Інвалідність як “start-up” для лікарів

Медико-санітарна експертиза, підвищення групи інвалідності – на всьому цьому зараз можна (але не треба) заробити гроші. Як і навіщо?

Юрій, військовий, був миротворцем в Іраку, де травмував спину, учасник бойових дій на Сході України.

В Іраку підірвали наш БТР, з якого я вилетів. У результаті – проблеми із хребтом. Хоча, мені сказали, що на все життя буду прикутий до візка. Але, вдалося реабілітуватися. Раз на півроку у госпіталь, додатково хожу на масажі, гімнастику. У 2017 році був у зоні АТО. Звісно, що там не було можливості робити жодні масажі, процедури,  + вага бронежилету, автомат – все це вага, чимала. Логічно і очевидно, що це сказалось на подальшому стані здоров’я. Як приїхав у відпустку додому, відпочив на зручному матраці, прокинувся і зрозумів, що я не можу встати і ходити. Спина дала про себе знати. Госпіталізація. Спочатку був у військовому госпіталі, потім по звичайним лікарням “мандрував”. Ну ось власне там мені і запропонували інвалідність. Типу “нашо тобі мучиться, будеш спокійно вдома, ніяких АТО, ще й грошові виплати”.  Ціна наступна $800 (третя група). Це у них “дешевий тариф”, бо якщо робити інвалідність ні з чого, тобто вигадувати хвороби, підробляти довідки, то там ціна від $1500 і вище. І, окрім того, що ти заплатиш $1500 за “інвалідність”, ще потрібно буде щомісячно цьому лікарю відсотки від виплат. Але це як хто домовиться. Не треба ж ще забувать, що щороку необхідно проходити медико-санітарну експертизу, де ти будеш підтверджувати свою “інвалідність”. Але скільки у цьому випадку доведеться платити – не знаю, не розповіли.

Феєричним був випадок, що мені колега – військовий розповів. Він прийшов оформлювати інвалідність (справжню, у нього серйозні проблеми зі здоров’ям). Приніс усі довідки, висновки, коротше, все необхідне. І лікар вимагав з нього гроші, мовляв, не заплатиш, будуть “палки в колесах”. Чесно кажучи, не дуже цю схему зрозумів, але певен, що вони знайдуть, яким чином у міру своєї компетентності “життя зіпсувать”. Ну ви розумієте, що людина абсолютно законно має право на групу інвалідності, але її змушують за це платити. Просто бум нахабства і свинства.

Історія Юрія – не єдина, не ексклюзивна, не локальна. По всім міста періодично викривають підприємливих лікарів. Це історія про весь цей “бізнес” на реальному героєві.

У листопаді 2018 року на Сумщині лікар вимагав $4 тис. за зміну групи інвалідності.

144d33183410160d75e74d48bc680d05У грудні 2018 року затримали лікаря військового госпіталю, який вимагав у пораненого бійця АТО $1500 , інакше “документи на розгляд інвалідності нікуди не підуть”. Тоді ж під час обшуків у кабінеті і квартирі лікаря знайшли ще понад 20 папок з документами бійців АТО, до кожної з яких було прикріплено конверт з грошима. Загальна сума вилученого складає $130 тис.

Станом на січень 2018 року в Україні 2 млн 635 тис 591 людина з інвалідністю. У Запорізькій області станом на цей же період зареєстрували 109057 людей з інвалідністю (себто, 18% населення області – люди з інвалідністю).

Законом України передбачений захист для людей з інвалідністю. Передбрачаються, зокрема, пільги та соціальни виплати.

 

Що дає інвалідність такого, що за неї готові платити?

Безкоштовні квартири? Пільгові умови кредитування? Безкоштовні путівки туди, де білий пісок і прозора вода? 10 тисяч гривень щомісячно?
Ні. Усе меньш масштабніше (якщо не брати до уваги факт, що особам з інвалідністю “зась” на участь у бойових діях).

Виявляється, $1500 люди готові віддавати на безкоштовні санаторії, ліки і безкоштовний проїзд (для інвалідів 3 групи 50% знижки) у маршрутках й грошові виплати сумою чуть більше 1 тисячі гривень.

