Щороку від наркозалежності в Україні помирає 10-12 тисяч людей

Наркотична залежність для сучасного суспільства є проблемою номер один, яка знаходиться на одному щаблі з ВІЛ/СНІДом та залежністю від алкоголю й цигарок. Якщо брати до уваги статистичні дані, щороку в Україні від наркотиків помирає від 10 до 12 тисяч осіб.

Важливо відзначити й те, що на наркотичні речовини «підсіло» близько двох відсотків населення країни. Щорічно їхня кількість збільшується на 7-11 відсотків. Таке стрімке зростання кількості наркозалежних громадян зробило Україну одним із лідерів за темпами поширення наркоманії серед населення в Європі.

Ця проблема не оминула й Запоріжжя. Наші місто та область «багаті» на наркотичні речовини, адже тут ростуть конопля та мак. Наркозалежних у Запоріжжі нараховується чимало, однак далеко не всі ті, хто вживає «легкі» наркотики, готові позбутися цієї проблеми.

За словами Віталія (22 роки), наркотичні засоби, а саме «травка» та «план», дозволяють поринути в особливу атмосферу, де можна ні про що не думати, а просто насолоджуватися тим ейфорійним станом, у якому перебуваєш під дією цих наркотиків. Хлопець розповідає, що наркотики він вживає вже три роки поспіль. Спробувати запропонували друзі на вечірці, і Віталій не відмовився. Тепер він вже звик до щоденного прийому наркотичних засобів, але часто не вистачає грошей на їх придбання, тому доводиться з головою поринати в борги. Та навіть це не змусить хлопця боротися з проблемою, оскільки відчуття, які викликає наркотик, ні з чим не порівняти.

Існує й протилежна думка щодо наркотичних засобів. Як розповідає Антон (19 років), вперше спробував наркотики – ЛСД – в одному з нічних клубів Запоріжжя. Цей препарат у ту ніч повністю змінив емоційний стан хлопця, його відчуття та сприйняття всього оточуючого. Спочатку йому сподобалося, через кілька тижнів взагалі «підсів» на ЛСД. Однак постійні борги та щоденний пошук нової дози підштовхнули Антона до правильного рішення – він почав лікуватися від наркотичної залежності. Наразі минув рік із того часу, як хлопець забув, що взагалі являють собою наркотичні препарати.

Психолог Ірина Горб так прокоментувала ситуацію щодо наркотиків та наркотичної залежності: «Сучасна молодь сьогодні намагається бути в очах своїх ровесників дорослішою та «крутішою». Виділитися молоді люди намагаються не за рахунок гарних справ, а за рахунок паління, вживання алкоголю та наркотиків. На жаль, усвідомлюють все це дуже пізно, коли шкідливі звички поглинають із головою. Щоб цього не сталося, краще взагалі не пробувати наркотичні препарати. Якщо ж це сталося, будьте відкритими до батьків, розкажіть про вашу проблему тоді, коли ще можна позбутися назріваючої проблеми».

Фото: www.volynnews.com

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марина Тітова