Духовний рівень сучасної молоді

 

Духовність – що це взагалі таке? Як зараз це поняття розуміє сучасна молодь? Чи потрібна вона людині та яким чином ми можемо підвищити свій духовний рівень?

Щоб краще зрозуміти, про що буде йти мова, звернемося до самого визначення поняття духовності. З певних джерел ми знаємо, що духовність – це сукупність проявів духу в людині, поєднання моральних цінностей і традицій. Як правило, вони сконцентровані в релігійних навчаннях і практиках, а також у різних видах мистецтва. У духовності полягає світогляд людини, її відношення до природи, до суспільства, до інших людей і взагалі до себе. Найчастіше ми зіставляємо духовність із рисою характеру людини у противагу чомусь аморальному, низькому та злочинному. Але чи можна розкрити силу свого духа, чи можна розвити духовність?

Ще з давніх років релігія та культура супроводжували людину майже в усьому, розвивали в людині почуття відповідальності за свої вчинки, ставали живленням у почуттєво-емоційній сфері. Духовність була будовою моралі, гуманізму, розвивала естетичне сприйняття світу. Але чи можна назвати сучасну молодь духовно розвиненою? Чи захоплюється вона високим мистецтвом, чи має віру? Чи, взагалі, живе молодь за принципами моралі, або вона зорієнтована лише на матеріальні цінності?

Нажаль, в сучасному суспільстві віра та релігія шануються зовсім не так, як раніше. Батьки не завжди слідкують за духовним розвитком своєї дитини. Театри, музеї та галереї вже не так популярні, їх все більше замінює Інтернет чи телебачення. Дуже рідко можна зустріти підлітка, що відвідує церкву, або захоплюється, наприклад, балетом. Нажаль, молодь надає перевагу тому ж комп'ютеру чи телевізору, навіть замість книги.

Та чи можна сказали, що сучасна молодь зовсім духовно не розвивається? Звісно, ні. На щастя ще є ті, хто любить читати, ходити до музеїв. Є і ті, хто має віру та прислуховується до релігійних канонів. Авжеж, це не завжди означає, що людина дійсно розуміється на цьому, але жага до пізнання світу насправді і є проявами духовності людини.

У тому ж Інтернеті існують інформативні блоги про події зі світу мистецтва, а приклади наглядно демонструються у вигляді відеороликів чи фотозображень. По телебаченню транслюються програми, де йде докладна розповідь про будь-які події з цієї сфери. Молодь розвивається та працює над собою, пізнає себе. У школах проводяться бесіди та інтерактивні уроки з прикладами з життя відомих діячів культури чи мистецтва. Вводяться спеціальні тренінги або курси задля підвищення свого духовного стану та розвитку своєї особистості.

Індійський філософ Ш.А.Грош казав: "Духовність у своїй суті є пробудженням внутрішньої дійсності нашого створіння, нашої душі, внутрішнє прагнення пізнати, відчути і ототожнити себе з нею, увійти в контакт з вищою дійсністю . об’єднатися з нею, і як наслідок цього контакту – перетворити всю нашу істоту на нову, в нову особистість, в нову природу". Тобто духовність не є етикою, не є мораллю. Вона не зводиться лише до релігійності чи до здібності творити щось нове, вона не вимагає звершень у світовому масштабі.   Духовною є будь-яка діяльність, яка веде людину вперед у напрямку до будь-якого розвитку, до самопізнання чи самоствердження. Духовність – це дія, це рух людини, це жага до чогось нового.

Звісно, сучасна молодь рухається вперед, вона пробивається, відкриває для себе щось нове, шукає свій шлях. Доки людина буде діяти, вона буде жити та розвиватися. Пізнаючи себе, ми пізнаємо усю красу навколишнього світу разом із його загадками та таємницями. Але духовне відродження неможливе без змін у всіх сферах життя: в економіці, культурі й у свідомості людини, і сучасна молодь все ще намагається внести корективи у ці структури. Правильні рішення можуть стати величезним досягненням у духовному розвитку людства в цілому, та кому, як не  молоді треба дати шанс самим створити майбутнє для себе та для наступних поколінь?

Не варто чекати на диво – наше майбутнє у наших руках, тому треба вирішати, розвиватися і змінювати світ у кращий бік. А починати, насамперед, треба із себе. Становлення духовності – це вища мета кожної особистості, адже в міцному ґрунті духовності зростає і особистість людини, а значить і суспільства в цілому. Тому духовний розвиток молоді – дуже важливе питання для усього світу. 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Мария Посылкина