Підсумки вихідних: мітинги перестали бути мирними, народ розчарувався в опозиції, Янукович зажадав переговорів (ФОТО, ВІДЕО, СКРІН-ШОТИ)

Після того, як Президент України ухвалив та підписав скандальні закони «про диктатуру», по всій території України народ масово вийшов на акції протесту. Мітинги стали радикальнішими й показово порушували норми нового закону: більшість активістів одягнули маски, звідусіль лунали екстремістські вигуки, містами рушили автопробіги.

«По суті, вони показали, чого бояться – Майдану! Бояться, коли люди використовують певні засоби, бояться незалежних журналістів, інтернет-медіа і так далі. Треба ті методи, які вони намагаються заборонити, демонстративно використовувати ще більше», – заявив депутат партії «Свобода» Андрій Іллєнко.

ОПОЗИЦІЯ НАРОД РОЗЧАРУВАЛА ТА ЗРАДИЛА

Однак українці виставили вимоги не тільки Президенту, а й своїм союзникам – опозиції. 18 січня до опозиційних лідерів Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Олега Тягнибока та Петра Порошенка активісти Майдану звернулися із закликом обрати єдиного лідера для напрацювання подальших дій опозиції.

«Нинішній режим узурпував владу й заблокував усі шляхи правового й демократичного вирішення суспільно-політичного конфлікту. Плани панівного режиму в Україні та Кремля очевидні: «зачистка» демократії в Україні та її поневолення. Їхнім політтехнологічним сценаріям протистоїть натхненна сила Майдану – достатньо організована, щоб не створити враження «анархії й хаосу», проте й занадто вразлива, оскільки не очолена єдиним політичним керівництвом. В цих умовах Вам, лідерам опозиції, й далі вести неоголошену передвиборчу кампанію з прицілом на 2015 рік – злочинно. Сьогодні настав момент істини: Ви або спроможетеся вибрати з-поміж себе єдиного лідера, забезпечивши йому виконавчий послух своїх команд, або змушені будете зійти зі сцени», – йдеться у зверненні до лідерів парламентської опозиції за підписом представників інтелігенції та учасників ініціативи «Першого грудня».

Це ж прохання вже 19 січня оголосив на Народному віче на Майдані Незалежності організатор Автомайдану Дмитро Булатов: «Це вже не танці на площі, а громадський спротив. У нас більше немає часу, поки ви домовитеся про розподіл посад. Сьогодні останній шанс захистити себе. Нам потрібен лідер супротиву, який візьме на себе відповідальність».

Учасники Євромайдану одразу підтримали його звернення, скандуючи «Лідера!». Проте бажаного результату вони так і не отримали.

Лідер фракції Батьківщина Арсеній Яценюк розчарував народ відповіддю на заклик активістів: «Тут є лідер. Це український народ. Щойно хтось перетворить чи оголосить цю боротьбу боротьбою за лідерство між політиками, я назву його провокатором. Хто закликає до штурму адміністративних приміщень теж є провокатором. Зрозумійте, зайти в приміщення – не значить отримати владу. Ми маємо діяти мирним шляхом, злагоджено, як європейський народ», – заявив Яценюк.

Так, відповідальність, яку народ хотів відчути від політиків, що прагнуть усістися на президентське крісло, останні скинули на сам народ.

«Після створення Народної ради України має бути створений Народний уряд, який приведе Україну до ЄС, зупинить диктатуру Януковича й буде урядом європейської України. Це наш план дій», – підсумував Яценюк.

НАРОД ПЕРЕЙШОВ ДО ВІДКРИТОЇ БОРОТЬБИ, ЗА ЩО ЙОГО РОЗКРИТИКУВАЛИ

Зрозумівши, що демократію доведеться виривати в діючої влади власноруч, мітингарі рушили на вулицю Грушевського, аби штурмувати Урядовий квартал.

Там їх зустрів кордон ВВшників. Не отримавши дозволу пройти, учасники Майдану почали розгойдувати техніку, якою перекрили проїзд, та відтягнули автобус внутрішніх військ.

«Наближення до працівників міліції ближче, ніж на три метри буде розглядатися як спроба замаху на життя та здоров’я працівника міліції», – попередили у гучномовець правоохоронці.

