Сфінкси – коти з іншої планети

хозяйка сфинксаСьогодні, 17 лютого, в усьому світі відзначають День спонтанного прояву доброти, а в Польщі та Італії святкують Всесвітній День кота.Сьогодні по всій Польщі відбудться акції, мета яких заохотити людей брати котів з притулків. Ми ж, користуючись нагодою, познайомилися з Дариною Соколовською, господинею найзагадковіших кішок у світі – сфінксів. В цих дивних тваринках є щось таємниче, величне, дехто називає сфінксів «інопланетянами». Вони дуже люблять тепло та ненавидять самотність. Як це – бути хазяйкою міфічної істоти, дізнайтеся з інтерв’ю.

– Сфінкси вважаються дуже екзотичною та дорогою породою кішок. Чому ти вибрала саме їх?

– Вперше я побачила сфінксів на фотографії ще в дитинстві. Це було кохання з першого погляду! Я почала ходити на виставки котів, шукала там саме цю породу, торкалася їх… Так сфінкс став моєю мрією. Через 4 роки мама зробила мені несподіваний подарунок на Новий рік. Це був маленький сфінкс, дівчинка, яку ми назвали Оліндою.

Я чула, що імена породистим кішкам обирають якось особливо, оформлюють спеціальні документі. Це так?

Так, це доволі серйозний процес. Котики мають свої особисті документи: паспорт, родовід і медичну картку. Родовід безумовно відіграє дуже важливу роль. Особливо, якщо заводчик планує брати участь у виставках котів, отримувати титули, продовжувати котяче потомство. Коли народжуються кошенята, заводчик звертається в спеціальний клуб, де кожному «маляті» дають окремий документ. Саме в клубі визначають першу букву імені для всіх кошенят одного приплоду. Тут ви можете пофантазувати та вигадати цікаві вишукані імена.котята сфинксов

– Ти займалася продовженням потомства Олінди?

– Так, коли пройшло 2 роки, ми вирішили познайомити Олінду з «нареченим». Сфінкси – норовливі коти, тому не одразу сходяться одне з одним. Але нам пощастило, і одного чудового дня у нашому домі з’явилося 5маленьких сфінксів. Цих котиків ми продали, а ще через півтора року в Олінди народилося ще двоє кошенят, яких ми вирішили залишити собі.

– Чим сфінкси відрізняються від інших кішок? Які їх основні особливості?

– Характер сфінкса – дуже цікавий, іноді непередбачуваний. Це – не кішка, це – суміш песика з мавпочкою! Сфінкси завжди крутяться навколо, потребують уваги. Ці «інопланетяни» не залишать вас вдома наодинці. Вони дуже компанійські, беруть участь у всіх домашніх справах, а в ночі зігрівають своїм теплом. До речі, значна перевага сфінксів – відсутність шерсті на меблях і одязі.

Розкажи, як проходить звичайний ранок сфінкса?

– Наш ранок починається з поцілунків!  Мої кішечки не можуть дочекатися сніданку і з наполегливою ніжністю будять всіх. Після сніданку вони проводжають мене на роботу і повертаються в ліжко. Активність підвищується ввечері, коли я приходжу додому й приношу щось смачненьке для них. Вечеряємо всією родиною,  як я вже казала – сфінкси завжди хочуть бути поруч зі своїми господарями.сфинксы

Можеш згадати якусь кумедну історію, пов’язану з твоїми домашніми улюбленцями?

– Кумедних історій насправді дуже багато! Сфінкси ніколи не дадуть вам нудьгувати. Мої дівчата ласі на прикраси та косметику. Щойно бачать щось невеличке і блискуче – одразу тягнуть у якусь свою схованку. Була якось смішна ситуація: виходжу я спросоння в коридор та бачу щось жахливе – на мене біжить… моя туфля. Виявилося, що котик вирішив там сховатися  і заснув. А коли прокинувся – не зрозумів де він є, не зміг вибратися і чкурнув прямо на мене!

Сфінкси потребують якогось особливого догляду?

– Нескладно здогадатися, що основною потребою сфінксів є тепло.  Бажання зігріти кошенят нагадало моїй мамі про плетіння. Тож вона знову взяла у руки спиці, пройшло пару днів – і наші улюбленці отримали нові сукні та светрики. Сфінксів рекомендовано періодично купати, але дуже важливо, щоб це не було стресом для тварини. Також відзначу, що у цих котиків підвищена температура, для підтримки теплообміну їм потрібно чимало їсти, тож апетит в них значний.  Не дивуйтеся, якщо ваш сфінкс кожен раз буде «кидатися» на їжу, ніби не їв цілу добу.

котенок сфинксРозкажи, як ти доглядала за новонародженими кошенятами? Чи були якісь труднощі?

– Труднощі трапляються з будь-якими домашніми тваринками, і сфінкси – не виключення . Але у кожної проблеми є вихід. За кошенятами я доглядала з першого дня їх народження. Мабуть найскладнішим виявилося вигодовувати деяких сфінксів, які народилися слабкішими за інших. Але повірте, цей досвід – неоціненний. Коли розумієш, що ти власноруч виростив кішечку з цього маленького клубочка… Почуття не передати словами. Наступною складністю став пошук нових господарів для кошенят. І, звісно, було дуже тяжко розлучатися з «малятами», бо не полюбити їх – нереально!

Ти брала участь у виставках котів?

– Я не брала участі у виставках, хіба що як глядач. Я хотіла сфінкса для душі… Для мене мої улюбленці і так найкращі, вони заслуговують усіх титулів світу!

Чи слідкуєш ти за життям свої «вихованців», які тепер живуть у нових господарів?

– Я спілкуюся з кожним із заводчиків, у яких живуть мої котики.  Ми обмінюємося фотографіями, кумедними історіями, якоюсь корисною інформацією. Повірте мені, мати таку тваринку вдома – це велике щастя. А щастя зближує людей!

Автор: Олександра Лозов’юк

Джерело: universe.zp.ua