Нова загадка від Дена Брауна

 

Відомий американський письменник Ден Браун написав новий шедевр. Цього разу ми разом із знавцем символіки Робертом Ленгтоном помандруємо до загадкової Флоренції, поблукаємо вулицями Стамбулу і пройдемо скрізь усі дев'ять кіл «дантового пекла».

Це вже п'ята книжка автора, що стала бестселером у всьому світі. В ній, як і в «Код да Вінчі» та «Янголи і демони», з'являється вже нам добре відомий оксфордський професор. Тепер Ленгдон має розгадати таємницю «дантової маски», знайти місце, де сховано страшний вірус та врятувати, таким чином, весь світ від неминучої загибелі.

Вже сама назва роману красномовно інформує читача про зміст книги. «Інферно» у перекладі означає «пекло». І як вже всі, мабуть, здогадалися, роман будується на основі «Божественної комедії» флорентійського поета Данте Аліг'єрі.

Досить різноманітними є герої роману «Інферно», кожен з яких маю свою історію.  Читач на своєму шляху зустріне і симпатичну білявку із феноменальними розумовими здібностями – Сієнну Брукс, і дещо схибленного генія у сфері генної інженерії, що винайде страшну «чуму» – Бернтрана Цобріста, і срібноволосу директорку ВООЗ – Елізабет Сінскі,  і суворого Начальника підпільної органгізації…

Роман рясніє цікавими та захоплюючими історичними фактами, легендами і взагалі овіяний пеленою містики. Чого лиш варта легенда про Святу Лючію – покровительку сліпих у Венеції, яка, за народними оповідками, була покарана за свою християнську віру і залишилася без очей. Захоплюючою і водночас страхітливою є розповідь про чуму у Середньовічній Італії. Цікаво, що саме звідти до нас прийшло слово «карантин» (італійською «quaranta» – «сорок»), адже на той час через те, що головними носіями чуми були пацюки, кожен корабель мав відстояти 40 днів на якорі подалі від берега, а вже потім мали дозвіл на розвантаження. Впродовж роману автор подає інформацію й про різноманітні витвори мистецтва, такі як посмертна маска Данте, сади Боболі, Гранд-канал, майдан та церква Сан-Марко, храм Айа-Софія та ще про безліч архітектурних споруд і картин. Також дуже багато можна з роману дізнатися і про самого Данте, його життя, творчість і, звісно, про його найбільший шедевр – поему «Божественна комедія».

Для себе, читаючи роман «Інферно», я ще відкрила деякі цікаві факти із сфери науки, наприклад, інформацію про таке сучасне вчення як «трансгуманізм», який пропагує ідею перетворення людей із звичайних на особистостей з надздібностями, на так званих «надлюдей». Тому, читаючи книги Дена Брауна, можна не лише відпочити від буденності життя, помандрувати далекими і невідомими куточками Землі, а ще й почерпнути для себе якісь корисні й неймовірні факти.

Тож приємної подорожі сторінками «пекла»!

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Юля Буревич