Доходи від відходів, або Де зберігають запорізьке сміття

В Україні за 2012 рік утворилося близько 59 млн м3 побутових відходів, це близько 13 мільйонів тон, які захоронюють на 6,7 тисячах сміттєзвалищ і полігонів загальною площею понад 10 тисяч га.

Згідно з Соціально-економічним паспортом м. Запоріжжя за підсумками 2013 року, відходи розміщують на полігоні ТПВ №1 площею – 47,0404 га, накопичувачі-випарювачі АТ «Мотор Січ» – 1,55 га, полігоні ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» – 2,5 га, полігоні промислових відходів у балці Середня (загальна площа – 221 га).

За даними (с. 27, третій абзац, – авт.) Головного управління статистики в Запорізькій області, станом на 1 січня 2013 в місті накопичено 115 827 тисяч тон відходів І-ІV класів небезпеки.

Класифікація відходів

Відходи І класу небезпеки

зберігають у герметичній тарі (сталеві бочки, контейнери). По мірі наповнення  тару з відходами закривають герметичною стальною кришкою, за необхідності заварюють електрогазозварюванням;

Відходи II  класу  небезпеки 

зберігають відповідно до агрегатного стану: у поліетиленових мішках, пакетах, діжках та інших видах тари, що запобігає розповсюдженню шкідливих речовин;

Відходи III класу  небезпеки

зберігають у тарі, що забезпечує локалізоване зберігання, дозволяє виконувати вантажно-розвантажувальні та транспортні роботи й виключає розповсюдження в навколишньому середовищі шкідливих речовин;

Відходи IV класу   небезпеки

можуть зберігатися відкрито на промисловому майданчику у вигляді конусоподібної купи, звідки їх перевантажують у самоскидний автотранспорт і доставляють на місце утилізації або захоронення. Ці відходи не мають негативних екологічних наслідків і можуть бути об’єднані з побутовими відходами у місцях захоронення останніх або використані як ізолюючий матеріал, а також для різних планувальних робіт при освоєнні територій.

«Найбільша кількість полігонів України, які потребують рекультивації, знаходиться в Запорізькій (84 відсотків) та Івано-Франківській (30 відсотків) областях», – звітує Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в документі «Стан сфери поводження з побутовими відходами в Україні».

Середній тариф на поводження з побутовими відходами в країні становить близько 39 грн/м3 у тому числі за захоронення – 11,3 грн/м3. Середній тариф на поводження з ТПВ для населення складає близько 33 грн/м3, у тому числі за захоронення – близько 10 грн/м3.

У 2008 році для обслуговування міста й області в галузі твердих побутових відходів створено спільне українсько-німецьке підприємство «Ремондіс Запоріжжя».

30 липня 2009 в Запоріжжі на території полігону твердих побутових відходів (ТПВ) №1 відбулося відкриття першого та поки єдиного в Східній Україні сміттєсортувального заводу. На сортувальній лінії з побутових відходів відділяється вторинна сировина. Потужність лінії складає 100 тисяч тон на рік: «Благодаря инвестициям немецких партнеров, на базе ТБО №1 открыт завод по сортировке мусора. Теперь пластиковые бутылки, бумажные упаковки, жестяные баллончики из-под химии не будут засорять окружающую среду, а будут «переплавлены» в живые деньги и альтернативное топливо», – зазначила депутат Запорізької міської ради Людмила Завгородня.

На сьогодні вивозять і зберігають сміття на єдиному діючому полігоні ТПВ №1, який розташовано поблизу селища Леваневського. Полігон ТПВ №1 експлуатується з 1952 року. Щорічно тут розміщується близько 250-300 тис. тонн відходів. Станом на 1 січня 2014-го на полігоні ТПВ №1 накопичено близько 14 751,27 тис. тонн відходів.

Наразі існує проблема – відсутність потужностей для безпечного розміщення ТПВ у правобережній частині міста. Полігон ТПВ №2 закрили 8 лютого 2007 року, оскільки він вичерпав свої можливості.

Для будівництва полігону ТПВ №3 на території Сонячної сільської ради Запорізького району Запорізької області відвели земельну ділянку площею 27 га комунальне підприємство «УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА» протоколом від 18 липня 2012 р затвердило документацію конкурсних торгів на закупівлю робіт по об’єкту «Будівництво полігону твердих побутових відходів №3 на землях Сонячної селищної Ради Запорізького району Запорізької області (І черга)». Строк поставки товарів (надання послуг, виконання робіт) – 2012-2015 рр.

