Вступна кампанія-2011: краще, але гірше

«Підсумки вступної компанії 2011» – під таким гаслом 15 серпня в УНІАН відбулася прес-конференція ВГО Комітету виборців України, на якій оприлюднили результати спостережень у рамках громадської кампанії «За чесний вступ 2011». Консультант «гарячої лінії» КВУ Віктор Килимар та керівник проекту КВУ Наталія Линник оприлюднили результати роботи «гарячої лінії», та сайту «Захисти своє право!». Крім цього були згадані позитивні і негативні сторони цьогорічної вступної кампанії.

 На думку КВУ, 2011 рік виявився досить спокійним, порівнюючи з попередніми роками, адже серйозних порушень було дуже мало і лише поодинокі випадки. Пов’язують це, в основному, з демографічною ситуацією, через яку кількість абітурієнтів була чи не в двічі менша ніж торік. Але не дивлячись на це, проблеми минулих років все ж лишились. Зменшення кількості бюджетних місць викликало чимало скарг, адже тепер вчорашнім школярам стало ще важче вступити до вузу, про який вони мріяли. Велика популярність столичних вузів створювала неймовірні курйози, наприклад, у Києво-Могилянській академії, на спеціальності «Управління» було виділено 15 бюджетних місць, а в конкурсі прийняли участь 29 осіб з правом позачергового вступу і 31 людина з кількістю балів більшою за 800.

Нововведення, згідно яких абітурєнти могли отримувати додаткові бали за участь у олімпіадах, або за підготовчі курси не всюди пішли на користь, адже тепер навіть ті, хто отримали максимальні бали за результатами тестування, не завжди могли отримати бюджетне місце на омріяній спеціальності – деякі діти мали кількість балів, більшу ніж 800.

Не з кращого боку показав себе і вперше використаний «Електронний вступ». Система не була допрацьована до кінця, що призводило до неточностей та помилок, які могли коштувати комусь місця у вищому навчальному закладі. Деякі абітурієнти, користуючись помилками в програмі, навіть, змогли виконати невеликі махінації. Та в Міністерстві освіти пообіцяли допрацювати та запустити в дію нову її версію, котра дозволить пришвидшити процес подачі документів до вищих, не підвищуючи ризик небезпеки.

В Запоріжжі також підбивали підсумки вступної кампанії. Подача документів в області пройшла досить прозоро, хоча, звичайно, без каверзних випадків не обійшлося, та стосувались вони все тих же нововведень, через які постраждали й інші міста – про це, на прес-конференції, зібраній громадською мережею «Опора», повідомив Дмитро Арабаджиєв.

До незручностей призвело і те, що в запорізьких, як і в багатьох інших вишах, про кількість бюджетних місць ставало відомо аж після тижня з початку вступної кампанії, для багатьох студентів це питання було ключовим, тож їм довелось подавати заяви до інших вузів. Крім того, кількість бюджетних місць була на багато меншою, ніж розраховувалось.

Незмінним лишається той факт, що на території всієї України спостерігається відтік талановитої молоді до столиці. Абітурієнти-учасники олімпіад, або ж ті, котрі здали ЗНО на максимальні бали, не лишаються, навіть, у таких великих містах, як Запоріжжя чи Дніпропетровськ. В 2011 році до вузів нашого міста не втупив жоден абітурієнт з тих, що набрали 200 балів з тестування. Тоді, як лише в одному КНУ таких людей понад 300. Крім цього, зменшується популярність на таких спеціальностях як фізика, електромеханіка, лиття та інших, на яких і досі лишаються незайняті бюджетні місця.

Для більшості вищих країни вступна кампанія 2011 була досить напруженою, адже цього року було аж на 42 % менше абітурієнтів, ніж торік. Деякі вузи просто не витримували конкуренції, тож лишається лише здогадуватись, які нововведення вони приймуть аби у 2012 змінити ситуацію на краще.

 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Дмитро Король