Запорізька молодь бореться за чисту екологію, збираючи батарейки

Батарейка – звичайна дрібниця, без якої ми не уявляємо свого життя, але вона містить в собі зовсім не дрібні наслідки. Запорізька молодь замислилася над проблемами екології й створила групу «Еколайт», завдяки якій вони збирають батарейки та акумулятори для переробки. Про особливості та користь цього екологічного проекту нам розповіла студентка Запорізького національного технічного університету й організатор «Еколайту» Катерина Білодід.

– Розкажи, як виник проект «Еколайт»?

Спочатку це була назва для діяльності групи активістів, а на сьогодні – екологічний проект, який цього року виграв грант міської ради, але грошову винагороду, на жаль, ми досі не отримали.

style=”width: 200px; height: 229px; float: right; margin-left: 10px;” />- Високі досягнення для початку. А скільки активістів беруть у ньому участь?

– «Еколайт» створили я та мої друзі вчотирьох. Нас усіх можна побачити в передачах на телебаченні (відео розміщені в нашій групі). Однак зараз у них напружений графік, тому проектом займаюсь лише я, але інколи звертаюся до них за допомогою.

– Де можна ознайомитися з вашим проектом?

– На сьогодні інформацію та новини «Еколайту» розміщено на сторінці ВКонтакте, але найближчим часом наш проект з’явиться на сайті Запорізької міської ради.

– Чому саме така назва – «Еколайт»?

– Хотілося чогось лаконічного та незвичайного. Екологічне світло – назва з глибоким змістом. Крім того, вона дозволить розширювати діяльність в екологічному руслі. Сподіваємося, що наша робота не зупиниться на батарейках, бо ртутні лампи, диски й багато чого іншого також несуть у собі небезпеку. 

– Як виникла ідея тематики проекту?

– Взимку цього року я прочитала про те, що батарейки дуже шкідливі для природного середовища. Для себе я вирішила, що буду здавати батарейки, куди необхідно, тим самим не забруднюючи природу. Але виявилося, що здавати їх нікуди, при чому не тільки в Запоріжжі, але й в усій Україні! Промоніторивши інтернет, знайшла завод «Аргентум», зв’язалася із заступником директора Тарасом Когутом, який також схвильваний екологічними проблемами.

І все ж таки, яку небезпеку несуть в собі маленькі акумулятори?

– Одна звичайна пальчикова батарейка, викинута в сміттєве відро, може забруднити близько 400 л води і 20 кв.м ґрунту.

– Де переробляють батарейки?

– Львів репрезентує один із трьох європейських заводів з необхідною енергією для переробки батарейок. Це державне підприємство «Аргентум». Інших в Україні немає.

– Чи існують в Україні проекти подібні до вашого?

– Наскільки мені відомо, такий проект один. Мені частенько телефонують з інших областей із запитанням, чи є такі проекти саме в їхньому місті і чи можливо організувати. Нещодавно один із організаторів проекту їздила до Приморську з презентацією й поставила там коробку для збору «шкідливих дрібничок». В цілому ми представили на розгляд обласного управління проект на 2013 рік, в якому брала участь вся Запорізька область. Також мені відомо, що в Києві, якщо не помиляюся, проходила акція «Екофан» при підтримці «Кока-Коли». Кияни зібрали батарейки та привезли на завод для переробки, але на цьому акція закінчилася. Але й за цю спробу їм дякуємо.

– Скільки точок збору батарейок у Запоріжжі створено за вашої ініціативи?

– На сьогодні вже 12, перша скринька  розміщена в магазині «Чарівна садиба», але згодом люди відгукнулися та почали пропонувати свою допомогу.

– Чи ведете облік батарейок зібраних у скриньках?

– Ми спочатку рахували поштучно, але потім перейшли на облік кілограмами Наприклад, за вересень-жовтень зібрали 21 кг батарейок та акумуляторів.

– Як часто відправляєте батарейки для переробки?

– Все залежить від випадку. Поки що немає коштів для постійної відправки, тому як можемо, так і відправляємо. Одного разу знайома їхала до Львова й везла з собою 7,5 кг. А коли в Запоріжжі був заступник директора заводу «Аргентум», то він отримав «презент» у розмірі 6 кг батарейок. Потім довго не мали змоги відправити «скарб». Нещодавно хлопець запропонував допомогу, але він не очікував, що батарейок буде аж 59 кілограмів.

– Чи проводите презентації та конференції «Еколайту»?

– Презентували тільки раз, коли виграли конкурс міської ради. Конференція з цього приводу була в ЗНУ, де ми розповідали про проект. Нещодавно проходив студентський екологічний форум, де переглядали фільм Люка Бессона «Дом. Свидание с планетой» та закликали підтримати «Еколайт». До речі, фільм рекомендую подивитися.

– Куди витратите грантові кошти?

– Гроші плануємо витратити на друк рекламної продукції – листівки, плакати, створення коробок єдиного формату, перевезення зібраних батарейок до Львова та на оренду чи купівлю приміщення для їхнього зберігання. Проводитимемо різні конкурси із призами. Надалі плануємо систематизувати збір, щоб був конкретний офіс та офіційний представник  «Еколайт», який стане координатором. Хочемо зробити все, щоб система діяла й після нас. 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Анна Анисимова