ІМІ: Найбільше новин запорізьких медіа присвячено місцевій політиці та криміналу

21% новин у регіональних ЗМІ Запоріжжя присвячено місцевій політиці, 19% — криміналу та нещасним випадкам, 10% — спорту. Водночас про війну на Сході лише 2% новин, а корупцію і протидію їй — 1%. Такими є результати дослідження місцевих ЗМІ у восьми південно-східних регіонах України, в тому числі Запоріжжя, яке провів Інститут масової інформації.

Джерелом інформації для новин запорізьких медіа найчастіше є прес-релізи та заяви офіційних структура та осіб — у 39%. Ще 28% матеріалів написано на основі інформації, зібраної власним кореспондентом, а у 12% новин взагалі не вказано джерело походження.
Соціальні мережі виступають джерелом інформації у 9% новин онлайн-ЗМІ, 3% сюжетів телебачення та 1% матеріалів преси.
6% новин містили ознаки замовності — джинси. Для порівняння, у дніпровських медіа цей показник 9%, у донецьких — 3%. Найбільше новин з ознаками джинси зафіксовано в пресі —8%, 6% на телебаченні та 3% в онлайн-виданнях.
Серед фігурантів політичної джинси були: голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль; партія “Опозиційний блок”; народний депутат від “Опозиційного блоку” Олександр Вілкул; голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак та Запорізька обласна рада; міський голова Запоріжжя Володимир Буряк; партія “Наш край” (Сергій Кальцев); партія “Нова політика”; партія “Укроп”.
IMI_Zaporizhzhya
Дослідження провели у січні 2017 року у таких ЗМІ: газети “МИГ”, “Панорама”, “Запорозька Січ”; інтернет-видання “Сайт города Запорожья” 061.ua, “Забор” zabor.zp.ua, “Запорожский городской портал” misto.zp.ua, “Репортер UA” reporter-ua.com; телеканали “ТВ-5”, “Алекс”. Всього в запорізьких ЗМІ проаналізовано 809 новин. 
Детальніше з методологією моніторингу можна ознайомитись за посиланням.
Дослідження провів Інститут масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).