Кларксон в Україні – газетна качка? Реальність!

Минулих вихідних найпопулярніша автопрограма з найпопулярнішими її ведучими відвідали Україну задля зйомок нового сезону. Хтозна, можливо, це буде рядовий відеоматеріал тестування нового спорткару на серпантинах південного Криму, а, можливо, це буде цілий спецвипуск присвячений нашій країні. Оскільки журналісти приїздили утрьох, більшою є вірогідність саме другого варіанту.

Вихід у ефір першої серії 21-го сезону ‘’TopGear’’ ‘’BBC’’ планує ближче до кінця січня 2014-го. Але ж, друзі, хіба це є головною новиною? Авжеж ні! Натовпи людей збирались у центрі Києва та Севастополя, щоб просто подивитися на живих легенд автожурналістики. Пізніше, у своїх соц. мережах усі три телеведучі опублікують записи щодо дуже теплого та привітливого прийому в Україні. Звичайно, не виключена і можливість звичайного PR ходу, але факт залишається фактом – на своїх офіційних сторінках Кларксон, Хаммонд та Мей дійсно гарно відкликаються про побачене в Україні.

Найбільше дивує той факт, коли хтось з українських блогерів сказав, що якби не натовпи людей навколо журналістів, їх би ніхто не зміг відрізнити від звичайних українців, мовляв, простісінькі чоловіки, віком від 40-50 років, з класичним ‘’пивним’’ животом, та, як кажуть у народі, ‘’пропитим’’ обличчям, на що англійський прихильник ‘’TopGear’’ відповів, що насправді вони такими і є. Багато хто говорив про бурхливу молодість Кларксона , і його пристрасть до алкоголю, але щоб це настільки давалось в знаки, змогли зрозуміти і українські автолюбителі, побачивши свого кумира без студійного світла та гриму.

Чому українське чи російське телебачення не може відзняти хоча б приблизно схожої передачі на цю? Здається ж і в Україні ми не обділені почуттям гумору, та маємо своїх, дійсно відомих, коміків, а Росія так то взагалі – месія гумору, з її 50-літньою  ‘’цитаделлю’’ сміху під назвою ‘’КВК’’, та і у сфері автоспорту ми теж можемо дечим похизуватися, наприклад в Україні це відомі ралійні пілоти Євген Червоненко та Олексій Мочанов, а в Росії – минула зірка ‘’Формули-1’’ – Віталій Петров . Тож, власне, у чому справа? Можливо саме телевізійна сфера дає збій? Бо ж погодьтесь, у будь-якому випадку телекомпанію ‘’BBC’’ не можна порівняти ні з чим іншим у країнах пост-радянського простору. Тож, що? Вирішили? Саме рівень журналістики не дає нам змогу створювати подібні телепередачі? Все ж таки – ні, тут справа дещо у іншому. Напевно, у всьому винне наше ‘’демократичне’’ суспільство, бо ж зараз будь-яка сфера, чи то спорт, чи то політика, чи то культура, повністю контролюється вищими органами управління державою, та у будь-якому разі має свої провладні мотиви. Будь-яка критика у бік донецького ‘’Шахтаря’’ не сприймається апріорі, та вважається, практично, зрадою Вітчизні. Будь-які питання щодо фінансування розвитку автомобільного спорту та взагалі автомобільної промисловості, зазвичай, політики просто проковтують, відмахуючись загальними фразами…

 Як же можна порівняти таку ситуацію, коли у Великій Британії три автоексперти говорять з екрану телевізора буквально все що хочуть, не залежно від того хто є ‘’верхівкою’’ в державі, та скільки їм заплатив той чи інший автобренд. Звичайно, вони вихваляють Land Rover, Aston Martin, Bentley, Jaguar, Mini, але ж це цілком зрозуміло бо, по-перше,  патріотизм у англійців буквально в крові, і їм не треба стояти з прапорами на стадіоні, та кричати кожного кроку: Королеві слава! Слава Англії!  А по-друге, як можна не вихваляти цих гігантів автопрому? Гадаєте, що  це все також PR хід, і їхня ‘’свобода’’ – просто бутафорія? А як ви поясните той факт, що у них є заборони на керування автомобілем та взагалі зйомки передачі у Франції, Нідерландах, Бельгії, деяких штатах США, та у деяких країнах близького сходу та Африки? Також бутафорія, та метод підняття рейтингів для телешоу? Добре, тоді наступне питання: хіба залишився простір для підняття цих рейтингів ще вище?..

Напевно, саме це і є прикладом справжньої демократії, свободи слова, що показує далеко не тільки один рівень телешоу та телекомпанії, саме це показує рівень країни, та, хочу зазначити, ‘’найвищий’’ рівень країни… 

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Ценцура Костянтин