Однак народ продовжив наступ. Тоді на вході до Маріїнського парку пролунали перші постріли та вибухи. Правоохоронці стріляли гумовими кулями та підривали газові й шумові гранати, однак навіть ці засоби призвели до появи постраждалих з серйозними травмами.

Тим часом невідомі в помаранчевих касках, які були в натовпі активістів, почали бити палицями кордон охорони ВВшників. Присутній на місці Віталій Кличко намагався встати між ВВ та активістами й заспокоїти натовп. У відповідь пролунало «Ганьба!», й хтось із мітингувальників обризкав Кличка з порошкового вогнегасника.

Проти невмотивованого застосування сили активістів були й лідери та співорганізатори Автомайдану.

Арсеній Яценюк також розкритикував мітингувальників, що порушили правопорядок на вул. Грушевського: «Ви розумієте, навіщо там відбулася бійня? Щоб легалізувати «Беркут» на Майдані. Влада вийдей скаже: бачите, вони пішли на силовий сценарій! І піде «зачищати» Майдан. Ми не для цього стояли тут два місяці. Не для цього мільйони українців чекають на реальні зміни в країні», заявив він.

Проти подібних дій висловився навіть Посол ЄС в Україні Ян Томбінські та закликав мітингуючих заспокоїтися, адже атаки правоохоронців можуть дати аргументи тим, хто не є прихильником політичного способу вирішення кризи.

Тим часом і Посольство США закликає до припинення зіткнень між демонстрантами й поліцією в Києві: «Ми закликаємо до спокою й спонукаємо всі сторони припинити будь-які дії, що провокують або мають своїм результатом насильство. Крім того, ми закликаємо уряд України негайно розпочати переговори з усіма сторонами, щоб вирішити проблему політичного протистояння, розглянути вимоги протестувальників і запобігти поширенню насильства. Насильство служить тільки нагнітанню страху й сум’яття та відволікає від необхідності політичного рішення, яке є найкращим способом виконати волю українського народу», – йдеться у зверненні.

РЕВОЛЮЦІЙ БЕЗ ЖЕРТВ НЕ БУВАЄ

Слідчі управління МВС Києва відкрили кримінальне провадження за ст. 294 Кримінального кодексу («Масові заворушення»). «Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років», – нагадала прес-служба МВС.

За даними міністерства внутрішніх справ, учасники акції в касках та з масками на обличчі, провокуючи правоохоронців, почали застосовувати проти працівників міліції димові шашки, «фаєри», дерев’яні палиці, битки, каміння та інші предмети.

В наслідок цього, за інформацією МВС, постраждало більше 40 правоохоронців, 13 із них госпіталізовані. При цьому в одного з «беркутівців» лікарі виявили колото-різане поранення. За іншою ж інформацією, стало відомо, що під час заворушень постраждало більше 70 правоохоронців. Також революціонери й активісти «Правого сектору» спалили майже всю спецтехніку й автобуси Беркута, застосувавши «Коктейль Молотова» (пляшка з запалювальною сумішшю, – авт.).

Водночас, за повідомленням Громадського телебачення, лише від однієї бригади медиків надійшло повідомлення про більше сотні постраждалих мітингувальників.

Одному з мітингувальників відірвало кисть руки гранатою.

Силовики побили й депутата Лесю Оробець.

Міліція затримала близько десятка активістів.

У всьому, що трапилося 19 січня, Партія Регіонів звинувачує опозицію: «Стає очевидним, що лідери опозиції втратили контроль над Майданом. На жаль, ситуація виходить із-під контролю, і відповідальність за всі події на вулицях Києва і їх наслідки лежить винятково на лідерах опозиції, які виявилися неспроможними в усіх своїх діях», зазначив регіонал Нестор Шуфрич.

ПОЛІТИЧНІ НАСЛІДКИ ПОВСТАННЯ НА ВУЛИЦІ ГРУШЕВСЬКОГО

Президент Віктор Янукович заявив про готовність розпочати переговори з представниками опозиції для врегулювання ситуації, що склалася. Про це зі сцени на Майдані Незалежності заявив лідер фракції Батьківщина Арсеній Яценюк.

За словами Яценюка, він «отримав дзвінок від Януковича». За версією ж Віталія Кличка, переговори стосуватимуться відставки уряду й президента, перевиборів, а також відкликання усіх законів, ухвалених 16 січня.

Фото: http://www.radiosvoboda.org/media/photogallery/25235098.html

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марина Ботнарева