L’Esprit d’Escalier

Я вже давно вважаю сварку частиною мистецтва спілкування. Її можна зіпсувати та знівечити, а можна в суперечці знайти істину, отримати задоволення та гідно погасити пожежу війни. Усе залежить від опонентів: чим вище рівень нашої освіченості, тим цікавіше брати участь у словесній баталії. Чим примітивніше наше світобачення, тим більше образ та непристойних слів ми можемо почути у наш адрес.

Світ неможливий без сварок, бо скільки людей ходить по цій землі, стільки і думок існує у цьому світі. З деяким чужим світоглядом ми не можемо спокійно миритись. Цілком природно, що ми намагаємось ділитись або нав’язувати суспільству своє світобачення, так і народжуються суперечки, а в суперечках народжується істина.

Опоненти поділяються на дві групи: ті, хто напирає з нелюдською силою та…такі нещасні як я. Випадково натрапивши на один цікавий ресурс, я дізналась, що моїй (і не тільки моїй) проблемі є назва –  LEsprit dEscalier.

Чи бувало у вас таке, що під час сварки вам конче потрібна яскрава, влучна відповідь, яка безперечно збентежить вашого конкурента та буде гарантувати вашу перемогу, але на жаль… Замість цього ви стоїте у повному ступорі, неспроможні навіть на тривіальну відповідь у адресу тієї жвавої персони, яка за весь час ваших марних роздумів вже засипала вас супер-влучними аргументами та тонко-інтелігентними образами. Ви, почуваючись враженим Прометеєм, покидаєте «поле битви». Ви вже майже забули цей прикрий інцидент і ваша голова зайнята вирішенням буденних проблем, аж ось, зненацька, з’являється ВОНА – ідеальна відповідь. І не одна! А що з неї користі? Ти ж не побіжиш розшукувати кривдника, аби випалити йому в обличчя вже недоречне «щось», і від цього становиться ще образливіше. Так, це і є явище, яке носить назву LEsprit dEscalier, а в народі – «умная мысля приходит опосля».

Для мене досі загадка, чому робота нашого мозку налаштована на такі шкідливі дивацтва, але гадаю, що є вирішення проблеми такого феномену, як LEsprit dEscalier, яке полягає у виснажливій роботі над собою. Або можна просто не вступати у суперечки…

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Анастасія Осипенко