Що руйнує духовність у сучасному світі?

джерело ілюстрації

Духовність в сучасному світі знаходиться під великим тиском. Сам термін ми розуміємо, як розвиток наших внутрішніх якостей, розуміння свого «я» та сенсу буття. На жаль, існують багато факторів, які її руйнують. Один з найбільших факторів – це технологічний прогрес. Хоча технології дозволяють людям покращувати життя, але вони також руйнують зв’язок між людьми. Сучасні пристрої, такі як смартфони та комп’ютери відокремлюють нас один від одного та надмірно займають нашу увагу та час. З одного боку вони допомагають нам завжди підтримувати зв’язок з оточенням, як у випадку з пандемією ковіду та війною, але все частіше ми занурюємось у віртуальний світ забуваючи про реальний.

Також сучасність характеризується постійним споживацьким мисленням. Більшість людей дбають про матеріальне благополуччя, більше ніж про своє духовне. Це призводить до відсутності глибоких значень та цінностей. Прикладом слугує різноманітна кількість реклами у соціальних мережах, магазинах, на банерах, телебаченні, радіо, після якої ми маємо бажання придбати ту чи іншу річ думаючи, що будь-що «модне» зробить нас щасливішими. Але справжнє щастя полягає в інших цінностях. Наприклад, відносини з близькими, коли нас кохають та підтримують у складні моменти, друзі, які завжди поруч та допомогають, мрії, які надихають рухатись вперед.

Ми можемо бути щасливими, коли ми досягаємо своїх цілей та бачимо результати своєї праці. Коли ми бачимо, як наш внесок змінює світ навколо нас, то це додає нам більше задоволення, ніж будь-яка модна річ.

Щасливими нас роблять також приємні моменти, які ми ніколи не забудемо. Такі як подорожі до нових місць, освоєння нових навичок, спілкування з різноманітними людьми або заняття улюбленою справою. Крім того, загальний розвиток та вдосконалення себе, гармонія в житті та усвідомлення свого місця у світі також сприяють досягненню щастя.

Ще одним фактором є дискримінація та закритість, стереотипне мислення до інших культур і релігій. Нам може бути важко зрозуміти ту чи іншу культуру, особливо якщо нам відомі лише певні стереотипи, які можуть зруйнувати взаємовідносини між людьми. Також зростає кількість випадків інтолерантності та насильства, що стає головною проблемою у світі. Останні два поняття стосуються як жінок так і чоловіків. Толерантність та людяність – є частиною духовності, вони пов’язані з усім що нас оточує, а саме навчання, робота, стать, національність, захоплення, вік та інше. Не завжди ми чуємо гарні коментарі будь-якої з вище згаданих категорій: «юна», «стара», «це вже нікому не цікаво, чому ти цим захоплюєшся?» «ви жінка», на жаль ці та інші вислови ми досі чуємо. Щодо людяності у нашому суспільстві також є певні питання. Ми й раніше могли побачити покинутих тварин на вулиці чи жахливу поведінку з людьми, які потребують допомогу, і з повномасштабною війною нічого не змінилось. Є ті хто не усвідомлює ситуацію у якій опинилась значна частина населення, проте їх менше за ту частину людей, які все ж таки розуміють положення постраждалих. Насильство – найпоширеніша проблема у світі, яка охоплює велику кількість людей та має різні форми, поширеним є не тільки фізичне, а й психологічне, а саме погрози, висміювання, залякування, маніпуляції.

Заключно, варто зазначити, що духовність в сучасному світі є особливо важливою. Нам потрібно бути терплячими, згуртованими та навчитися поважати й інтегрувати різні культури та релігії. Ми повинні зосередитися на духовних цінностях, якщо хочемо покращити своє життя та змінити світ на краще.

Анна Шумкова