Чому важливо знати уроки історії?

джерело ілюстрації

Історія є однією з найважливіших наук, оскільки досліджує минуле людства. Не знаючи історію, здається ми б ніколи не зрозуміли хто ми такі і де наше місце в світі, ми б навіть не зрозуміли світ і його закони.

Історія – це вчитель, провідник для кожного, бо вона знає людство з середини, знає суть людей, чого вони прагнуть, як можуть змінювати світ. Історія циклічна, вона дає приклади блискавичних перемог і мотивуючих особистостей, але також дає змогу не повторювати помилок минулих поколінь. Та який урок українцям дала історія?

Якщо поглянути на історію України, ми побачимо, що наш народ завжди придушували, знищували українську мову, культуру, людей… Розглянемо деякі події. В 1720 році Петро І видав указ про заборону книгодрукування українською мовою і вилучення українських текстів з церковних книг. Згадаємо і Валуєвський циркуляр в якому йшлося про заборону давати цензурний дозвіл на друкування україномовної духовної і популярної освітньої літератури: «жодної окремої малоросійської мови не було і бути не може» та Емський указ про заборону друкування та ввозу з-за кордону будь-якої україномовної літератури, а також про заборону українських сценічних вистав і друкування українських текстів під нотами, тобто народних пісень. В 1947 році відбулося розселення частини українців з етнічних українських земель “урозсип” між поляками у Західній Польщі для прискорення їхньої полонізації. Не забуваємо і про Голодомор 1932—1933 років, коли ВКП(б) та уряд СРСР шляхом створення штучного масового голоду спричинили геноцид українців. Та українці завжди відстоювали свою ідеологію. Наприклад, шістдесятники, які виступали на захист національної мови і культури, свободи художньої творчості, але рух було розгромлено арештами 1965—1972 pp. Ще інших, що не припиняли опору національній дискримінації й русифікації, заарештовано й покарано довголітнім ув’язненням, в якому вони загинули. Та попри всі труднощі українці пронесли свою історію крізь роки до сьогодення, щоб бачили їхні нащадки як треба відстоювати власну гідність.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, але аналізуючи життя до війни, можу сказати, що українці не цінували свою історію, мову, культуру в той час, як країна, яка зараз знищує наш народ намагалась ще тоді тягнула свої руки до української землі, стверджуючи, що Україна це «окраїна» росії, її ніколи не існувало, українська мова походить від польської, російської, білоруської та ще купа міфів, щоб переконати весь світ і українців також, що ми «недонація». Чи були популярні пісні українською мовою до війни? Чи знімали фільми українською мовою тоді? Нас завжди переконували, що Україна – це не модно. Зараз ми відроджуємо націю, зберігаючи її традиції і культуру. Бережемо мову, бо вона скарб, відшліфований тисячоліттями. Сьогодні українці – це незламність, бо у важкий час ми готові взяти один одного за руки і вистояти будь-яку навалу. Весь світ вважав нашу країну маленькою, неспроможною, слабкою. Та може ми і маленькі, але з великими, сміливими серцями.

Історія дає свої уроки вчасно, але чи готові ми дослухатись до неї, щоб не повторювати помилки минулого ? Зараз Україна знову бориться, бо ми – її діти, дозволили їй занепасти в наших серцях. Та ми стаємо на її захист, бо урок цей ми засвоїли, Мамо!

Анна Шумкова