Запорізьку ОДА нарешті очолила людина рівновіддалена від політиків та олігархів

DSC_0744Новим головою Запорізької облгосадміністрації став Валентин Резніченко. Відповідний указ Президент України підписав у суботу, 21 лютого. Крім того, Петро Порошенко особисто представив новопризначеного губернатора активу області та вручив посвідчення.

«Валентин Резніченко – сильний менеджер та рішуча людина. Я знаю його вже 15 років. Він вольовий та ефективний керівник. Я йому довіряю. Валентин не підведе президента та Запоріжжя. Для утримання спокою та миру в регіоні йому допоможе медійний досвід, який у нього мається», – заявив Порошенко.

Звідки ж пану Президенту відомий новопризначений губернатор Запорізької області?

Справа в тому, що уродженець Дніпропетровська Валентин Резніченко раніше працював в «Українському медіа холдингу», яким частково володіли Петро Порошенко і медіамагнат Борис Ложкін.

DSC_0757Там з 1996 року він очолював різні рівні і напрямки діяльності: преса, радіо, телебачення. Займався розвитком радіомереж, освоєнням та експлуатацією нових радіочастот, розвитком нових радіомереж по всій Україні.

У 2003 році пана Резніченко призначили на посаду Віце-президента ООО «Український медіа холдинг».

А з серпня 2014 року Валентин Резниченко очолив Український державний центр радіочастот.

Чому в Запорізькій області, форпості української державності, чотири місяці не було губернатора?

Як пояснив президент, це було пов’язано з пошуками достойного кандидата.

«Якщо чесно, то тривалий термін підбору губернатора був пов’язаний з тим, щоб голова Запорізької обласної держадміністрації був рівновіддалений від представників так званої економічної еліти з сусідніх областей, щоб захищати дух Запоріжжя. Мені здається вибір вдалий. Валентин був одноголосно схвалений урядом, пройшов достатньо складну процедуру відбору кандидатів, і я впевнений, що він виправдає очікування запоріжців, надії уряду та Президента», – прокоментував Петро Порошенко.

DSC_0771Яку політику буде вести Валентин Резніченко, та хто буде в його команді?

На жаль, точної відповіді на ці питання новий губернатор поки що дати не зміг, виправдовуючись тим, що обійняв посаду лише 10 хвилин тому.

Декілька слів щодо пріоритетів політики Валентина Резніченка сказав Петро Порошенко.

«Ми домовилися, що взаємодія з владними структурами, місцевим самоврядуванням, громадськими організаціями, волонтерами і активістами буде першим пріоритетом призначеного голови обласної державної адміністрації. Крім того, Валентину Рєзніченко буде даний карт-бланш для того, щоб прискорити формування вертикалі влади. Це є неприпустимо, що в Запорізькій області стільки часу не було губернатора і немає заступників в районних адміністраціях. Тож ми налаштовані на встановлення діалогу і ефективної побудови вертикалі влади», – розповів Президент України.

DSC_0769Також пан Резніченко повідомив, що скоріш за все до своєї команди буде підбирати людей із Запоріжжя.

«Я розумію, що ви стурбовані тим, що губернатором призначили людину з Києва. Тож даю 90 відсотків вірогідності, що в команду я буду підбирати запорожців. Імена поки що назвати не можу, я губернатор лише 10 хвилин», – повідомив він.

Як політологи ставляться до призначення Валентина Резніченко губернатором?

Політичний експерт Андрій Золоторьов вважає призначення Резніченка губернатором Запорізької області – вірним рішенням.

«Не секрет, що до Запоріжжя проявляли інтерес як групи Ріната Ахметова, так і Ігоря Коломойського. У цій ситуації було прийнято, на мій погляд, досить адекватне і правильне рішення: призначити губернатором кандидатуру рівновіддалену від цих груп. Тим більше, Валентин Резніченко належить до категорії людей, які зробили себе самі. До того ж він достатньо жорсткий та професійний менеджер та управлінець», – сказав пан Золоторьов.

DSC_0780Експерт підкреслив, попередні губернатори, яких призначали Ющенко та Янукович, починали грати в політику або ставали залежними від олігархічних груп. Це на думку Золотарьова, впливало на характер їх рішень і призводило до того, що губернатори займалися не тим, чим мали.

«Тож зараз й робиться ставка на людину, яка буде працювати саме в інтересах держави. Перед ним стоять задачі вирішити економічні та соціальні проблеми, а також забезпечити стабільну ситуацію в регіоні», – заявив політолог.

Автор: Марина Ботнарева