Для України на подолання економічної катастрофи є лише кілька років

1411665448Згідно з рейтингом World Economic Forum, опублікованого 7 жовтня 2014 року, Україна поліпшила свої позиції, піднявшись з 84-ої на 76-ту в Індексі глобальної конкурентоспроможності серед 144 країн, але не компенсувала падіння на 12 позицій минулого року. Потрібно зауважити також, що анексія Криму та бойові дії на сході України практично не вплинули на оцінку.

«Оцінка цих чинників і їхнього впливу на загальний стан справ у країні буде надана пізніше, – зазначається у звіті World Economic Forum.

Корупція, нестабільна політика, доступ до фінансування, нестабільність державних інституцій є найбільш проблематичними сегментами економічної катастрофи країни та безумовними причинами занепаду розвитку бізнесу. Україна займає передові позиції в початковій освіті, вищій освіті, в знанні математики та наукових дисциплін, що, за словами заступника голови адміністрації Президента України Дмитра Шимківа, є передумовою розбудови іншої економіки.

На сьогодні, боротьба з корупцією – одне з ключових питань, що стоїть перед  урядом.

«Я хочу привітати нас із тим, що ми вже почали рух у напрямку вирішення найважливішої проблеми бізнесу України, прийнявши в першому читанні Верховної Ради пакет антикорупційних законів», — відзначив Дмитро Шимків на прес-брифінгу 8 жовтня.

Хоча заступник голови адміністрації Президента зауважив, що потрібно дочекатися остаточного прийняття законів, під час засідання Верховної Ради 14 жовтня.

Ще одним кроком до поліпшення економічної та політичної ситуації в Україні можна вважати Стратегію 2020, оголошену Президентом України Петром Порошенком 25 вересня. Головна мета стратегії –  Європейські стандарти життя та гідне місце України у світі. А досягнення цієї мети можливо після прийняття запропонованих урядом 60 реформ та програм. Крім того, Президент впевнений що на шляху до економічної стабільності України можна очікувати допомоги від європейських сусідів.

«Двері до Євросоюзу для нас відчинені, я в цьому абсолютно впевнений, — запевнив Петро Порошенко. — Але є й погана новина: наша революція перемогла із великим запізненням і в нас є лише кілька років, щоб подолати критичне відставання».

План реформ виглядає дуже амбітним, але згідно матеріалу, опублікованому Радіо Свобода, економісти говорять, що частина показників, як-от подвоєння ВВП, зменшення державного боргу (з 67% до 60 від річного ВВП) та входження в топ-20 із легкості ведення бізнесу – це нереалістичні очікування в умовах військового конфлікту на сході держави.

І справді, кінцеві цілі стратегії були озвучені, а ось механізму виконання окремих конкретних шляхів ні Президент, ні уряд загалом так і не оприлюднили.

Автор: Денис Красніков

Фото: giga.ua