Податковий кодекс: бути чи не бути?

Багатостраждальний  новий Податковий кодекс для України  нарешті підписали. Президент Віктор Янукович спромігся на це 3 грудня. Ініційований біло-блакитними, він пройшов сім кіл пекла, був ветований Гарантом Конституції та викликав хвилю протестів. Навіть зараз мітингувальники, яких вигнали з Майдану, погрожують позовами до Конституційного Суду та готові йти до кінця. Вони наполягають на всенародному референдумі, аби достроково припинити повноваження Верховної Ради. Ми запитали у експертів: як щойно народжений Податковий кодекс вплине на суспільство в цілому та молодь, зокрема?

Ганна Шаркова, здобувач Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва Національної академії правових наук України:

– У новому Податковому кодексі є зміни, які стосуються оподаткування фізичних осіб. Вони пропонують збільшити соціальні виплати (стипендії, пенсії) за рахунок підвищення податків. Молоді  люди можуть бути суб’єктами підприємницької  діяльності у двох іпостасях –  як учасники юридичних осіб або бути зареєстрованими як фізична особа-підприємець. Однак у Податковому кодексі не зазначено, яким має бути річний грошовий обіг для сплати податків. Таким чином запроваджується фіксована сплата податку. Якщо фізична особа зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності, а її прибуток не менше за 200 тисяч гривень на рік із відрахуваннями до всіх фондів, то вона прирівнюється до тих, у кого такий прибуток складає, наприклад, три мільйона, тобто податкова ставка однакова. Як на мене, це помилка, адже такий підхід не дає розвиватися малим підприємцям. Тут потрібна чітка диференціація.

До речі, неоподаткований мінімум, який застосовується у нормативно-правових актах, так  і становить 17 грівень. Тобто правопорушникам  зручніше заплатити штраф, аніж дотримуватися  Закону. Крім  того, слід вносити зміни до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», оскільки зараз є такі види діяльності, які фактично існують, а ліцензування не передбачене. Це забезпечить прозорість бізнесу. І тільки при комплексному підході новий Податковий кодекс запрацює на повну силу.

Валентина Лисова, кандидат економічних  наук, доцент:

– Прийняття  цього Кодексу є об’єктивно необхідним. Чому? Працювати за тих податкових відносин, які склалися, керуючись  застарілою нормативно-правовою базою, стало неможливим. Цей Кодекс має оптимізувати витрати, оскільки податки  є основним джерелом надходжень до бюджету. Тобто це дозволить підвищити соціальні виплати.

Ще однією перевагою є детінізація економіки (вихід економіки з тіні, – авт.). На жаль, більшість великих підприємств, приховуючи свій реальний дохід, сплачували податки за спрощеною системою, як і ті підприємства, у яких обороти значно менші. Таким чином вони паразитували на тлі суспільства.

Крім  того, Кодекс має сприяти економічному зростанню країни. Без зростання  неможливе подальше реформування економіки  та покращення умов життя. Новий Податковий кодекс несе у собі спрощену податкову систему. Кількість податків, якими обкладаються суб’єкти оподаткування, зменшується. Також зменшується податок на прибуток, частина податків взагалі ліквідується.

Колишня система оподаткування мала на меті пом’якшити наслідки переходу від командно-адміністративної економіки до ринкової, а також стимулювати приватну ініціативу. Тож цілком зрозуміло, що на сьогодні вона не відповідає вимогам часу.

Оксана  Єфімович, заступник  начальника Кіровоградської  об’єднаної державної податкової інспекції – начальник управління оподаткування юридичних осіб:

– Планується, що прийняття Кодексу дозволить України  протягом 10 років увійти до десятки найрозвиненіших держав Європи. Стратегічним документом для цієї реформи є Програма економічних реформ на 2011 – 2014 роки. Податкова реформа покликана забезпечити стабільне економічне зростання за рахунок зміцнення вітчизняного бізнесу, а також підвищити ефективність адміністрування податків і зборів. Також першочерговими завданням є побудова адекватної до сучасних українських реалій законодавчої бази, зменшення глибини соціальної нерівності. Податковий кодекс має гармонізувати відносини між державою та платниками податків. Його місія полягає у побудові справедливої фіскальної політики. Прийняття цього Кодексу є важливим кроком для України, але населенню морально дуже складно прийняти подібну реформу.

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Полякова