Традиційний різдвяний стіл: 12 пісних страв, дідух та родинне тепло (РЕЦЕПТИ)

За церковними канонами, Різдву передує Пилипівка, або Різдвяний піст, який триває з 27 листопада до 6 січня. Напередодні свята з давніх-давен жінки виконували всю хатню роботу: білили світлицю, прибирали, вивішували найкращі рушники, розкладали килими. Покуття оздоблювали особливо урочисто й прикрашали запаленою свічкою чи лампадою. Тут ставили перший символ усіх трьох зимових свят – дідух. Зерно з дідуха зберігали до весни, примішуючи потім до посівного, аби забезпечити багатий врожай.

Особливого значення надавали різдвяній погоді. За нею визначали майбутній урожай. Різдвяні свята в Україні, за язичницькою традицією, пов’язані з культом предків та вшануванням душ померлих. Відтак, узвар і кутя, які обов’язково мають бути на кожному столі, – насправді є поминальними стравами.

ign: justify;”>
Із самого ранку 7 січня українці йшли до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христу. Після закінчення церковної служби родина знову збиралася на святковий обід, який вже не був пісним, та починалася велика різдвяна гостина. Сало, печінка, ковбаса,  копченості – все, за чим сумувала під час посту душа, повинно стояти на столі.

По обіді приходить час заслуженого відпочинку. Ввечері одружені діти, як правило, йдуть до своїх батьків. Давня українська народна традиція розповідає про те, що Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю велику родину. І що важливо – запізнюватися до столу не можна. Цього дня наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. Й лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя Ісуса Христа, українці розпочинали святкову трапезу.

Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного  посту, тому всі страви, які готують до свята господині – пісні. Називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12 стравами. Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали:

  • Кутя
  • Борщ з вушками
  • Грибова юшка
  • Вареники
  • Голубці
  • Маринований оселедець
  • Мариновані гриби
  • Заливна риба
  • Тушкована капуста
  • Квасоля (відварена)
  • Узвар
  • Пампушки

«Пороги» підготували рецепти цього багатого смачного столу.

Кутя

Є безліч рецептів приготування куті, однак ми пропонуємо саме цей.

Зерно пшениці (0,5 л) промити холодною водою, поставити варити, поки не стане м'яким. Доки охолоджується зерно, промити гарячою водою мак (250 г). Воду злити й висипати мак просушитися. Потім усе змішати, додати 50 г цукру, горіхів та родзинок, залити солодкою водою (змішати  воду з цукром або медом). За традицією, цю справу варто доручити чоловікові.

Зварене зерно пшениці слід помістити в макітру з перетертим маком, перемішати, додаючи мед чи цукор, а також горіхи за смаком.

Під час вечері першим пробує кутю господар! Фото: novoselitsa.com

Борщ з вушками

Інгредієнти:

– 150 г сушених грибів,

– 500 г буряку,

– 100 г моркви,

– 400 г бурякового квасу,

– 50 г борошна,

– 100 г вершкового масла,

– сіль, перець – за смаком.

Приготування: сушені гриби промити й відварити. Буряки, моркву почистити й теж відварити. Овочевий і грибний відвари з'єднати. Буряки нарізати соломкою і вкинути у відвар, заправити сіллю, перцем, буряковим квасом, додати борошно, підсмажене на вершковому маслі, і добре прокип'ятити борщ. Пісний борщ подають на стіл разом з «вушками». 

Вушка до борщу

Інгредієнти:

– 1/2 склянки пшеничного борошна,

– 1/2 склянки води,

– 2 ст. ложки вершкового масла або маргарину,

– сіль за смаком.

Для начинки: гриби сушені або свіжі, цибуля, сіль, рослинна олія.

Приготування: замісити тісто як на пельмені. Якщо гриби сушені, їх потрібно замочити у воді й потім відварити. Якщо свіжі, досить просто відварити. Злегка підсмажити цибулю. Варені гриби відцідити від води, дрібно порізати й додати в цибулю, трішки просмажити. Тісто розкачати на маленькі кружечки, покласти начинку з грибів і зліпити таким же чином, як ліпляться пельмені, та відварити в підсоленій воді протягом 1 хв. Фото: shybaieva.com

Вареники

Тісто:

– 2-3 склянки борошна пшеничного вищого або першого сорту,

– 1 куряче яйце,

– 2/3 склянки води,

– 1 ч.л. без верху цукру,

– 0,5 ч.л. соли.

