Виставка Future Generation Art Prize 2012 у Києві: серед переможців світової премії є українці

З 21 листопада по 3 січня в Пінчук-арт центрі (Київ) проходить виставка художників-номінантів міжнародної премії Future Generation Art Prize 2012. Це світова премія сучасного мистецтва, спрямована на відкриття, визнання та довготривалу підтримку наступного покоління митців, а також можливість для молодих митців відкрито взяти участь у динамічному культурному розвитку суспільств у глобальній взаємодії.

Групова виставка молодих митців представила як роботи, що були подані на конкурс, так і зовсім нові твори, вигадані спеціально для виставки.

До складу шорт-листа премії Future Generation Art Prize у 2012 році увійшли наступні художники і колективи: Йонатас де Андраде, 30 (Бразилія); Меріс Анжіолетті, 34 (Італія); Марва Арсаніос, 33 (Ліван); Міколь Ассаель, 33 (Італія); Ебігейл Девілль, 30 (США); Микита Кадан, 29 (Україна); Меіро Коідзумі, 35 (Японія); Андре Комацу, 33 (Бразилія); Ева Котаткова, 29 (Чеська Республіка); Ян Ксін, 26 (Китай); Басім Магді, 34 (Єгипет); Тала Мадані, 30 (Іран); Ахмет Огют, 30 (Туреччина); Амалія Піка, 33 (Аргентина); Агнєшка Польска, 27 (Польща); Емілі Ройсдон, 34 (США); Райане Табет, 28 (Ліван); Орельєн Фроман, 35 (Франція); Лінетт Ядом-Боакьє, 34 (Великобританія) та дві групи: Жуан Маріе Гусман + Педро Паіва, 33, 34 (Португалія) та Р.E.П. (Україна).

Микита Кадан, володар Головної Премії Pinchuk Art Centre 2011, загальнонаціональної премії у сфері сучасного мистецтва для молодих українських художників, став двадцять першим номінантом на отримання премії Future Generation Art Prize в 2012 році.

Відвідавши цю виставку, досить складно зробити однозначний висновок. Все побачене дивує, зачаровує та одночасно відштовхує.

Зайшовши в одну з кімнат, ви бачите картини, написані за усіма канонами академічного живопису, пройшовши трохи далі, – фотографії звичайних людей у незвичайному вигляді або дивну місцевість. Не можуть залишити байдужими маленькі чорні кімнати за чорними оксамитовими завісами. Коли туди заходиш, завжди відчувається тривога, оскільки неможливо вгадати, що ти там побачиш: чи це буде великий екран із зображенням смітника та мух, або відео за сповіддю японця, що збирається зробити собі харакірі, чи просто три вогника в стіні.

Кожен сантиметр Пінчук Арт центру пронизаний дивними речами – наприклад, інсталяції у вигляді купи сміття чи склянка, приклеєна до стіни.

Вхід до Арт Центру, як і зазвичай, безкоштовний. Біля входу черга й багато відвідувачів. Люди неоднозначно сприймають сучасне мистецтво – багато хто його не розуміє, вважає безглуздим, дехто бачить у ньому щось надзвичайне, але радує те, що люди цікавляться ним та мають змогу проводити свій вільний час не лише в кафе чи на вулиці, а й знайомлячись із  всесвітньо відомими витворами мистецтва.

Фотографії надані PinchukArtCentre © 2012. Фотограф: Сергій Іллін

Матеріал створено в межах проекту «Cтворення мультимедійної лабораторії для отримання навичок роботи з мультимедійними інструментами журналістами-початківцями» в рамках програми «Засоби масової інформації» за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Анастасія Бичіна
Фотоальбом