Медична допомога у воєнний час. Як працює Запорізька обласна клінічна психіатрична лікарня під час воєнного стану

«Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради

Через повномасштабні воєнні дії в Україні перед органами державної та місцевої влади постало завдання забезпечити стале функціонування системи охорони здоров’я та надання медичної допомоги населенню. З 24 лютого лікарні працюють в екстремальних та напружених умовах, але потреба людей у кваліфікованій допомозі залишається незмінною. Особливу увагу варто звернути на заклади з надання психологічної підтримки та лікування особам із психічними розладами.

Запорізький обласний клінічний заклад психіатричної допомоги забезпечує медичне обслуговування населення, диспансерно-данамічний нагляд пацієнтів в амбулаторних умовах та надає лікувально-діагностичну допомогу страждаючим психічними розладами в умовах стаціонару. Щоб зрозуміти як заклад працює в умовах воєнного стану та підлаштовує роботу під нові умови існування, я провела інтерв’ю з Федором Паталахом, директором Обласного клінічного закладу з надання психіатричної допомоги.

  • Які зміни у вашому закладі відбулися за період воєнного часу?

– Перше, ми мали дуже багато локацій впровадження видів діяльності: на Оріхівському шосе, на Сєдова у нас дві локації, ще в іншому місці, але в зв’язку з такими обстрілами ми згорнулись і переїхали в одну з локацій, в зв’язку з тим, що там є укриття, сховища та бомбосховище.

Друге у нас змінилась кількість співробітників. Багато вимушено виїхали.

Третє в зв’язку з тим, що велика кількість територій області окупована, багато хто не має доступу до психіатричної медичної допомоги, у нас зменшилась кількість хворих.

Четверте у зв’язку з російською агресією ми дуже багато часу проводимо в укриттях і бомбосховищах, що не може не викликати певні психологічні травми у пацієнтів додатково до їх основного захворювання.

  • Чи допомагає вам держава так само як і до війни?

– Так, допомагає.

  • Яку саме допомогу ви отримуєте від держави?

– По-перше держава допомагає своєчасно інформувати щодо наших дій, які плануються, держава також виконує свої обов’язки щодо фінансування, держава направляє та розподіляє гуманітарний вантаж. Ну тобто матеріальна допомога, медикаменти, харчі…

  • Добре, повернемось до повітряних тривог, як ви реагуєте на тривоги, чи спускаєтесь у бомбосховища?

– Так, спускаємось.

  • Чи достатньо там місця?

– Так, там багато місця, вистачає всім, є місця для сидіння, є місця для того щоб лежати, є туалети, вода, генератори.

  • Чи реагують пацієнти вашого закладу на повітряні тривоги?

– Звичайно, будь-яка людина реагує на повітряні тривоги, на обстріли, розумієте, збереження свого життя, це в першу чергу незалежно є у будь-якої людини, в тому числі і в людей які страждають на психічні розлади, практично більшість дбає щодо забезпечення своєї безпеки, тому так, звісно умови в бомбосховищах не такі як у відділеннях, але вони розуміють, що це їхня безпека, тому практично більшість 98-99% це все усвідомлюють.

  • Чи готові ви до відключень світла та води?

– Ми то готові, ми маєм ємкості на 2,5 тонни, які на колесах, маємо електродвигун, переносну невеличку електростанцію – генератор, ми маємо джерела куди ми можем поїхати та набрати води для того щоб забезпечувати свою діяльність.

  • Добре, у мене є питання щодо надання медичної допомоги. Зараз дуже важкий психологічний стан у людей, можливо багато хто з них хоче до вас звернутись, тож, з якими проблемами люди можуть до вас звертатись?

– З будь-якими, які їх турбують в психолого-психіатричному аспекті.

  • Тобто ви можете надавати як психологічну допомогу, так і забезпечувати лікування?

– Так, і психіатрична допомога все вірно.

  • Чи збільшилась у вас кількість людей, які потребують психологічну допомогу чи лікування психічних розладів з початком війни?

– Так, дійсно психічні та психологічні розлади, пов’язані з війною, зараз домінують, вони на першому місці серед всіх розладів. Тому дійсно, переформатувалась кількість цих розладів, і вони зараз виходять на перше місце в порівнянні з іншими психічними розладами.

авторка: Олександра Сакальська