Останній день Масляної запоріжці провели на ярмарку

Запорожці відсвяткували останній день Масляної 17 березня на каскаді фонтанів «Райдуга». Вздовж периметру площі розкинувся величезний ярмарок. Люди з усього міста зібралися на святкування. Тут можна було зустріти кого завгодно – від ряджених героїв казок до причепурених українських дівок у традиційних віночках та вишиванках.

На вході до площі змонтували сцену, з якої протягом усього гуляння доносилися звуки народних пісень. Свято розпочалося традиційним  привітанням запорожців від мера Запоріжжя Олександра Сіна. Крім  нього, запорожців привітав архієпископ Запорізький і Мелітопольський Високопреосвященніший Лука: «Саме цей день є кульмінаційним, день радісний та торжественний – останній день Масляної, адже вже завтра ми будемо працювати над своїми гріхами. Сьогодні ви повинні радіти, тому радійте й пробачайте. Не дарма останній день Масляної припадає на прощене воскресіння, день перед великим постом».

Одразу після привітань організація палацу культури «Орбіта» запропонувала виставу за тематикою свята. Всі неохочі стояти на місці мали змогу взяти участь в активніших видах відпочинку. Хтось розписував обличчя бажаючим, хтось жонглював і ходив на ходулях, деінде козаки поїли чаєм із самовару у вигляді гармати, розважаючи при цьому веселим співом. Лицарі, гончарі, ковалі, майстри українського рукоділля – на цьому ярмарку було все, що душі завгодно.

Родзинкою гуляння став дерев’яний шест, на який, за повір’ям, хлопці видиралися заради коханої. Запоріжці не залишилися байдужими й не стояли осторонь – випробовувати свої сили назбиралися чимало бажаючих.

Не зважаючи на  гарну погоду, присутні охоче куштували зігріваючі напої. А саму атмосферу свята вдалося розпалити театру «Тишь да гладь» (Кременчук) своїм неповторним фаєр-шоу. Театр у складі семи осіб настільки «розігрів» натовп, що глядачі ледве не знесли огорожу, підтримуючи акторів оплесками. Під час виступу на багатті спалили солом’яну бабу, що й стало логічним завершенням ярмарку.

Ще довго народ не розходився опісля свята – люди ділилися враженнями від побаченого та смакували млинці. Студентка Запорізького національного університету Анастасія Шилова відмітила: «Ярмарок мені дуже сподобався, адже не кожного дня відбуваються такі масштабні події. Приємно, що стільки запорожців виявилися не байдужими до свята. Думаю, що не тільки я, а й кожен із присутніх отримав незабутні емоції  та море позитивного настрою».

Матеріал створено в межах проекту «Cтворення мультимедійної лабораторії для отримання навичок роботи з мультимедійними інструментами журналістами-початківцями» в рамках програми «Засоби масової інформації» за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Юрчук
Фотоальбом