Хвильовий & Достоєвський: продовження однієї пісні?

 

Формування особистості через проби, поразки та гріхи – це нормальний процес життя, але коли всі ці випробування здатні зміцнити, а не зламати. Злочин «заради ідеї» або моральність простої людини? Про це у порівнянні твору Миколи Хвильового «Вальдшнепи» із творами Федора Достоєвскього.

 

Що несе за собою злочин? Певне що, за правилами, покарання. Прізвище головного героя «Вальдшнепи» Карамазов, Дмитро Карамазов. Відомим твором російського письменника Достоєвського є «Брати Карамазови». Збіг? Зашифроване слово «кара» покликане інтертекстуально пов’язати роман Хвильового із «Злочином та покаранням» Достоєвського, адже тематика творів майже єдина. Ми відчуваємо цілком зримий, але глибоко прихований всередині ланцюг: Карамазов – Карамазови – кара – Достоєвський – «Злочин та покарання». Можна зробити з цього висновок, що роман «Вальдшнепи» є романом про злочин, який у творі прямо не описується. Але в нас є фантазія, правда? Так, ми можемо спостерігати, як діє Дмитро, герой Хвильового, та Родіон, герой Достоєвскього, які майже ідентично мучаться від нерозуміння, що робити далі: чи просто вони люди, чи мають право на більше. Зв'язок, який створив Хвильовий, між ним та творами Достоєвскього йде йому на користь: так він натякає на «вбивство заради ідеї» або навіть батьковбивство. Чи можливо це? Роман мовчить, але думки читачів йдуть все далі.

На жаль, через те, що свій твір Микола Хвильовий не завершив, ми так і не дізнаємось таємницю покарання людини ідеї за версією письменника. Але однозначно зрозуміло, що Хвильовий створив продовження образів Достоєвського, тим самим виступивши за «благородну» ідею, а не за моральність звичайної людини. 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Дарья Андреева