Київського козака посвятили у рідновіри на Хортиці

DSC_0862Різдво Миробога, свято осіннього рівнодення, 27 вересня відзначали запорізькі рідновіри на острові Хортиця. За міфологією за рік сонце проходить чотири етапи життя, у рівнодення вмираючи в одному своєму прояві і відроджуючись в іншому. Так Сонце було Колядою – дитиною, Ярилом – юнаком, Купалом – чоловіком. І ось настав його останній період – Мир-дід. На цей період Сонце втрачає свою силу і перебуває все нижче до Землі, а дні стають коротші за ніч.

Святковий обряд зустрічі Сонця Миробога здійснював Верховний волхв Руського православного кола Світовит Пашник, також він освятив врожай, після чого запоріжці заспівали народні пісні та закрутилися в хороводі.

Та головною подією дня стало посвячення у рідновіри київського козака Павла Реутова. Ритуал супроводжувався грою на дудочці та бубні.

DSC_0008Посвячуваному на чоло вдягли біле опілля. А волхв провів козака навкруг вівтаря, тим самим завівши його у потойбічний світ. Світовит зачитав Символ Рідної Православної Віри, а Павло повторював за ним «вірую».

«Я, Дажбожий онук, перед Всемогутнім Богом, Русью-Україною і Родом нашим присягаю берегти Віру Рідну, Землю милу, покладаючи все своє сумління в оборону Божої Правди в ім’я щастя Роду нашого. Рідна Православна Віра – моє безсмертя на Землі і в Сварзі. Слава Рідним Богам!» –  промовив козак, поклавши праву руку на серце, а ліву на живіт.

Волхв поклав руку на чоло нового рідновіра та дав йому ім’я – Хорт. Далі козака освятили землею, водою та вогнем.

«Побратим Хорт прийшов із Нав – вічності, став Яв – дійсністю, очистивши свідомість силою Світла Дажбожого, визнає Прав – закони Бога. Хорт до Роду Руського приймається», – посвятив волхв Павла-Хорта Реутова у Рід .

Після освяти оберігу і вишитого опілля, новопосвячений рідновір підносить хліб, що лежав на вівтарі, до кожного з свідків обряду, починаючи із Волхва, для причастя. Обрядовий хліб ламається, шматочок хліба як жертва Богам кладеться у вогонь, інше з’їдається.

Наприкінці учасників та глядачів чекав цікавий сюрприз – реконструкція рицарського бою від учасників клубу історичного фехтування «Стезя».

Автори: Олександр Немченко, Катерина Новік