Марк Вотні – колоніст, космічний пірат та Залізна Людина!

8-го жовтня  на екрани українських кінотеатрів вийшла науково-фантастична стрічка культового англійського режисера Рідлі Скотта (“Чужий”, “Той, що біжить по лезу”) “Марсіянин”, знятий за однойменним романом Енді Віра 2011.

Після провальних “Прометея” та “Виходу”, Рідлі Скотт поставив собі за мету реабілітувати свій авторитет в очах  кінокритиків. 10-го листопада минулого року почалася робота над новим фільмом. Зйомки тривали близько 70-и днів і проходили у Будапешті на одному з найбільших знімальних майданчиків у світі та пустелі Ваді-Рам у Йорданії, що слугувала фоном Марсу.

Сюжет:

Місію на Марс з екіпажем “Арес-3” було екстрено перервано. Учасники експедиції покидають планету через наближення піщаної бурі. Інженер Марк Вотні (Метт Деймон) отримав пошкодження скафандра, і співробітники місії помилково визнали його загиблим. Весь екіпаж у терміновому порядку евакуювався з планети, залишивши Марка одного.

Прокинувшись, Марк виявляє, що зв’язок із Землею відсутнії, але при цьому повністю функціонує автономний будинок. Герой починає шукати спосіб протриматися на наявних запасах їжі, вітамінів, води і повітря ще 4 роки до прибуття наступної місії.

“Марсіанин” – це коли Метт Деймон усі дві години екранного часу  жартує про смерть, екскременти, диско, експропріацію чужої власності на нейтральній території, ботаніку, колег-астронавтів, Залізну Людину і ще сотню-другу тем, поки усі земляни бігають немов навіжені, намагаючись  придумати як же його витягти з тієї проклятої планети.

Якась дивовижна суміш серйозної драми і веселої комедії про пригоди одного дотепника. Дійсно такий “Анти-Інтерстеллар”, де все підпорядковано логіці. Без інопланетян, війн, зайвих сліз і недоречної мелодрами.

Але досить про містера Марка “ПОСТАВТЕ ПАМ’ЯТНИКИ ТІЛЬКИ МЕНІ” Вотні, інші персонажі не менш прекрасні – сильнаМелісса Льюїс (Джессіка Честейн, з якою Метт Деймон вже мав справу у ноланівському “Інтерстелларі”, у якому вони також виконували ролі астронавтів), гуморний  латиносРік Мартінез(Майкл Пенья), нервовий Чівател Еджіофор(Вінсент Капур), ну і звичайно ж місцевий Містер Робот у виконанні Childish Gambino (Дональд Гловер)! З’являється ненадовго, але є  одним з найбільш пам’ятних героїв фільму.

Хочеться відзначити якісну операторську роботу. Здається враження, що Рідлі Скотт взяв приклад з Джорджа Міллера, який використав мінімум хромокею  у новій частині “Шаленого Макса”. Усі ландшафти Марсу були зняті у пустелі та опрацьовані майстрами з комп’ютерної графіки.

Значний вклад у гумористичну складову “Марсіянина” зробив музичний ряд, що включав у себе композиції у стилі диско(DonnaSummer, ABBA, GloriaGaynor),  соул (TheHuesCorporation, ThelmaHouston, TheO’Jays) та ембіент (DavidBowie), які дещо не в’язалися із тим, що відбувається на екрані, але створювали якийсь комізм, від чого фільму являє собою гібрид  драми і комедії одночасно.

Композитор Гаррі Греґсон-Вільямс написав неймовірний саундрек до фільму. Він якомога краще підкреслює трагізм долі головного героя та створює атмосферу безвиході, відчаю та самотності. Я б сказав, що це Греґсону-Вільямсу вдалося навіть краще ніж Гансові Ціммеру в “Інтерстелларі”.

В сучасному кінематографі настільки все розвинене і повторюємо, що глядача дуже складно здивувати, але цей фільм дійсно виділяється з поміж інших надзвичайною атмосферою та близкучою акторською грою, тому він припаде до душі навіть найвибагливішому  любителеві кіно.

P.S. Директор відділу планетології НАСА Джеймс Л. Грін був консультантом при створенні фільму і він високо оцінив наукову точність у стрічці.

Автор:Вадим Коршенко