляют в собак из трубочки при детях и собаки падают замертво», – зауважила Ірина Іванівна.

Чекати реакції від влади не доводиться. Тож цим питанням займаються волонтери. Зокрема, волонтерська організація «Служба захисту тварин» щорічно проводить сезонні виставки-ярмарки та заохочує до своєї роботи молодь. Зібрані кошти йдуть на лікування та стерилізацію тварин, а зараз ще й на будівництво муніципального притулку.

Добре зарекомендувала себе організація «Дай лапу, друг». Вони допомагають тяжкохворим та травмованим тваринам, котрих розміщують у власному притулку.

Постає питання: навіщо витрачати кошти та час на будівництво притулку, якщо можна збудувати в кожному районі ветеринарні пункти для стерилізації тварин та їхнього реєстру. Однак це не вигідно, оскільки не приноситиме прибутку, а стерилізація тварин – недешева. Така процедура у ветклініках Запоріжжя коштує від 400 до 600 грн. для собак та 50-100 грн. для котів.

Звісно, допомога безпритульним тваринам – добра справа, але не треба забувати, що безпритульними їх робимо насамперед ми.

Online Graphing

Заголовне фото: foretime.ru

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Дар’я Зирянова