Начинка:

– 2 склянки квашеної капусти,

– 1-2 цибулини,

– олія соняшникова,

– перець чорний мелений,

– лавровий лист.

Приготування: замісити тісто. Для цього просіяти борошно у велику миску або на обробну дошку. Зробити поглиблення по середині, покласти цукор, сіль, яйце. Додати воду й замісити тісто.

Поки готове тісто відпочиває, приготувати начинку. Якщо капуста надто кисла, її слід попередньо вимочити у воді, а якщо нормальна, тоді просто нарізати дрібніше. Цибулю очистити й теж дрібно нашаткувати.

Підсмажити цибулю до золотистого кольору на рослинній олії. Коли цибуля підрум'яниться, додати до неї дрібно нарізану капусту, лавровий лист і перець, тушити до м'якості. Дати начинці повністю охолонути. Фото: lady.tochka.net

Голубці

Інгредієнти:

– 11-12 шт. капустяного листя,

– 350-400 гр. картоплі,

– 250-300 гр. грибів,

– 1 цибулина,

– 1 морква,

– 200 гр. томатної пасти,

– 1 лавровий лист,

– трохи зелені кропу,

– сіль за смаком,

– рослинна олія для обсмажування.

Приготування: картоплю очистити та відварити до готовності в підсоленій воді, потім злити воду, картоплю розім’яти в пюре.

Гриби обсмажити з дрібно нарубаною цибулею й натертою морквою до золотистого кольору на олії, додати в картопляне пюре, за необхідністю додати солі за смаком і трохи рубленого кропу, добре перемішати.

Капустяне листя відварити до м’якості у воді (воду не зливати), зрізати грубі прожилки, начинити листя картопляним пюре й сформувати голубці.

На сковороді розігріти трохи рослинного масла, обсмажити голубці з двох сторін (сильно «стріляє», тому краще накрити кришкою), укласти голубці до каструлі.

У невеликій кількості води, в якій варилася капуста, розчинити томатну пасту й трохи солі, залити голубці так, аби рідина злегка їх прикрила. Посипати рубаним кропом, додати лавровий лист, довести до кипіння, накрити кришкою й готувати на маленькому вогні 20-25 хвилин. Фото: yakulinar.net

Маринований оселедець

Інгредієнти:

– 1 кг замороженого оселедця,

– 0,5 л води,

– 2 ч.л. солі,

– 1 ч.л. цукру,

– 125 мл оцту,

– 2 середні цибулини,

– 10 горошин чорного перцю,

– 5 горошин духм'яного перцю,

– 2 лаврових листки.

Приготування: рибу розморозити, вийняти нутрощі, відрізати голову, шкірку не знімати, добре помити. Порізати рибу на шматочки товщиною 3-4 см.

Приготувати маринад: довести до кипіння воду з сіллю та цукром. Коли вода закипить, додати порізану півкільцями цибулю, оцет, лавровий лист та перець. Знову довести до кипіння, зняти з вогню та вистудити.

З холодного маринаду вийняти лавровий лист. Залити маринадом шматочки риби. Залишити в прохолодному місці мінімум на дві доби, щоб оселедець замаринувався. Фото: eda-mira-gotovim-sami.blogspot.com

Мариновані гриби (опеньки)

Інгредієнти:

– 1 кг опеньків,

– 1 л води,

– 2 ст.л. цукру,

– 2 ст.л. солі,

– 1 ст.л. 70% оцтової есенції (неповна) або 4 ст.л. 9% оцту,

– 5 горошин чорного перцю,

– 5 горошин запашного перцю,

– 5 бутонів гвоздики,

– 2 лаврових листа,

– 1 зубчик часнику.

Приготування: опеньки перебираємо, миємо, чистимо. Для маринування можна використовувати свіжоморожені гриби, в такому випадку попереднє розморожування їм не потрібне. Висипаємо гриби в каструлю з киплячою водою, варимо протягом 10 хвилин і зливаємо відвар.

Заливаємо гриби літром окропу, додаємо цукор, сіль, порізаний пластинками часник, чорний і запашний перець, гвоздику та лавровий лист. Вливаємо оцет або оцтову есенцію.

Варимо опеньки в маринаді протягом 10-15 хвилин, потім знімаємо з вогню, перекладаємо гарячі гриби в банку, заливаємо маринадом (він повинен трохи закривати опеньки). Закриваємо банку, даємо їй охолонути і прибираємо в холодильник. Мариновані опеньки можна їсти через добу. Фото: www.cafe.ua

Заливна риба

Традиційними залишаються щука, сьомга, судак, лосось.