 

ІII група: 50% оплата проїзду (ж / д, авіа, автобус), пільги на комуналку, пенсія.

II група: безкоштовний проїзд + 50% ж / д і авіа, бізнесу податкові пільги, надбавка до пенсії.

I група: пенсія при стажі від 1 до 10 років, надбавки на догляд за хворим, 50 або 100% оплата комуналки, пільговий автомобіль, збереження робочого місця, чоловікам – табу на військову службу. Комісія видає також індивідуальну реабілітаційну карту.

 

Але “найсолодше”, що дає держава – це пенсія по інвалідності.

 

Пенсія по інвалідності в Україні видається при наявності вродженого або набутого захворювання або травми, отриманої в тому числі і не на робочому місці, результатом чого стала абсолютна або часткова непрацездатність. Не важливо коли була отримана травма – під час трудової діяльності, до прийняття на робоче місце або вже по завершенню трудової діяльності.

Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах:

інвалідам I групи — 100 % пенсії за віком;

інвалідам II групи – 90 % пенсії за віком;

інвалідам III групи – 50 % пенсії за віком.

Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності вказаного страхового стажу у чоловіків та жінок встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. З 1 2015 січня дана сума становить 949 грн., з 1 грудня 2015 – 1074 грн.  

ГРАФІКА https://infogram.com/infographic-modern-1h7z2l51qlgx6ow?live

 

“Про “торги” мови бути не може”.  Як цей феномен можуть пояснити лікарі?

Ірина Машихіна, головна лікарка обласної Медико-санітарної комісії (МСЕК)                                   
Зараз мIrina-Mashihinaедична допомога стає малодоступною для людей через те, що людина повинна прийти на МСЕК після повного всебічного медобстеження, лікування, з пройденим курсом реабілітації. Тобто, аби дійти до МСЕК, людина має пройти первинний рівень, вторинний рівень, санаторно-курортне лікування. І вже тоді можна зробити висновок про призначення групи інвалідності.
Наша допомога завжди доступна та своєчасна. Немає ані черг, ані затримок щодо термінів. Ясна річ, що люди не завжди згодні з висновком консультаційної комісії. Проте ми працюємо згідно законодавства. Для оскарження наших рішень існує Всеукраїнський Інститут експертизи у Дніпрі, а також Центральна комісія міста Київ. У випадку конфліктних випадків пишеться заява, що у триденний термін надсилається до Центральної МСЕК. Зрідка ситуація доходить до судових справ.
Щодо корупції.  Не дарма комісія складається з 3-5 осіб, що знаходяться в одному приміщенні. Тобто, якщо хтось особисто зацікавлений, то перевірити це неможливо. Ще раз наголошую, комісія знаходиться в одній кімнаті, тож, про якісь «торги» і мови бути не може. Це не той випадок, коли хворий знаходиться віч-на-віч з лікарем і може з ним про щось домовлятися. Єдина можливість – обстеження, що передує засіданню МСЕК безпосередньо у медичному закладі за місцем проживанням, адже там лікарі дають необхідні висновки, на які вже спирається комісія МСЕК, бо хворого експерти бачать вперше і востаннє.
Що стосується учасників бойових дій, то тут питання корупції взагалі навіть не може підійматися. Тому що цим людям у будь-якому медичному закладі відкрита дорога і вони – у пріоритеті. Це стосується і експертизи. Як це працює: якщо учаснику бойових дій за загальним положенням рекомендована третя група інвалідності, то експертна комісія надає цій особі групу на одну одиницю вище, тобто другу. Так само, якщо звичайний громадянин не має достатньо підстав для надання інвалідності, то учасник бойових дій з таким же діагнозом її отримує. Це робиться, в першу чергу, аби учасники бойових дій мали змогу адаптуватися після пережитого потрясіння та повернутися до нормального повноцінного життя. Корупційних схем тут не може бути апріорі. Якщо ж люди в силу свого характеру можуть говорити такі неприємні речі, то це залишається лише на їх совісті..

На чиєму боці правда – вирішить час й, можливо, Феміда. Але військові – це точно не майданчик для заробітку.  

 

Автори: Ангеліна Шеремет, Анастасія Халецька