Відвідувачі виставки «Кодекс Межигір’я» не зможуть «поласувати» золотим батоном

У Національному художньому музеї (м. Київ) 26 квітня відкрилася виставка «Кодекс Межигір’я», де представлені предмети з резиденції четвертого президента України Віктора Януковича.

Ми побували там на сьомий день після відкриття, а зали все ще були заповнені відвідувачами. «З одного боку, є почуття незручності від вторгнення в чуже особисте життя. Людина, якій належали ці речі, як би до неї не ставилися, все-таки жива. Вона продовжує про щось думати, щось говорити, виконувати якісь дії, й усе те, що ми намагалися осмислити та систематизувати, досі вважає своєю особистою власністю. З іншого боку, в людини, що живе за принципом «держава – це я», особистого життя не буває. Із досвіду повалення диктатури слід робити висновки. Один із них – естетичний. Хоча в нашому випадку важко розібрати, де грань між естетичним та етичним», – зазначають куратори виставки Олександр Ройтбурд і Аліса Ложкіна.

Що найбільше вразило:

ПОРТРЕТИ

Засновники виставки говорять, що в Межигір’ї була «Зала слави», завішана портретами Януковича. Багато портретів належать художнику Нікасу Сафронову. Відомий російський митець також подарував Віктору Федоровичу картину «Дівчина-Україна» з підписом у листівці «Всегда Ваш Никас». Портрети гаранта намальовані олівцем, масляними фарбами, викладені з бурштину, вишиті хрестиком, набрані з зерен рису.

Особливе місце у колекції посідає бюст Віктора Януковича та статуетка, на якій вирізьблено: «СИМВОЛ НАШОЇ ПЕРЕМОГИ. Робота і результат в ім’я процвітання моєї Батьківщини»

ЗІРКА-ЯНУКОВИЧ

Привертають увагу сертифікати присвоєння зіркам імен «Віра, Надія, Любов» та «Янукович». Ці світила знаходяться поруч із зірками «Махатма Ганді», «Джон Леннон», «Фрідріх Ніцше».

ЯНУКОВИЧ-МИСЛИВЕЦЬ

Шкіра крокодила, вирізьблена битва на бивні мамонта – атрибути мисливського життя президента.

ПІКАССО І ЯНУКОВИЧ

На виставці представлена модерністська керамічна ваза Пікассо з античними мотивами, датована 1950 роком, і майолікове блюдо «Три обличчя» (1956 р.) того ж автора.

КИТАЙЦІ І ЯНУКОВИЧ

Декоративна композиція зі слонової кістки, що зображує небесні сади з фігурками ботхісатв (просвітлена істота в буддизмі, що прагне досягнути стану будди заради спасіння всіх живих, – авт.) – ручна робота китайських майстрів – вражає своєю надзвичайною деталізацією.

СЕРП, МОЛОТ І ЯНУКОВИЧ

Один із найцікавіших експонатів – алюмінієвий злиток – перший, що відлив  Дніпропетровський алюмінієвий завод. Свого часу його подарували Йосипу Сталіну.

БАТОНА НЕМАЄ

У «Кодексі Межигір’я» немає того самого популярного золотого батона – один із найцікавіших експонатів кудись зник. Кураторам виставки нічого невідомо про його місцезнаходження.

Виставка триватиме до 27 липня 2014 року.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Євгенія Науменко
Фотоальбом