У Запоріжжі пройшов «круглий стіл» до Дня рідної мови

день рідної мови20 лютого в центрі національних культур, що розташований у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці «відбувся круглий стіл» приурочений Міжнародному дню рідної мови. В заході приймали участь представники національно-культурних спілок Запоріжжя. Були присутні керівники татарських, білоруських, німецьких, турецьких, арабських, українських спілок. Усі вони представляли свої рідні мови, читали вірші, співали пісні, ділилися історією своєї мови. У заході приймали участь, як дорослі так і діти.

Марія БарановаВідкривала круглий стіл українська бандуристка Марія Баранова. Вона заспівала пісню, присвячену дню пам’яті героїв «Небесної сотні», а також презентувала авторську пісню «В моїм сердці живе Україна».

Ніяра Мамутова – представник кримсько-татарської культури, прийшла на сбори із маленькою шостирічною донькою. Вона читали вірші «Жменька землі» та «Мати земля», і навіть її донька Мунира розповіла вірш на пам’ять. Ніяра поділилася своєю історією. Вже два роки вона живе на Україні, і не дивлячись на політичну ситуацію нашої, чи взагалі, будь якої країни, вона щиро вірить у те, що людина повинна берегти свою мову, не дивлячись ні на що. Вони – російськомовна родина, але вже вивчають українську мову на спецкурсах. На завершення Ніяра побажала усім щастя та благополуччя рідною мовою.

Новим гостем став представник арабської спілки. Він наголошував на спільності між українською та арабською мовами. Наводив приклади, а також зачитав переклад вірша «Реве та стогне Дніпр широкий» арабською мовою.

День рідної мовиМабуть, найяскравішим виступом порадувала учасників заходу Марія Фемінішна, представниця білоруської культури. У чарівному національному костюмі, вона розповідала про білоруську мову, заспівала народну пісню, зачитала уривок поеми Т.Г.Шевченка «Сон», який власноруч переклала білоруською, та ще й пригостила гостей караваєм.

Усі представники дуже патріотично ділилися інформацією, дарили настрій, дуже багато літератури залишили у подарунок бібліотеці.

Автор: Анна Іванова