Запоріжців почали активно навчати медіаграмотності

информация31 січня та 10 лютого запоріжці отримали можливість відвідати тренінги: «Будь медіаграмотним!» на базі Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва та «Мій вибір –медіаграмотність» в офісі Молодіжного центру «Sammelsurium». Тренінги проводилися у співпраці з проектом «Програма медіа грамотності громадян», створеного за підтримки Глобального фонду миру та безпеки, Міністерства іноземних справ та міжнародної торгівлі Канади. В Україні проект впроваджують партнери: IREX, StopFake та АкадеміяУкраїнської преси.

«Основна мета тренінгів «Будь медіаграмотним!» – дати простим людям потрібні знання у медійній сфері, щоб вони не потонули в інформаційнму дощі та навчилися розрізняти пропаганду та маніпуляцію від адекватного інформування», – розповіла медіа-тренер Наталія Кондрацька.

медиа-тренерНа заняттях городяни обговорювали нагальні проблеми у діяльності засобів масової інформації, отримували теоретичний фундамент, вчилися розрізняти поняття  інформування, пропаганда, соціальна реклама, PR, реклама, а також виконували цікаві вправи («Моё медиа-поле»).

Тренінги складалися з декількох частин: «Информация» и «пропаганда». Практические маркеры», «Модели информационного взаимодействия», «Манипуляция с экспертами», «Манипуляция и фейки», «Стереотипы. Язык ненависти».

тренниг«Мій вибір – медіаграмотність» розрахований на пересічних громадян. Взяти участь можуть і студенти, і представники найрізноманітніших професій, і люди пенсійного віку, – пояснила медіа-тренер Наталія Бурило. – Звичайно, для журналістів ця інформація вже відома, адже з учасниками тренінгів розглядаються поняття «джинси», «фейків», «цензури». Однак, і «акулам пера» потрібні подібні тренінги, адже систематизація власних знань – не зайвий елемент».

Запоріжці змогли не лише обговорити негативні аспекти ЗМІ, але й довідалися, як не потрапити на гачок маніпуляторів та як перевірити правдивість інформації.

Автор: Наталія Гордибакіна