Оскар 2014: «Гравітація» отримала сім статуеток, а Джаред Лето підтримав Україну

Щорічна церемонія вручення премії від Американської кіноакадемії визнала «12 років рабства» від режисера Стіва МакКуіна найкращим фільмом. Окрім переможця, головними картинами року, які отримали найбільшу кількість нагород, стали: «Гравітація» (сім «оскарів») та «Далласький клуб покупців» (три «оскари»). Усього кіноакадемія розподілила 24 золоті статуетки.

Традиційно захід розпочався з ознайомлення глядачів із присутніми зірками сучасної кіносцени. Продюсером заходу цього разу став Ніл Мерон, а ведучою церемонії обрали відому актрису, сценаристку та продюсера Елен ДеДженерс, котра відрізняється екстравагантною поведінкою, нетрадиційними поглядами та гарним почуттям гумору.

Беручи до уваги останній факт, ще на самому початку церемонії, під час звернення до присутніх номінантів, вона обрала жартівливу тональність. Так, наприклад, найстарша претендентка на перемогу Джун Скуіб за фільм «Небраска» почула у свою адресу: «Цього року 84-річна Джун Скуіб номінується… Ви погано чуєте? Я кажу, вас на «Оскар» номінують, за «Небраску»!». Добряче дісталось й Емі Адамс: «Передивилася я деякі факти: підсумовуючи, усі номінанти зробили більше, ніж 1400 фільмів, і разом провчилися близько шести років у коледжі. Так, ходіть до школи, ходіть! Емі Адамс, а ти вчилась у школі? Ні? Нічого! Головне, ти – хороша актриса!».

Закінчивши свій монолог, Елен ДеДженерс запросила на сцену Енн Гетевей для вручення премії найкращому акторові другого плану. Статуетку отримав Джаред Лето за фільм «Далласький клуб покупців» про техаського електрика, хворого на СНІД. Картина основана на реальних подіях. Слід відзначити, що у своїй промові Джаред звернувся до всього світу, зокрема, й до України: «У той час, коли ви в Україні боретеся за те, аби ваші мрії справдилися, ми тут підтримуємо ваше бажання жити сьогодні так, як вам того хочеться».

Фільм-відкриття 66-ого Каннського кінофестивалю «Великий Гетсбі» отримав свій Оскар за найкращий дизайн костюмів. Від хвилювання головний герой фільму Леонардо ДіКапріо ледь стримував сльози. Пізніше «Великий Гетсбі» отримає ще одну нагороду – «кращому художнику-постановнику». А в номінації «найкращий грим та зачіска» премію виграла кінокартина «Далласький клуб покупців».

Найкращим короткометражним мультфільмом обрали французький «Пан Ілюмінатор». У невеличкому анімаційному фільмі йдеться про дивний світ, де щезла природа та більшість людських стосунків. А ось «оскар» за повнометражний мультфільм відправився до рук «Крижаного серця» від Walt Disney Studio.

Джейсон Судейкіс та Кейт Хадсон отримали честь передати нагороду за кращий короткометражний кінофільм «Гелію». Кращим же короткометражним документальним фільмом був обраний «Пані у номері 6» про похилу піаністку, яка вижила після Голокосту. На сцені режисери картини вшанували пам’ять Аліс Сомер, виконавиці головної автобіографічної ролі, яка померла за тиждень до церемонії. А ось найкращим повнометражним документальним фільмом став «20 футів від того, аби стати зіркою».

Оскар – премія міжнародна. Цей факт підтверджується запровадженою номінацію «за кращий іноземний фільм». Щороку в цій категорії представлені кінокартини з абсолютно різних країн, які різняться як за жанрами, так і тематично. Цього разу золота статуетка відійшла до італійської картини «Велика краса» Паоло Сорентіно.

Неперевершеного Кристофа Вальца запросили на сцену, аби передати нагороду за кращу жіночу роль другого плану Лупіті Ніонго. Дівчина блискуче зіграла роль у фільмі «12 років рабства». Це її перша номінація і перший отриманий Оскар. «Дякую Кіноакадемії за таке визнання. Я ніколи не забуду, що у моєму житті було стільки радості, а в житті інших – стільки болю», – крізь сльози вимовила Лупіта.

Посеред нагородження присутні зірки в залі виявили бажання зробити обідню перерву, а ведуча Елен ДеДженерс замовила піцу до залу. Бред Пітт допоміг розносити тарілки бажаючим. Тим не менше, розплачуватися було нікому, тож Елен обійшла акторів із капелюхом, збираючи гроші копійка за копійкою.

Після невеликої перерви «оскари» продовжили шукати своїх володарів. Дві нагороди – за кращу операторську роботу та кращий монтаж – вручили «Гравітації». Цей фільм раніше також отримав статуетку в категорії «найкращий звук», «найкращий монтаж звуку», «найкращі візуальні ефекти» та «найкращий саундтрек». Пізніше Альфонсо Куарона відзначили як «найкращого режисера». Тож фантастичний трилер «Гравітація» отримав цього року найбільшу кількість нагород – сім статуеток. Усього картину номінували за десятьма пунктами.

Очікування досягло свого піку під час виходу Деніела Дей-Льюіса, який нагороджував найкращу акторку – Кейт Бланшетт за роль у драматичному фільмі «Жасмін» від Вуді Аллена. Найкращим актором цього року визнали Меттью МакКонахі за картину «Далласький клуб покупців». «Певно, батько зараз танцює на небесах з чарівною паличкою, дивлячись на мене», – пожартував Меттью.

Найпрестижнішу статуетку «за найкращий фільм року» отримала картина Стіва МакКуіна «12 років рабства». Як зазначають критики, напередодні нагородження інсайдери поширили чутки про те, що жодний із критиків не хотів переглядати цей фільм. Як виявилось, це була не більше, ніж провокація.

Щорічна церемонія тривала близько чотирьох годин. Захід розбавили гумор ведучої Елен ДеДженерс, пісні від Фаррелла Уільямса, Ідіани Мензел, Карен О, Езра Кениг, гурту U2 та декілька селф-шотів зірок.

Фото: kinopoisk.ru, twitter.com

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Марія Стрельцова