Бердянський художній музей ім. Ісаака Бродського: картини всесвітньо відомих художників зовсім поряд

Сезон відпусток і канікул уже не за горами, а отже, час подумати, як провести його не лише з радістю, але й із користю. Перлиною Запорізької області по праву вважається місто Бердянськ, адже там на вас чекає не лише тепле Азовське море, але й безліч фестивалів, виставок, концертів  та інших цікавих сюрпризів.

Справжньою гордістю міста є єдиний в Запорізькій області художній музей. Так, вам не здалося, єдиний. Історія Бердянського художнього музею тісно пов'язана з видатним митцем першої половини XX століття Ісааком Бродським, який народився в 1884 році в селі Софіївка неподалік від Бердянська.  Будучи знайомим із багатьма художниками, видатними діячами культури, Бродський захопився колекціонуванням картин. В майстерні Ісаака Ізраїльовича поступово накопичилося багато цікавих робіт, зібраних у різний час. «Якось зовсім непомітно я став завзятим колекціонером і з захопленням почав збирати улюблених мною художників. Галерея росла швидко і розрослася до таких розмірів, що незабаром налічувала понад тисячу одиниць. Я почав думати про те, щоб зробити свою колекцію надбанням мас. У себе на батьківщині, у Бердянську, я вважав за необхідне створити музей», – згадував Ісаак Ізраїльович.

Художній музей урочисто відкрили 7 листопада 1930 року. «Нині зібрання музею зросло до 3500 пам'яток образотворчого мистецтва. З розширенням міжнародних контактів України стали можливими й наукові зв'язки музеїв. Кращі твори колекції брали участь у міжнародних виставках. Робота Давида  Бурлюка «Покинута садиба» експонувалася на ювілейній виставці художника в Києві (1998), чотири твори Івана Мясоєдова посіли гідне місце в експозиції на виставці в князівстві Ліхтенштейн (м. Вадуц, 1997) і в Росії (м. Москва, 1998).

Бердянський художній музей є одним із найстаріших в Україні, володіє цікавим зібранням вітчизняного та зарубіжного мистецтва. Він став своєрідним центром культури Північного Приазов'я, об'єднуючи навколо себе художників і шанувальників мистецтва рідного краю», – зазначила директор Бердянського художнього музею ім. І.І. Бродського Марія  Бучакчийська.

«Дари Бродського» – справжня гордість музею, адже серед них є роботи Айвазовського, Куїнджі, Саврасова, Мясоєдова, Рєпіна та власне Бродського.

Більше того, музей часто проводить майстер-класи, фотовиставки, соціальні та благодійні акції, розважальні програми. Кожного місяця ви обов’язково знайдете тут щось нове та цікаве для себе.

«Усе частіше нас відвідують сім’ями, – розповідає Марія Бучакчийська. – До музею слід прийти, аби оцінити та зрозуміти, яким багатством ви володієте».

І дійсно, мистецтво – це те, що об’єднує покоління, робить багатими навіть найбідніших людей світу, адже воно належить усім. Мистецтво – це те, що допомагає нам тонше відчувати реальність, те, що надихає та дарує наснагу.

Фото надані офіційним сайтом Бердянського художнього музею ім. І.І.Бродського

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Майброда