Запорізька книжкова толока – 2017: чого чекати від найбільшої культурної події в Запоріжжі

Втретє на книжковий ярмарок і літературний фестиваль у Запоріжжі зберуться видавці й автори з різних куточків України. Хоча до початку Книжкової толоки залишається ще цілий місяць, організатори вже почали розкривати секрети цьогорічної програми. Спойлер: буде цікаво.

Уже традиційно (бо ж третій рік поспіль) наприкінці жовтня Запоріжжя перетвориться на місто, де читають книжки, говорять про книжки, пишуть про книжки. Навіть фоточки в інстаграмі постять не з котиками, а з книжками. На Толоку однаково чекають як видавці, так і читачі – мешканці міста. Для перших Запоріжжя вже стало потужним майданчиком для промоції своїх видань. За підсумками 2016 року, Запорізька книжкова толока навіть була названа третім найбільшим книжковим заходом в Україні.

Водночас для запоріжан важливішою є сама можливість кількаденного перетворення рідного міста на справжній культурний центр, де вирують літературні події та відбуваються небуденні зустрічі. Постійні відвідувачі Толоки знають, що найцікавіші з них можуть трапитись навіть не під час запланованих презентацій, а просто за кавою.

Цього року фестиваль триватиме з 27 по 29 жовтня, у вже звичних локаціях виставкового центру «Козак-Палац». Організатори обіцяють насичену програму: літературні презентації, читання й автограф-сесії, майстер-класи для дорослих і малят, кіноперегляди, театральні вистави. Для найменших відвідувачів, як завжди, працюватиме улюблений дитячий простір «Книголісся», а для підлітків вперше діятиме майданчик робототехніки.

Прес-конференція Запорізької книжкової толоки, фото Сергія Андруха
Прес-конференція Запорізької книжкової толоки, фото Сергія Андруха

Участь у заходах Запорізької книжкової толоки вже підтвердили понад 30 видавництв, книгарень і книжкових мереж. Серед них – улюбленці читацької публіки «Видавництво Старого Лева», «Люта справа», «Смолоскип», «Комора», «Vivat», «Клуб сімейного дозвілля», «Час майстрів». Усі особливості програмної участі видавництв команда фестивалю обіцяє розкрити дещо пізніше. Проте імена деяких гостей відомі вже сьогодні.

Так, на Толоку завітають письменник і журналіст Остап Дроздов, письменник і перекладач Іван Рябчій, поети Олег Коцарєв і Євгенія Чуприна, «найпослідовніший абсурдист в сучасній українській літературі» Олег Шинкаренко, автор першого українського техно-трилера Макс Кідрук, художниця й авторка антистрес-розмальовок Олеся Вакуленко. І, звісно, головна новина прес-конференції з нагоди майбутньої Толоки – приїзд у Запоріжжя Любка Дереша з презентацією нового роману «Спустошення».

Лейтмотив третьої Запорізької книжкової толоки – «Поміж рядків». Під цим закликом учасників і відвідувачів запрошують бачити різні причини, контексти і підтексти – у мистецтві, культурі, щоденному житті. Головна увага фестивалю буде спрямована на теми, що досі залишаються нерозкритими, а подекуди – навіть замовчуваними. Серед них – злободенні питання рівних можливостей, гендерної чутливості, захисту прав нацменшин та інші. Низка дискусій відбудеться в рамках Недискримінаційного майданчика. Зокрема, очікують тут і на ініціаторку кампанії проти насильства «#ЯнеБоюсьСказати» Анастасію Мельниченко, яка влітку вже презентувала в Запоріжжі однойменну книгу.

Заклик читати, бачити й відчувати «поміж рядків» стосується не лише сьогодення. Так, одна з локацій буде присвячена 90-річчю від початку будівництва Дніпрогесу. Тут діятимуть тематичні музейні експозиції та виставка архівних світлин, зроблених радянськими й американськими фотографами.  А спеціальним гостем локації буде професор Єльського університету (США) Нік Купенський, який вже багато років досліджує історію Дніпробуду.

«Ми кажемо що не існує цензури книги, є лише обмежений доступ до окремих книг. Але є цензуровані теми. І цензуровані вони суспільством. І ось до цих тем ми і хочемо привернути увагу», – наголошує програмна директорка Олена Заставна.

Також цього року Запорізьку книжкову толоку відвідають студенти та громадські активісти Маріуполя. Дізнавшись усі організаційні тонкощі, вже наступного року вони проведуть аналогічний захід у своєму місті. Відтак, Книжкова толока на четвертий рік свого існування має всі шанси стати справжнім мандрівним фестивалем!

«Пороги» є офіційними інформаційними партнерами міжнародного фестивалю «Запорізька книжкова толока». Тож уже невдовзі на вас чекає ще більше новин про найбільшу літературно-мистецьку подію в Запоріжжі.  

Інна Стащук