Порція натхнення від «Книжкової толоки»

r92atwiqA3oАтмосферу творчості та затишку 16-18 листопада створила “Запорізька книжкова толока”. У нашому місті не так часто проводяться подібні фестивалі,тому людей було більше 5 тисяч.Стрічки,які чіпляли при вході,закінчилися вже на середину третього дня. З усіх куточків України завітали найвідоміші сучасні письменники.Найочікуванішою подією для всіх була лекція і автограф-сесія гуру молодіжного постмодернізму – Любко Дереша. Це була незвичайна зустріч з читачами. Любомир говорив з нами своєю душею. Зазирнув у очі кожному, відкриваючи власне серце,не боючись бути собою. Темою лекції була філософська тема: “Свобода і пропаганда: стратегії перемоги у боротьбі за смисл”. Не дарма кажуть,що все геніальне – просто. Так і Любко Дереш спростував цю,на перший погляд, важку тему,поділившись розповідями про перелом у своєму світогляді. Кожен з присутніх отримав відповіді на хвилюючі питання.

Після блискучої лекції, виявилася цікавість і до сучасної поезії, тому опинитися у локації де читали вірші – було найбільшим бажанням. Емоційна оголеність поетів вражала подвійно: пересічних знавців поезії дещо шокувало вплетіння ненормативної лексики. Шанувальників даного напряму, хвиля поетичного слова вражала меланхолійністю почуттів.Але я вражаю, що все, що є, має право на існування, бо воно є… І криве дерево спершу вражає своїм відхиленням від звичних зразків. Та невдалою є спроба припарувати поезію, – її або чує твоє серце, або мовчить. Вона як промінь, або засяє в душі, або вимкне почуття, нічого не залишаючи.

В сучасний вік нано-технологій, виявилось,що молодь полюбляє і живу книгу. На зустріч до вічного джерела духовної енергії мав змогу припасти кожен. Тому що були присутні ті, хто поповнює це джерело: Василь Шкляр, Любко Дереш, Антон Мухарський,Брати Капранови та інші. Також виявилось протиставлення думок цілих поколінь. Це протиставлення виявилось через те,що справжнє мистецтво нищить застарілі тенета світу, примушує уважно вдивлятися в деталі. То варто знайомити людей з сучасним творчим підходом до життя! Задекламуємо бабусі вірші Ес Соя, повісимо над телевізором репродукцію картини у стилі поп-арт… І повірте,дочекаємося після уважного вдивляння-вслухування таке: «А щось в цьому є…». Тож вперед до зближення поколінь!

Автор: Яна Тимчук 

3a4azn72Bww i8FJeur_C1U ItWIZJ1mYJg m0pw_IBrr5k MDV4jkvRVHI PeEBbYozNf4 us2tUWTQEwU wk-1U46OHvU