Інгредієнти:

– 1,5 кг риби,

– 2 цибулини,

– 4 моркви,

– 1 корінь петрушки,

– 1 корінь селери,

– 2-3 лаврових листки,

– 1/2 склянки столового оцту,

– 2-3 ч.л. желатину,

– гвоздички, запашний перець горошком,

– по 1/2 ст.л. солі та цукру.

Приготування: рибу підготувати, видаливши шкірку та кістки, нарізавши на шматки. Голову, плавники, хвіст, кістки залити холодною водою, довести до кипіння, додати нарізані шматочками моркву, корінь петрушки й селери, ріпчасту цибулю, горошки перцю, гвоздику, сіль. Бульйон варити близько однієї години. Потім відвар процідити, знову закип’ятити й покласти в нього шматки риби. Варити до готовності риби 15-20 хв. Готову рибу вийняти й остудити. У відвар додати оцет, цукор, замочений у воді желатин. Прогріти до повного розчинення желатину, процідити, охолодити до кімнатної температури. Скласти рибу в посуд, залити відваром і охолодити. При подачі на стіл прикрасити зеленню петрушки, запропонувати хрін. Фото: www.gastronom.ru

Грибна юшка

Інгредієнти:

– 2 л води,

– 30 г сушених грибів,

– 1 морквина,

– 1/4 частина невеликої селери,

– петрушка,

– 1 пора,

– 1 середня цибулина,

– 2 ст. ложки олії,

– сіль, перець горошком, лавровий лист, зелень петрушки.

Приготування: добре промиті сушені гриби замочуємо на 1-2 години у воді, в якій їх потім варимо. Зварені гриби відціджуємо (відвар зберігаємо для юшки), ріжемо соломкою та підсмажуємо з цибулею на олії. Тим часом в окріп кладемо овочі, порізані великими шматками: моркву, селеру, петрушку. Додаємо кілька зернят чорного перцю-горошку та лавровий лист. Готові овочі виймаємо з відвару і кладемо до нього підсмажені гриби. Юшку, в якій варилися гриби, обережно, щоби не потрапив осад, вливаємо до страви. Заправляємо юшку сіллю, перцем. Зверху посипаємо дрібно посіченою петрушкою. До столу подаємо з макаронами, литим тістом. Фото: www.liveinternet.ru

Тушкована капуста

Інгредієнти:

– 1 середня капуста,

– 250 грам квашеної капусти,

– гриби,

– 5-6 штук невеликих солоних огірків,

– 2 ст.л. томатної пасти,

– 1 ст.л. цукру,

– рослинна олія,

– сіль і перець за смаком.

Приготування: нашаткувати дрібно капусту. Нагріти в сковороді олію й помістити туди капусту. Додати 0,5 склянки води. Накрити кришкою й тушкувати 30 хвилин. Потім додати порізані на кружальця огірки, гриби, кислу капусту, цукор і томатну пасту. Якщо треба, солимо і перчимо. Все добре перемішуємо, тушкуємо ще 15 хвилин. Фото: zhenskoe-mnenie.ru

Узвар

У нашому різдвяному узварі теж є сушені яблука, груші, сливи, а також ягоди глоду й урюк (сушені абрикоси з кісточкою). В сушених фруктах і ягодах зберігаються вітаміни, недолік яких ми особливо починаємо відчувати взимку (адже не дарма узвар був постійним напоєм під час Великого православного посту, коли вітамінів особливо мало). Напій багатий на вітаміни А, В, С, у ньому є кальцій, залізо, фосфор, калій та інші корисні речовини. Фото: udoktora.net

Пампушки

Інгредієнти:

– 1 яйце,

– 6-7 ст.л. олії рослинної,

– 1 ст.л. сухих дріжджів,

– 2 ст.л. цукру,

– 1 ч.л. солі,

– 2 склянки теплої води,

– борошно – «на око».

Приготування: Замішуємо м'яке тісто, кладемо в целофановий пакет, а шийку зав'язуємо ниточкою, ставимо на 20 хвилин в тепле місце. Тісто розділити на шматочки приблизно по 100 г. Не розкочувати! Трохи прим'яти, зробити отвір в середині. Дати пампушкам небагато настоятися і обсмажити їх на маслі з двох сторін. Посипати пампушки цукровою пудрою. Фото: vkusom.ru

Заголовне фото: usim4.eukrainians.net

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Катерина Василенко