На сайті інвестиційного порталу Запорізької області розроблено проект «Будівництво полігону твердих побутових відходів №3» й виконано експертизу проекту. Роботи по будівництву полігону ТПВ №3 тривають. Джерелом фінансування робіт є кошти фондів охорони навколишнього природного середовища різних рівнів. Вартість будівництва полігону – 25 млн. дол. США, а потреба у 90 відсотках (!) інвестицій. Не дивно, що будівництво й досі не завершилося.

Думки влади стосовно стану полігонів

Особисто поспілкуватися з представниками влади не вдалося. Не дуже радо вони відповідають і на інформаційні запити, а частіше всього просто ігнорують. Запит до Виконавчого комітету Запорізької міської ради від 7.05.2014 року залишився без відповіді, та й дзвінок до фірми «Ремондіс Запоріжжя» теж не дав ніякого результату, саме тому довелося скористатися допомогою Інтернету.

В інтернет-виданні «Портмоне» в статті Світлани Фадєєвої ми натрапили на коментар міського голови Олександра Сіна. На запитання журналістки «Що робиться для поліпшення ситуації з полігоном ТПВ в Запоріжжі?», – мер відповів: «На сегодня в городе действует один полигон твердых бытовых отходов на ул. Базовой, который эксплуатируется с 1952 года. Прием отходов на полигон производится согласно разрешительным документам, утвержденным санитарными и экологическими службами города и области. Для того, чтобы не происходило выветривания или возгорания мусорных терриконов, что крайне опасно для экологии, на нашем полигоне проведена полная отсыпка боковых частей карт захоронения отходов. Ежеквартально проводится мониторинг для определения степени влияния полигона ТБО на окружающую среду, т. е. осуществляется контроль поверхностных, подземных вод и грунтов. Это важно. Кроме того, каждый месяц в обязательном порядке выполняются профдезинфекционные работы (по уничтожению насекомых, грызунов и т. д.). То есть существуют определенные технологии захоронения отходов, которые мы строго соблюдаем, и пока не было замечаний со стороны контролирующих служб».

«Санітарна очистка» за 2012 рік надає дещо інші дані: загальна кількість полігонів і звалищ – 92; перевантажених – 17; не відповідають нормам – 27. Два з них є закритими. Запоріжжя потребує 58 одиниць нових полігонів. Тобто влада переймається станом лише одного полігону ТПВ, а інші 91 їм, виходить, не потрібні.

Станом на 2013 рік, за даними звіту «Санітарної зони», в Запоріжжі є закритими й не діють три полігони. Несанкціонованими є 746 звалищ. А на 2013 рік таких утворилося вже 1046.

Стосовно фінансування збирання, зберігання та переробки відходів з цієї ж звітності «Санітарної зони» бачимо, що держава на розвиток сфери поводження з ТПВ коштів не надала зовсім. Джерелами є місцевий бюджет (2 млн 700 тис. грн.) та «інші», які надали грошову допомогу у розмірі – 1 529 грн.

Причини незадовільного стану та великої кількості стихійних сміттєзвалищ – невиконання місцевою владою вимог, визначених Законами України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про відходи».

В той же час органи місцевого самоврядування не поспішають, а іноді навіть зволікають із впровадженням сучасних методів та технологій поводження з побутовими відходами.

Довідка

Не знешкоджені побутові відходи можуть бути джерелами концентрованого забруднення, небезпечного в санітарно-епідеміологічному відношенні. При порушенні правил захоронення та знешкодження твердих побутових відходів відзначається їх загнивання з виділенням неприємного запаху. При великій зволоженості й нестачі кисню, що характерно для неорганізованих сміттєзвалищ, починається анаеробне розкладання сміття з виділенням сірководню і складніших сполук (індол, скатол і т. д.). Волога, яка при цьому виділяється, призводить до забруднення ґрунту та ґрунтових вод.

Підрахунки, здійснені на основі аналізу загального вмісту вуглецю, показали, що розпад на 50 відсотків можна очікувати не раніше, ніж через 50 років після закриття звалища, а розпад на 90 відсотків відбудеться не раніше, ніж через 50-100 років. Крім того, звалища є розсадником щурів, мишей, комах.

Фото: www.brd24.com

Матеріал взято із старої версії сайту «Пороги».
Автор : Александра Мирошниченко